Kitekintő

A Solaris, a Mercedes-Benz és a Castrosua osztozik a madridi gázbusz-szállításokon

Az idei év egyik legnagyobb európai gázüzemű buszbeszerzése a spanyol fővároshoz kötődik: a madridi közösségi közlekedésért felelős Empresa Municipal de Transportes de Madrid (EMT) társaság a közelmúltban összesen 520 darab CNG-hajtású, 12 méteres autóbusz beszerzésére hirdetett közbeszerzést. A nemrég zárult pályázati eljárást három gyártó, név szerint a Solaris, a Daimler Buses, valamint a Scania és a spanyol Castrosua által alkotott konzorcium nyerte. A beszerzés értéke átszámítva közel nettó 55 milliárd forint. A megajánlott típusokat illetően nincs különösebb meglepetés: a Daimler-csoportot képviselő Mercedes-Benz a Citaro NGT-t, a Castrosua a Scania N280 UB alvázra karosszált New City CNG modellt, a Solaris pedig az Urbino sorozat 12 méteres, CNG-hajtású tagját szállítja az EMT-nek. A flottát három ütemben adják át a nyertes ajánlattevők, az idei évben 190, jövőre 200, 2023-ban pedig 130 kocsi érkezik Madridba.

A Mercedes-Benz drágábbik gázüzemű városi típusa, valamint a Castrosua CNG-üzemű kocsijai már nem ismeretlenek a spanyol városban, ahol jelenleg is 672 darab Citaro NGT és 184 darab New City CNG közlekedik, a Solaris autóbuszai viszont új szereplőként jelennek meg a helyi közösségi közlekedésben. Ennek ellenére a lengyel buszgyártó nyerte el a flotta oroszlánrészének, összesen 250 darab autóbusz leszállításának jogát. A csillagos márka gázbuszából ezúttal „csak” 100 darab érkezik, a Castrosua pedig 170 autóbusszal veszi ki a részét a megrendelésből.

Az EMT 2016 és 2020 között több, mint 1200 új CNG, hibrid és elektromos autóbuszt vásárolt, ezzel flottájának mintegy 60 százalékát újította meg

A 2023-ig érkező állomány gerincét adó 250 darab Solaris Urbino 12 CNG közel nettó 27 milliárd forintnak megfelelő euróért érkezik Madridba. A lengyelek első körben 91 példányt szállítanak az EMT részére, ezeket a kocsikat várhatóan még az idén birtokba veheti a helyi utazóközönség.

A madridi rendeltetésű Urbinók hátuljába hathengeres, 320 lóerős (239 kW) Cummins L9N E6 D320 típusú gázüzemű erőforrás kerül, az erőátvitelről pedig Voith Diwa 6 típusú automataváltó gondoskodik majd. A járművek mozgatásához szükséges földgázt öt darab, a tetőn hosszában elhelyezett tartály tárolja majd, melyek teljes palackkapacitása 1575 liter (5 x 315 liter). A Type 4-es kompozit tartályokban összesen 300 kg földgáz tárolható a megszokott 220 bar nyomásra sűrítve, ezzel az üzemanyag-mennyiséggel a madridi kicsik esetében kb. 400 kilométeres hatótáv érhető el.

A kereken 100 fő befogadására alkalmas autóbuszok felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, valamint többek között külső-belső LED-es világítást, az utazóközönség mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat, továbbá belső fedélzeti kamerarendszert és az EMT kívánalmainak megfelelő, úgynevezett „anti-agresszív” vezetőfülkét foglal magába.

A mostani beszerzés az EMT átfogó megújulási tervének részét képezi, melynek elsődleges célja, hogy 2025-re a cég valamennyi autóbusza alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású (elektromos, dízel-elektromos hibrid, illetve CNG-meghajtású), korszerű típus legyen, radikálisan csökkentve ezzel a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét. Az EMT napjainkban mintegy 2100 autóbuszt üzemeltet, a viszonylag fiatal flotta átlagéletkora 5,72 év. A 2023-ig érkező 520 darab gázüzemű autóbusz forgalomba állításával egyidejűleg a közlekedési vállalat száműzi járműparkjából az összes, még közlekedő dízelmotoros autóbuszát, ez nagyjából 390 egységet jelent.

Eredeti címlapkép: Solaris Bus & Coach, montázs: MBI Grafika

Címkék