Magazin

A Solaris és az Irizar osztozik Madrid 150 darabos villanybusz-beszerzésén

Eredmény született Madrid közlekedési vállalata, az Empresa Municipal de Transportes de Madrid (EMT) eddigi legnagyobb villanybusz-tenderén: a spanyol főváros közszolgáltatója még év elején hirdetett pályázatot egy tekintélyes, kereken 150 darabos elektromos autóbusz-flotta beszerzésére, melynek leszállításának jogát végül két buszgyártó vállalatnak, a baszk Irizarnak és a spanyol CAF tulajdonában lévő Solaris Bus & Coachnak ítélte oda az EMT.

A pályázat két részre, egy 90 és egy 60 darabos tételre osztva került kiírásra, az előbbit nyerte az Irizar, s az utóbbi teljesítési joga került a Solarishoz. A megajánlott típusokat illetően nincs különösebb meglepetés, a flotta gerincét az Irizar 12 méteres ie bus modellje adja, a Solaris pedig Urbino Electric sorozatának szintén 12 méteres változatát szállítja az EMT-nek. Az autóbuszok 2023 év végéig állnak forgalomba a társaság kötelékében, az első példányok várhatóan még idén befutnak a spanyol fővárosba. A baszk buszgyártó villanybuszából már 55 példány, 35 első generációs és 20 modellfrissített verzió már fut a városban, a Solaris zéró emissziós típusa viszont most debütál először Madridban. A nettó 81 millió eurós beszerzésből az Irizar 51, a Solaris pedig 30 millió euró értékű szerződéssel veszi ki a részét.  Az elbírálás során egyebek mellett olyan értékelési szempontokat vettek figyelembe, mint például a maximális 550 ezer euró egységenkénti vételár, a teljes járműgarancia és akkumulátor-élettartam garancia, energiafogyasztás, EMT-szabványoknak való megfelelés, telematikus vezérlőrendszerek és szállítási határidők.

A mostani beruházás is az EMT azon átfogó flottamegújítási tervének részét képezi, melynek elsődleges célja, hogy 2025-re a cég valamennyi autóbusza környezetbarát (elektromos, dízel-elektromos hibrid, illetve CNG-meghajtású), 2033-ra pedig kizárólag nulla károsanyag-kibocsátású legyen. Az EMT napjainkban mintegy 2100 autóbuszt üzemeltet, a viszonylag fiatal flotta átlagéletkora 5,1 év, ez 2022 végére 4,64 évre csökkenhet. A társaság 2016 óta több, mint 1300 alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszt vásárolt, ezzel flottájának több mint 60%-át cserélte le az elmúlt év végéig. A közlekedési cég 2023-ig száműzi járműparkjából az összes, még közlekedő dízelmotoros autóbuszát, ezek helyét Solaris, Mercedes-Benz és  Scania alapokra épülő Castrosua gázbuszok veszik át. Az EMT reményei szerint villanybusz-flottája év végére 190 darabosra növekedhet, 2023 végére pedig ez a szám eléri a 329 darabot.

Mindkét megajánlott típust 400 kWh összkapacitást meghaladó akkupakkal, egységesen 180 kW csúcsteljesítményű központi vontatómotorral, külső visszapillantókat kiváltó MirrorEye kamerarendszerrel és hagyományos plug-in és inverz pantográfos töltési lehetőséggel szállítják a tendernyertesek.

A címlapkép illusztráció – madridi rendeltetésű Solaris Urbino 12 CNG, melyből 250 példányt szállít a Solaris az EMT-nek 2023 végéig.

Címkék