Magazin

Komáromból érkezik a Volánbusz 48 darabos BYD eBus-flottája

A BYD hivatalos oldala is beszámolt arról, hogy Magyarország legnagyobb autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatója, a Volánbusz Zrt. 48 darab BYD eBus-t rendelt a kínai óriásvállalattól. A BYD közlése szerint a teljes hosszban alacsonypadlós járművek mindegyike a gyártó komáromi üzemében készül majd, és várhatóan még az idén a teljes flotta forgalomba áll a közlekedési cég kötelékében. Mint azt megírtuk, a Zöld Busz Program keretein belül érkező autóbuszok beszerzésére vonatkozó megállapodás aláírására április 1-én, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán került sor.

A BYD a mostani megrendeléssel az eddigi legjelentősebb megrendelését könyvelheti el a magyar piacon. A kínai gyártónak jelenleg Pécsen, Tatabányán, Komáromban és Salgótarjánban futnak villanybuszai, hamarosan pedig Miskolcra is megérkezik az a 10 darab BYD (eBus) K9UD, melyeket még tavaly rendelt meg az MVK Zrt. ugyancsak a kormányzati Zöld Busz Program támogatásával. A Volánbuszhoz érkező, még az idei év folyamán leszállításra kerülő 48 darab BYD villanybuszon öt megyeszékhely osztozik majd: 13 kocsi Győrben, 11 Zalaegerszegen, 10 Szolnokon, 8 Szegeden, 6 pedig Egerben áll majd forgalomba. A gyártó ígérete szerint a lokálisan zéró emissziós járművek mindegyike – beleértve az előrehozott gyártású példányokat is – a BYD komáromi üzemében kerül majd összeszerelésre.

A gyári sajtóanyag szerint a 12,2 méter hosszú autóbuszokba a BYD újgenerációs lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkupakkja kerül, abból is a 343 kWh összkapacitású változat, amely mintegy 300 kilométeres hatótávot tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel. A gyártó külön kiemeli, hogy a megerősített aluminiumötvözet vázszerkezetű autóbuszok fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszerrel, korszerűsített belső elrendezéssel és módosított kapaszkodórendszerrel érkeznek, valamint, hogy az utaskomfort mellett kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra is.  Emellett az energiahatékony légkondicionálóval ellátott járműveket korszerű elektronikus utastájékoztató rendszerrel, tolató- és forgalomfigyelő kamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszerrel, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontokkal is felszerelik majd.

A BYD világszerte értékesített elektromos hajtású buszainak száma mára meghaladja a 70 ezret, ebből több mint 2500 darab Európában közlekedik, vagy ottani üzemeltetők megrendelésére készül éppen; jelentős részük ráadásul hazánkban, a BYD komáromi gyárában. Jelenleg Magyarországon 14 darab BYD eBus közlekedik menetrend szerinti forgalomban (a Tatabányán szolgáló 8,75 méteres midibuszokat leszámítva mindenhol a 12 méter hosszú szóló verzió képviselői), ezek mostanáig együttesen mintegy 800 ezer utaskilométert teljesítettek, miközben a BYD számításai szerint mintegy 870 tonna szén-dioxidtól óvták meg közvetlen környezetük levegőjét.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék