Magazin

Meglátogattuk a készülő miskolci BYD villanybuszokat Komáromban

Tavaly szeptemberben számolt be portálunk arról, hogy újabb hazai sikert könyvelhetett el a magyarországi gyártóbázissal is rendelkező BYD Europe B.V., miután megnyerte a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) június végén meghirdetett 10 darabos villanybusz-tenderét. A BYD háza táján természetesen nem ültek tétlenül azóta, a Miskolcnak szánt autóbuszok nagy részén ugyanis már a készre szerelő csarnokban végzik az utolsó munkafázisokat. Az átadáshoz közeledve a készülő járműveket a borsodi megyeszékhely vezetése, illetve a közlekedési vállalat szakemberei is megtekintették a komáromi gyárban. Velük tartottunk mi is, hogy bemutathassuk, milyenek lesznek a város új, tisztán elektromos hajtású autóbuszai.

A típust már ismerjük, de mégsem

A BYD az elmúlt évek során már több hazai településre is szállított villanybuszokat, így Salgótarján, Pécs, Tatabánya és Komárom után Miskolc lesz az ötödik magyar város, ahol a kínai gyártó eBus sorozatának tagjai állnak forgalomba. Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy az érkező típust már jól ismerjük, ám a mérnökök az eltelt időben sem unatkoztak, így a borsodi megyeszékhely már a korábban szállított K9UB típus továbbfejlesztett változatát, a K9UD jelű kivitelt kapja majd, Magyarországon elsőként.

A leendő 10 darabos miskolci flotta további érdekessége, hogy a széria hetedik példánya lesz a komáromi gyáregységben készült 400. autóbusz. Ez a kocsi június közepére készülhet el, a sorozat következő mérföldkövét pedig az előzetes számítások szerint a Volánbusz tudhatja majd magáénak, az 500. magyar gyártású BYD autóbusz ugyanis az állami busztársaság legutóbbi, 48 darabos megrendeléséből kerül majd ki – ezt a járművet várhatóan november elején adják majd át.

A továbbfejlesztett K9UD típus számos újítást tartalmaz, melyek közül sok az utasok számára nem lesz észrevehető. Ilyen például az új, a miskolci kocsik esetében 343 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomag, amely továbbra is lítium-vasfoszfát (LFP) kémián alapszik, ám a korábbinál nagyobb energiasűrűséggel bír. Ezen kívül a vontatási akkumulátorok két egységet leszámítva felköltöztek a tetőre, így az ízléses parkettahatású padlóborítással ellátott fedélzeten a korábbinál több férőhely várja majd az utazóközönséget – a harmadik utasajtó vonala mögé például már teljes értékű, ötfős sorülés kerül majd. Az első ajtó bolygó-, a második és a harmadik lengő-toló rendszerű lesz, 2-2-2 elrendezésben. A járművek minden világító berendezése energiatakarékos LED-fényforrásokat alkalmaz.

 

A jövőre vonatkozóan az is elhangzott, hogy az Európa-szerte népszerű BYD eBus típuscsalád vadonatúj generációja jövőre mutatkozhat be. Kialakítás szempontjából a legfontosabb eltérés a jelenleg futó nemzedékhez képest az lesz, hogy az új, mindössze 17 cm magas vontatási akkumodulokat a legújabb trendeknek megfelelően már a fenékvázba integrálják majd. A kínai cégóriás ezen kívül idén megkezdené személy- és teherautóinak szélesebb körű forgalmazását is Európában.

 

A városvezetés már várja

A látogatáson Miskolc polgármestere, Veres Pál rövid köszöntőbeszédében elmondta, hogy a város utazóközönsége már nagyon várja az új autóbuszok érkezését. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem szeretnének ennyinél megállni: amennyiben újabb pályázati pénzek állnak rendelkezésre, úgy további elektromos autóbuszok beszerzését tervezik, várhatóan körülbelül újabb 10 darabot. Ehhez a Zöld Busz Programon felül reményeik szerint további segítséget nyújthat majd az is, hogy Miskolc másik két magyar nagyvárossal együtt bekerült azon száz település közé, melyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó, további források elérését lehetővé tevő európai uniós kísérleti programban. Hozzátette, hogy bár a városnak hosszú villamosvonalai vannak, fontosnak tartják, hogy az erre ráhordó autóbuszok közül is minél több jármű környezetbarát hajtással rendelkezzen. A villanybusz-flotta bővítéséhez viszont értelemszerűen több energiára is szükség van, ezért a városvezetés már most felvette a kapcsolatot az MVM Zrt.-vel, hogy megvitassák, miként tudják fejleszteni az elektromos hálózatot annak érdekében, hogy a további autóbuszok hadrendbe állítása is zökkenőmentes lehessen. Kiemelte továbbá, hogy bár az infláció és a magas energiaárak nagyon megviselik a megyeszékhely költségvetését, ez nem szabad, hogy eltérítse őket az elektromobilitás térnyerését célzó terveiktől.

Az MVK Zrt. vadonatúj elektromos buszai a tervek szerint július végén vagy augusztus elején érkezhetnek meg rendeltetési helyükre. A BYD egyébként jelenleg a villanybuszos szegmens piacvezető szereplője Magyarországon: a miskolci kocsikat is beleszámítva a magyar üzemeltetők részére leszállított, vagy általuk megrendelt elektromos BYD autóbuszok száma már eléri a 72 darabot.

Címkék