Kitekintő

A TMB Barcelona 210 hibrid és elektromos autóbuszt vásárolna

A barcelonai Transports Metropolitanos de Barcelona (TMB) közlekedési vállalat a napokban 210 darab alternatív hajtású autóbusz beszerzését indította meg. A most kiírt tender része annak a 2019-ben útjára bocsátott járműcsere-programnak, melynek keretében a 2019-2021 közötti időszakban elektromos, hibrid és földgáz-üzemű autóbuszok beszerzésével korszerűsíti autóbusz-állományát a társaság. A program megvalósításához az Európai Beruházási Bank 73,5 millió eurós, átszámítva közel 23 milliárd forintos hitelt biztosít a TMB számára. A szolgáltató részben a 2021 év végéig lehívható EBB hitelből 254 új autóbuszt tervez vásárolni, melyekből 116 jármű nulla károsanyag-kibocsátású lesz. A közlekedési vállalat célkitűzése az, hogy 2030-ra kizárólag alternatív hajtású autóbuszok közlekedjenek a flottájában, ezek több, mint fele pedig tisztán elektromos hajtású legyen.

A közlekedési vállalat által nemrég meghirdetett és Barcelona közlekedésszervezője, az Autoritat del Transport Metropolità (ATM) által is jóváhagyott pályázat öt tételből tevődik össze, ebből kettő együttesen 78 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzését irányozza elő. A kiírás szerint az ajánlatkérő 49 darab szóló és 29 darab csuklós villanybuszt vásárolna, pantográfos rendszerű töltésre is alkalmas kivitelben – a szóló buszokra vonatkozó kiírás két részből áll, amit akár két különböző ajánlattevő is elnyerhet. A 29 csuklós kocsit a tervek szerint a H16-os, a H12-es és a V15-es jelzésű viszonylatokon vetné be a társaság. A TMB célja, hogy ezeket a nagy forgalmú járatokat a jövőben kizárólag elektromos autóbuszokkal szolgálja ki. Elsőként a H16-os vonal villamosítása valósulhat meg -itt jelenleg 4 darab BRT-kivitelű, 18,73 méter hosszú Irizar ie Tram és 3 darab Solaris Urbino 18 Electric teljesít szolgálatot. A viszonylatra még idén további 23 csuklós villanybusz, egész pontosan 14 darab Solaris Urbino 18 Electric és 9 darab csuklós Irizar ie bus érkezik majd.

2019-ben három darab elektromos hajtású csuklós Solaris Urbino érkezett a TMB-hez – hamarosan újabb 14 kocsi csatlakozik hozzájuk (Fotó: Solaris)

Az akkumulátoros villanybuszokon kívül a TMB hibrid modullal szerelt CNG-üzemű autóbuszokat is vásárolna, mégpedig 85 szóló és 23 csuklós kivitelűt. Ezekkel a járművekkel a már kiöregedett, bár szintén sűrített földgázzal hajtott autóbuszait cserélné le a társaság. A TMB emellett 24 darab dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal szerelt emeletes autóbuszt is beszerezne a 15 évesnél idősebb, MAN alvázra szerelt, Sercar gyártmányú városnéző buszainak kiváltására.

A most megindított, nettó 116 millió euró tervezett költségvetésű beszerzés a TMB következő négy évre bekalkulált flottafrissítési igényeinek mintegy felét fedezi. Az összesen 210 darab járművet 2025-ig kell leszállítania a majdani nyertes ajánlattevőknek. A közlekedési társaság becslése szerint még legalább ugyanennyi, többségében tisztán elektromos hajtású autóbusz vásárlására lesz szükség a közeljövőben. A járműbeszerzési program keretében idén a fentebb már említett 23 darab csuklós villanybusz mellett 8 hidrogén üzemanyagcellás, 12 méter hosszú CaetanoBus H2.City Gold LHD és 46 darab hibrid modullal szerelt gázüzemű autóbusz is érkezik Barcelonába, ez utóbbiakat az MAN és az EvoBus szállítja majd.

A CaetanoBus hidrogénbuszokat a Toyota 60 kW teljesítményű üzemanyagcellájával szállítja a portugál gyártó

A TMB az elkövetkezendő hat évben 400 millió eurónyi, azaz átszámítva közel 144 milliárd forint értékű beruházást tervez megvalósítani az alternatív hajtással rendelkező autóbuszok beszerzése, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése terén.

Címlapkép: Irizar

Címkék