Magazin

Átadták a pécsi BYD villanybuszokat

Ma délelőtt a Pécs egyik jelképének számító Széchenyi István téren átadták a város számára készült, 10 darabos BYD eBus (K9UB) villanybusz-flotta tagjait. A ténylegesen majd csak ősztől forgalomba álló, hazánkban gyártott járműveket a helyi önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében korábban elnyert 1,7 milliárd forintos fejlesztési támogatásból vásárolta. A projekt része volt egy, a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs kiépítése is a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. telephelyén, szintén a BYD kivitelezésében. A 10 új elektromos autóbusz éves futásteljesítménye a tervek szerint eléri majd a 900 ezer hasznos kocsikilométert, ami az üzemeltető teljes éves üzemi távolságának mintegy 10%-át teszi ki.

Összesen 10 darab vadonatúj elektromos BYD autóbusszal bővült a pécsi járműpark

Útra készen

A teljes hosszban alacsonypadlós, 64 fő befogadására alkalmas, 2-2-2 ajtóképletű buszok vezető- és utastere egyaránt légkondicionált, a felszereltségben a kocsinként 13 darab USB-töltőpont mellett a biztonsági kamerarendszer is benne van. A buszok 24 darab fix rögzítésű utasüléssel érkeztek, hat közülük dobogóra lépés nélkül érhető el.

Az energiaellátásról 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) vontatási akkumulátorcsomag gondoskodik, amellyel a gyártó ideális üzemi körülmények esetén akár 300 kilométeres hatótávolságot is ígér egyetlen feltöltéssel – ezáltal biztosított az egész napi zavartalan működés. A lemerült akkumulátorok töltése a buszok hátuljában található, CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik majd, a teljes folyamat 3,5 órát vesz igénybe. A környezetbarát járművek mindegyikét két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotor mozgatja.

Az új villanybuszokat Pécs változatos terepviszonyai között állítják majd forgalomba, mivel a város domborzati jellemzői hatékonnyá teszik azokat; a járművek ugyanis a lejtmenetben gyakori fékezések alkalmával regeneratív fékrendszerüknek köszönhetően villamos energiát nyernek vissza, amely az akkumulátorok töltésére fordítódik.

Nem mindennapi díszsorfal fogadta a Széchenyi térre látogatókat ma délelőtt

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Pécs főterén tartott átadási ceremónián hangsúlyozta: 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken. Erre 36 milliárd forint jut a következő évtizedben, a fejlesztéssel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát, a városok pedig környezetbarátabbak legyenek.

A magyar emberek szívesen választják a környezetkímélőbb megoldásokat, legyen szó szigorúbb szabályokról, újabb fejlesztésekről, és támogatják az erre irányuló kormányzati lépéseket

– mondta az államtitkár.

A Tüke Busz zöld flottaszínét a buszok formavilágára rímelő hullámos dekoráció egészíti ki (Fotó: Pécsma.hu/Csortos Szabolcs)

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy bár a kormány mindent megtesz a tisztább, zöldebb Magyarországért, figyelemmel kell lenni a nemzetgazdasági érdekekre. Mint mondta, a természet védelme fontos, de nem olcsó. „Meggyőződésünk, hogy a költségeket nem a magyar embereknek, a magyar családoknak kell viselniük” – jelentette ki, hozzátéve, a szabályokat úgy kell megalkotni, hogy ne emelkedjen miattuk sem az élelmiszerek ára, sem pedig a rezsi költsége. Hangsúlyozta: ezt az álláspontot képviselik a hazai jogszabályok megalkotásakor és Brüsszelben is. Szavai szerint a klímaváltozás okozta károkat elsősorban a „klímarombolóknak” kell megfizetniük, a magyar gazdaságot pedig fel kell készíteni a technológiai átállásra és arra, hogy e változás nyertesévé válhasson. „A jövő magyar, high-tech és zöld” – mondta.

A buszok hátfalára is bőven jutott matricázás (Fotó: Pécsma.hu/Csortos Szabolcs)

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a buszok beszerzését komoly vívmánynak nevezte a modern, zöld Pécs kialakítása tekintetében. Kiemelte: a járművek csendesek, lokálisan nincs károsanyag-kibocsátásuk, ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy a város levegője tisztább legyen. A baranyai megyeszékhelyen jelenleg 180 busz szolgálja a közösségi közlekedést, a 10 új jármű csökkenti a Tüke Busz Zrt. költségeit, egyúttal jelentős presztízsnövekedést jelent a városnak – ismertette. Megjegyezte, ez talán „még a legnotóriusabb autóhasználókat is” meggyőzi, hogy álljanak át a közösségi közlekedésre. Jelezte, hogy a városvezetés tervezi a közműcégek dízelüzemű járműveinek elektromosra cserélését. A polgármester szerint Pécs kiváló helyszíne lehet a kormányzat által meghirdetett Zöld Busz Programnak. Az önkormányzat szeretné, ha a városban is folyna elektromos hajtású csuklós autóbusz tartós tesztüzeme.

Ízléses, modern hatású beltér fogadja a pécsi utazóközönséget (Fotó: Pécsma.hu/Csortos Szabolcs)

Páva Zsolt, Pécs korábbi polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország és azon belül Pécs is gyors technológiai változásnak lehet tanúja, amely a tömegközlekedést is elérte. Utalt arra, a korábbi kormánypárti városvezetés 2012/2013-ban kezdte meg a helyi autóbuszpark cseréjét, de már akkor szükségszerűnek tartották elektromos buszok beszerzését.

A buszvezetők leendő munkahelye (Fotó: Pécsma.hu/Csortos Szabolcs)

Hoppál Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a buszok átadása demonstrálja, hogy milyen sokat tesz a klímavédelemért Magyarország és Pécs. Emlékeztetett rá, hogy a „buszkérdés” 10 évvel ezelőtt még napi kérdés volt a városban, ahol akkoriban kigyulladt járművek és több ezres járatkimaradás bosszantotta az utazóközönséget. Bár a város nehéz anyagi helyzetben volt, egy buszcsereprogrammal olyan buszok kerültek ide, amelyek ki tudták szolgálni az 50 ezres utazóközönséget – mondta a politikus.

Krenner László, a BYD Europe B.V. regionális értékesítési vezetője beszédet mond az átadóünnepségen

Krenner László, a BYD Europe B.V. közép-kelet-európai értékesítési vezetője arról szólt, hogy a beruházással jelenleg Pécsé a legnagyobb elektromos hajtású autóbusz-flotta Magyarországon. Kiemelte, hogy a 12 méter hosszú villanybuszok Komáromban, magyar munkaerő bevonásával készültek és a legmagasabb világszínvonalat képviselik. A BYD kontinensünkön két gyáregységet (Komárom, Beauvais) működtet, mostanáig pedig már több, mint 1300 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt értékesített az európai piacon – hazánkban Pécsen kívül Salgótarjánban és Tatabányán utazhatunk a cég típusaival. A koronavírus-járvány alatt Kínában komoly orvosi segédeszköz-gyártó kapacitást létrehozó BYD a mai átadóceremóniához kapcsolódva 2000 védőmaszkot adományozott Pécs városának, és további 2000-et a Tüke Busz Zrt.-nek.

Forrás: MTI/MBI, címlapkép: Pécsi Stop

Címkék