Kitekintő

Kilencven elektromos Irizarral bővíti flottáját a madridi EMT

Madrid közlekedési társasága, az Empresa Municipal de Transportes de Madrid (EMT) még május közepén jelentette be, hogy eredményesen lezárult a társaság  átfogó flottamegújítási tervének, valamint flottájának villamosítási törekvésének részét képező, kereken 150 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére közzétett eljárása; a járművek szállítási jogát a közlekedési társaság 90-60 darabos arányban a baszk Irizarnak és a Solaris Bus & Coachnak ítélte oda. A beszerzés értéke nettó 81 millió euró, melyből az Irizar 51, a lengyel buszgyártó pedig 30 millió euró értékű szerződéssel veszi ki a részét. A madridi győzelemmel kapcsolatosan a Solaris már az eredményhirdetés után nem sokkal közölte, hogy mit lehet tudni a spanyol főváros leendő Solaris villanybuszairól, s most az Irizar is megosztott néhány információt a megbízásról, amely immár sorban az ötödik olyan  EMT-től érkezett megrendelése a cégnek, amely tisztán elektromos hajtású autóbuszok szállítására vonatkozik.

Madridban jelenleg 55 darab; 35 első generációs és 20 modellfrissített példány közlekedik az Irizar ie bus néven forgalmazott zéró emissziós típusából, ezek száma a gyártó közlése szerint a mostani 90 darabos, illetve a folyamatban lévő teljesítéseknek köszönhetően 175 darabra gyarapodhat 2023 végéig. A járműveket a Solaris megajánlott modelljéhez hasonlóan 400 kWh kapacitást meghaladó, egész pontosan 430 kWh-s, a cégcsoporton belülről származó újgenerációs akkupakkal szállítja az Irizar, ami az EMT a járművek autonómiáját és hatékonyságát vizsgáló mérései alapján akár 350 kilométer hatótávolságot is képes kölcsönözni a madridi rendeltetésű kocsiknak. Az autóbuszok erőforrásaként, úgy mint a Solaris ebuszai esetében, egy központi vontatómotor fog szolgálni, azzal a különbséggel, hogy míg az elektromos Urbinókba 180 kW-os, addig az Irizarokba 206 kW teljesítményű villanymotor kerül, ami – bár a gyártó nem említi – nagy valószínűséggel az Irizar leányvállalatától, az Alconzától érkezik majd. Az autóbuszok energiatárolóinak feltöltése egyaránt történhet inverz pantográfos gyorstöltő, illetve  CCS rendszerű plug-in töltőn keresztül is, előbbi 450 kW-os, utóbbi pedig 150 kW-os maximális töltési sebességet tesz lehetővé.

Madrid legújabb Irizar villanybuszait a korábbi szállításoknak megfelelően kétajtós kivitelben, 2-2-0 ajtóelrendezéssel rendelte meg az üzemeltető, fedélzetükön 28-an utazhatnak majd ülve, s két peronrész is kialakításra kerül a kerekesszékkel utazók számára. A járműveket az EMT külső visszapillantókat kiváltó kamerarendszerrel állítja forgalomba. Emellett a felszereltség részét képezi a szintén az Irizar-csoporthoz tartozó Datik által szállított telemetriai monitorozó rendszer is, amely működés közben hasznos adatokat szolgáltat a fenntartónak a járművek működéséről. Az autóbuszokat  az elektromos közúti járművekre vonatkozó ENSZ-EGB 138-as előírással összhangban ún. akusztikus jármű-figyelmeztető rendszerrel (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS)azaz hanggenerátorral is felszerelik, melynek lényege, hogy a járművek 20 km/h sebesség alatt előre, illetve hátrafelé haladáskor hangot bocsátanak ki a gyalogosok védelme érdekében.

Az EMT napjainkban mintegy 2100 autóbuszt üzemeltet, a viszonylag fiatal flotta átlagéletkora 5,1 év, ez 2022 végére 4,64 évre csökkenhet. A társaság 2016 óta több, mint 1300 alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszt vásárolt, ezzel flottájának több mint 60%-át cserélte le az elmúlt év végéig. A közlekedési cég 2023-ig száműzi járműparkjából az összes, még közlekedő dízelmotoros autóbuszát, ezek helyét Solaris, Mercedes-Benz és  Scania alapokra épülő Castrosua gázbuszok veszik át. Az EMT reményei szerint villanybusz-flottája év végére 190 darabosra növekedhet, 2023 végére pedig ez a szám eléri a 329 darabot. 2025-re a társaság valamennyi autóbusza környezetbarát (elektromos, dízel-elektromos hibrid, illetve CNG-meghajtású) lesz.

Címlapkép: Europa Press

Címkék