Kitekintő

Öt gyártó szállítja a TMB Barcelona legújabb környezetbarát autóbuszait

Összesen 210 darab tisztán elektromos, illetve hibrid modullal szerelt autóbusz érkezik a barcelonai Transports Metropolitanos de Barcelona (TMB) közlekedési társaság flottájába, miután eredményesen zárult a vállalat idén év elején meghirdetett, öt tételből álló közbeszerzési eljárása. A TMB a pályázati felhívás keretében, amely a társaság 2019-ben elindított járműcsere-programjának része, 49 szóló és 29 csuklós villanybusz, 85 szóló és 23 csuklós kivitelű, hibrid modullal szerelt CNG-hajtású autóbusz, valamint 24 darab dízel-elektromos hibrid hajtásrendszerű emeletes autóbusz megajánlását várta az indulóktól. A nettó 116 millió euró tervezett költségvetésű beszerzés a közlekedési cég 2024-ig bekalkulált flottafrissítési igényének mintegy felét fedezi. A becslések szerint még legalább ugyanennyi, többségében akkumulátoros villanybusz közeljövőbeli vásárlására lesz szükség ahhoz, hogy megvalósuljon a TMB stratégiai célkitűzése, mely szerint 2025-re kizárólag alternatív hajtású autóbuszok közlekedhetnek a cég flottájában.

Az eljárásban öt vezető európai, illetve európai székhellyel is rendelkező buszgyártónak, név szerint a Solarisnak, a BYD-nek, az Irizarnak, az MAN-nek és a Volvónak került odaítélésre az összesen 210 új autóbusz leszállításának joga. A környezetbarát járműveket a nyerteseknek 2022 és 2024 év vége között kell átadniuk a közlekedési társaságnak. A beruházás összértéke nettó 112,5 millió euró, átszámítva 39,7 milliárd forint, melyhez az Európai Beruházási Bank 73,5 millió eurós, azaz közel 23 milliárd forintos hitelt biztosít.

A tisztán elektromos hajtású járművek három különböző gyártótól érkeznek majd. A 49 darab éjszakai töltésre optimalizált, nagy kapacitású (400 kWh-át meghaladó) akkupakkal szerelt szóló autóbusz beszerzésére vonatkozó szakaszt a verseny ösztönzése érdekében további két, egy 24 és egy 25 darabos részre osztották. Ezeket a pályázat szabályai szerint nem lehetett ugyanazon ajánlattevőnek odaítélni. Így a szóló kocsikból 25-öt a BYD, 24-et pedig a Solaris szállíthat majd nettó 29,64 millió euró értékben. A pantográfos rendszerű töltésre is alkalmas csuklós villanybuszokra irányuló felhívásban az Irizar lett a befutó, a spanyol cég így 29 darab 18,75 méter hosszú ie Tram-et gyárthat majd a TMB-nek. A 26,14 millió euró értékű flottát a tervek szerint a H12-es, a H16-os és a V15-es jelzésű viszonylatokon vetné be a társaság. A futurisztikus külsejű típusból jelenleg 13 példány közlekedik a TMB kötelékében. Vélhetően az idén nyáron forgalomba helyezett 9 darab ie Tram-el közel azonos specifikációval érkeznek majd a társaság legújabb elektromos Irizarjai is.

A hibrid modullal szerelt CNG-üzemű autóbuszok megvásárlására vonatkozó kiírás, amely szintén két részből állt, az MAN győzelmével zárult. A német haszongépjármű-gyártó a 85 darab szóló és 23 csuklós, EfficientHybrid-modullal szerelt gázüzemű autóbuszt 43,84 millió euró értékben szállíthatja Barcelonába. Ezekkel a járművekkel a már kiöregedett, szintén sűrített földgázzal hajtott autóbuszait cseréli le a közlekedési társaság.

A pályázati felhívás utolsó, 24 darab dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal szerelt emeletes autóbuszra vonatkozó részét névlegesen a Volvo Buses nyerte, ám egyelőre nem világos, hogy a teljes egészében házon belül fejlesztett Volvo 9700 DD 4,0 M típussal, vagy pedig a kéttengelyes Volvo B5LH önjáró alvázzal és független karosszáló partner bevonásával – a hibrid hajtás egyébként inkább az utóbbit valószínűsíti. A svéd gyártó a nettó 12,78 millió euró értékű emeletes-flotta első 14 példányát jövőre, a fennmaradó kocsikat pedig 2023-ban, illetve 2024-ben szállítja majd le a megrendelőnek. A vadonatúj kétszintes járművek a TMB 15 évesnél is idősebb, MAN alvázra szerelt Sercar gyártmányú városnéző buszait váltják majd ki.

A TMB az elkövetkezendő hat évben 400 millió eurónyi, vagyis átszámítva közel 144 milliárd forint értékű beruházást tervez megvalósítani az alternatív hajtással rendelkező autóbuszok beszerzése, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése terén.

Fotók: TMB

Címkék