Kitekintő

Komáromból érkeznek Barcelona első BYD villanybuszai

A kínai buszgyártó és a lengyel Solaris, amint arról már korábban hírt adtunk, összesen 49 darab szóló villanybusz szállítási jogát nyerte el szeptemberben a barcelonai Transports Metropolitanos de Barcelona (TMB) közlekedési társaság idén év elején meghirdetett közbeszerzési eljárásában. A 49 darabos megrendelésből a BYD 25 darab újgenerációs, 12 méteres szóló eBus-al veszi ki a részét. A TMB-től befutott megbízás nagy jelentőséggel bír a kínai cégóriás számára, hiszen ezek lesznek Barcelona első BYD gyártmányú villanybuszai. Emellett az üzlet magyar szempontból sem mellékes, ugyanis a zéró emissziós autóbuszok mindegyike a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi üzemének gyártósoráról gördül majd le. Az autóbuszokat 2022-ben szállítja le a BYD komáromi gyáregysége.

A TMB február utolsó napjaiban összesen 210 darab tisztán elektromos, illetve hibrid modullal szerelt autóbusz beszerzését indította meg, melynek keretében 49 szóló és 29 csuklós villanybusz, 85 szóló és 23 csuklós kivitelű, hibrid modullal szerelt CNG-hajtású autóbusz, valamint 24 darab dízel-elektromos hibrid hajtásrendszerű emeletes autóbusz érkezik a társaság flottájába. A járműveket öt gyártó, név szerint a BYD, a Solaris, az Irizar, az MAN és a Volvo szállítja majd 2022 és 2024 év vége között. A közlekedési vállalat célkitűzése az, hogy 2030-ra kizárólag alternatív hajtású autóbuszok közlekedjenek a flottájában, ezek több, mint fele pedig tisztán elektromos hajtású legyen. Ennek érdekében a közlekedési cég első körben 2025-ig összesen mintegy 400 millió eurónyi, azaz átszámítva közel 144 milliárd forint értékű beruházást valósít meg az alternatív hajtással rendelkező autóbuszok beszerzése, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése terén.

A TMB „flottazöldítő” programjának részeként érkező 25 BYD K9-est pantográfos rendszerű töltésre is alkalmas kivitelben szállítja a kínai gyártó magyarországi üzeme. A 12,2 méter hosszú kocsik energiaellátását a BYD továbbfejlesztett, nagy energiasűrűségű és hosszabb élettartamú lítium-vasfoszfát (LiFePO4) vontatási akkumulátorcsomagja biztosítja. A 442 kWh összkapacitású akkupakkal a járművek az UITP SORT 2 fogyasztásmérési eljárás szerint akár 400 kilométeres hatótávolságot is el tudnak érni egyetlen feltöltéssel.  Az alumíniumötvözet vázszerkezetű, kompozit tetőlemezes autóbuszokat energiahatékony, környezetbarát, CO2 hűtőközeges légkondicionálóval és az iF Design Award zsűrijének elismerését is kiérdemlő korszerűsített belső elrendezéssel érkeznek a TMB-hez. Emellett a gyártó a barcelonai rendeltetésű villanybuszok kapcsán is kiemeli a járművek fontosabb paraméterei közül a buszok főbb elektromos elemeit, többek között a vontatási akkumulátorok, a villanymotor, a hajtásvezérlés és a jármű további elsődleges elektronikus komponenseinek kontrollálását összefogó 6 az 1-ben” vezérlőrendszert, a fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszert, valamint a hatékony üzemeltetést biztosító FleetLink nevű, a járművek üzemi adatait valós időben monitorozó flottamenedzsment rendszerét is.

Világszinten összesen már 65 000-nél is több tisztán elektromos hajtású BYD autóbusz talált gazdára, de az eladott vagy megrendelt járműveik száma Európában is jóval meghaladja már a kétezret, ahol napjainkban 20 ország mintegy 100 városában utazhatunk a kínai gyártó lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású buszaival. A buszok mostanáig közel 100 millió utaskilométert teljesítettek az öreg kontinensen, miközben több, mint 100 ezer tonna szén-dioxidtól óvták meg közvetlen környezetük levegőjét.

Címlapkép: BYD Europe

Címkék