Kitekintő

Kilenc Irizar ie Tram csatlakozik a barcelonai TMB flottájához

Kilenc darab tisztán elektromos hajtású Irizar ie Tram csuklós autóbusszal bővül a barcelonai Transports Metropolitanos de Barcelona (TMB) közlekedési társaság járműparkja. A napokban átadott alumínium vázszerkezetes, BRT-kivitelű, 18,76 méter hosszú járművek a katalán főváros H16-os jelzésű viszonylatán kezdik meg szolgálatukat hamarosan.

Három frissen átadott példány Barcelona és az Irizar legújabb büszkeségei közül

A barcelonai közlekedési cég idén összesen 23 új akkumulátoros csuklós autóbuszt, ezen beül 9 darab Irizar gyártmányú „közúti villamost” és 14 darab Solaris Urbino 18 Electricet helyez üzembe a város kiemelt jelentőségű és nagy kihasználtságú H16-os vonalán. A két gyártó egyébként már nem először szállít elektromos csuklós autóbuszokat Barcelonába – a TMB 2018 decemberében 4 darab Irizar ie Tramet, 2019-ben pedig 3 darab Solaris Urbino 18 Electricet állított az utazóközönség szolgálatába, ugyancsak a H16-os viszonylaton. A tavaly tavasszal nettó 20,7 millió euró, átszámítva 6,4 milliárd forint értékben megrendelt 23 jármű forgalomba állítását követően ezen a vonalon kizárólag lokálisan zéró emissziós csuklós autóbuszok közlekednek majd.

A most átadott négyajtós Irizar villanybuszok összesen 147 utas befogadására alkalmasak, fedélzetükön 36 fix rögzítésű utasülés mellett további négy lehajtható ülőalkalmatosságot és egy kerekesszékes, valamint egy babakocsis férőhelyet alakítottak ki. Az autóbuszok mozgatásáról 236 kW maximális teljesítményű és 2300 Nm csúcsnyomatékú, központi elhelyezésű Alconza állandómágneses szinkron vontatómotor gondoskodik. A gyártó a járművek további műszaki paramétereiről elég szűkszavúan nyilatkozott, így a buszokba került akkumulátorcsomag kapacitásáról sem tudni sokat. Mindazonáltal a kocsik viszonylag nagy befogadóképességéből, illetve abból, hogy az energiatárolók pantográfos villámtöltéssel, 600 kW-os töltési teljesítménnyel mindössze 4-5 perc alatt teljesen feltölthetők, arra lehet következtetni, hogy a TMB új szerzeményeit az Irizar által kínál legkisebb, mindössze 150 kWh összkapacitású akkupakkal szerelték.

A bemutatókocsikra jellemző hatalmas fekete felületek nélkül is kellően futurisztikus az ie Tram megjelenése

A TMB 2021 és 2024 között összesen 210 darab akkumulátoros autóbuszt tervez beszerezni, ebből a mennyiségből első körben 49 darab szóló és 29 darab csuklós, pantográfos rendszerű töltésre is alkalmas villanybusz forgalomba állítása valósulna meg. A közlekedési vállalat célja, hogy 2030-ra kizárólag alternatív hajtású autóbuszok közlekedjenek a flottájában, ezeknek pedig több, mint a fele tisztán elektromos hajtású legyen. A TMB ezért az elkövetkezendő hat évben összesen mintegy 400 millió eurónyi, azaz átszámítva közel 144 milliárd forint értékű beruházást tervez megvalósítani az alternatív hajtással rendelkező autóbuszok beszerzése, illetve az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítése terén.

Fotók: Irizar

Címkék