Kitekintő

Az Irizar és a Solaris összesen 23 darab csuklós villanybuszt szállít Barcelonába

A lengyel Solaris és a városi villanybuszok szegmensében egyre otthonosabban mozgó baszk autóbuszgyártó, az Irizar nyerte el a Transporte Metropolitans de Barcelona (TMB) közlekedési vállalat tavaly nyáron meghirdetett, összesen 23 darab csuklós autóbusz beszerzésére kiírt, 22 millió euró költségvetésű pályázatát.

2019-ban három darab negyedik generációs elektromos csuklós Urbino érkezett a TMB-hez – ezekhez csatlakozik hamarosan további 14 kocsi (Fotó: Solaris)

A beszerzés eredményeként a Solaris 14 darab elektromos Urbino 18-ast, az Irizar pedig 9 darab csuklós ie bus-t szállít Barcelonába nettó 20,7 millió euró, átszámítva 6,4 milliárd forint értékben. A járművek, melyek leszállítása 2021 legelejére várható, a város H16-os vonalán fogják a barcelonai utazókat szállítani. A 23 új villanybusz forgalomba állítását követően ezen a vonalon kizárólag lokálisan zéró emissziós autóbuszok közlekednek majd. A TMB igyekszik hangsúlyt fektetni az olyan plusz részletekre is, amelyek növelhetik az utazóközönség komfortérzetét, így például az Irizarok áttetsző csuklóharmonikát kapnak majd.

Az autóbuszok energiatárolói – mindkét típus esetében – hagyományos plug-in rendszerű, illetve pantográfos gyorstöltőről is tölthetőek lesznek (Fotó: Irizar)

A két gyártó már nem először szállít csuklós villanybuszokat a katalán fővárosba – a TMB 2018 decemberében 4 darab alumínium felépítményes, BRT-kivitelű, 18,73 méter hosszú, futurisztikus megjelenésű Irizar ie Tram névre keresztelt elektromos csuklós autóbuszt, tavaly pedig 3 darab Solaris Urbino 18 Electricet helyezett üzembe szintén a H16-os viszonylaton. Ezenkívül a vállalat 2016-ban 2 darab harmadik generációs Solaris Urbino 18 Electricet is forgalomba állított az EU által finanszírozott ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System) program keretében – ezek az autóbuszok 2019-ben, a hároméves tesztidőszak lejárta után visszakerültek a gyártóhoz.

Futurisztikus formavilágú Irizar ie tram a TMB színeiben (Fotó: Irizar)

A jövőre érkező 23 darab elektromos busz megvásárlása része a TMB azon járműbeszerzési programjának, melynek keretében a 2019-2021 közötti időszakban összesen 266 darab elektromos, hibrid és földgáz-üzemű autóbusz beszerzésével korszerűsíti autóbuszállományát. A közlekedési vállalat célkitűzése az, hogy 2030-ra kizárólag alternatív hajtású autóbuszok közlekedjenek a flottájában. A program megvalósításához az Európai Beruházási Bank 73,5 millió eurós, átszámítva közel 23 milliárd forintos hitelt biztosít a TMB számára. A vállalat részben a 2021 év végéig lehívható EBB hitelből 254 új autóbuszt tervez vásárolni, melyekből 116 jármű nulla károsanyag-kibocsátású lesz.

Címlapkép: Irizar

Címkék