Kitekintő

A Solaristól érkeztek Észtország első elektromos autóbuszai

A lengyel-spanyol buszgyártó április közepén összesen 15 darab Solaris Urbino 12 electric villanybuszt adott át az észt főváros, Tallinn közlekedési vállalatának. A járművek forgalomba helyezése nem csupán az AS Tallinna Linnatransport (TLT) társaság történetében számít mérföldkőnek, hanem az észt közösségi közlekedésben is jelentős esemény, ugyanis a TLT elektromos Urbinói egyben az ország első elektromos autóbuszai is: korábban csak teszt jelleggel lehetett akkumulátoros villanybuszokkal találkozni az észt szolgáltatók flottáiban.

A járművek egy további 15 darabos opciós keretet is magában foglaló, mintegy 10,3 millió euró összértékű megállapodás eredményeként érkeztek Tallinnba. A beszerzés az elektromos buszok átadásán túl magában foglalja a töltőinfrastruktúra kiépítését is, amiért a lengyel Medcom felel. A varsói cég 15 darab plug-in depótöltőt és további két darab inverz pantográfos, azaz a töltőoszlopról lenyíló gyorstöltőt telepít, utóbbiakat azokon az útvonalakon, amelyeken a villanybuszok közlekednek majd (a Kadaka tee buszgarázsban, illetve a Väike-Õismäe végállomáson). Az új járművek április 16-án kora reggel érkeztek meg rendeltetési helyükre, utasforgalomban a tervek szerint májustól lehet majd találkozni velük, és akárcsak az észt főváros trolibuszai és villamosai, 100%-ban megújuló energiát használnak majd a mindennapi működésük során.

Tallinnban évente több mint 36 millió kilométert tesznek meg a közösségi közlekedési eszközök, így a TLT szerint minden innováció jelentős hatással van a városképre. Az elektromos buszoknak köszönhetően a társaság költségei is csökkennek majd, hiszen az autóbuszok átlagos energiaigénye 1,20 kWh/kilométer, ami a jelenlegi energia- és üzemanyagárakhoz képest egyértelműen megtakarítást ígér – állítja a TLT.

A környezetvédelem kiemelt szempont tallinni városvezetés számára, legkésőbb 2035-ig szeretnék teljesen száműzni a belső égésű motorral szerelt autóbuszokat a város útjairól, ekkortól ugyanis már csak tisztán elektromos, vagy hidrogénhajtású járművek szállíthatják majd az utasokat a TLT vonalain. A város a zéró emissziós átállásban a jövőben nagyobb szerepet szánna az utóbbi években igencsak elhanyagolt troliüzemének is: a tervek szerint 40 darab IMC technológiás akkumulátoros trolibuszt szereznének be az elkövetkezendő 5-6 évben, 22 darab 18 méter hosszú csuklóst és 18 darab 12 méteres szólót. Az új járművek beszerzése mellett felújítanák az elöregedett infrastruktúrát és bővítenék a jelenleg négy vonalból álló hálózatot is.

A Solaris 2012 óta összesen 50 darab szóló és csuklós Trollinót, valamint az elmúlt 5 évben összesen 350 darab biometán üzemű Urbinót szállított Tallinnba. Utóbbi beszerzéssel a Solaris jelentős részt vállalt a TLT autóbusz-flottájának megújításában, ugyanis a társaság gumikerekes állományának gerincét jelenleg a lengyel buszgyártó gázüzemű típusai adják.

Címkék