Magazin

Tíz darab elektromos autóbuszt szerzne be Miskolc

Miskolc autóbuszos közszolgáltatója, az MVK Zrt. 10 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz,  valamint a járművekkel kompatibilis, szabadtéren is telepíthető, akár az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltő infrastruktúra beszerzésére tett közzé  pályázati felhívást szerdán. Az autóbuszokat a város a Zöld Busz Program keretében vásárolná meg.

Miskolc a Zöld Busz Program  első pályázati eljárásában – melynek beadási szakasza május végén zárult – 10 darab lokálisan zéró emissziós autóbusz beszerzéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez igényelt állami támogatást. Mivel a beérkezett pályázatok feldolgozása és elbírálása jelenleg is zajlik, a borsodi megyeszékhely a konkrét eszközvásárlásról szóló tendert a Volánbuszhoz és a pécsi Tüke Buszhoz hasonlóan feltételes közbeszerzésként hirdette meg,  azaz eredményes eljárás esetén csak akkor kerülhet sor a szállítási  szerződés megkötésére, ha a beszerzések finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyer a Zöld Busz Projektirodától. A kormányzati program kínálta lehetőséggel egyébként 11 pályázó, illetve konzorcium kívánt élni, az érintettek által benyújtott támogatási kérelmek összértéke megközelíti a 18,4 milliárd forintot. A tervek szerint ebből az összegből 123 elektromos autóbusz, és 4 önjáró trolibusz beszerzését támogatná az állam legfeljebb 80%-os intenzitással. Az autóbuszok jelentős hányadát, kereken 100-at, a Volánbusz állítaná forgalomba, Miskolc mellett  Pécs a meglévő 10 elektromos autobusza mellé még további 8, Veszprém pedig 5 darab villanybuszt vásárolna.

Az MVK Zrt. a tenderkiírás szerint összesen 10 darab új, teljes hosszban alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbuszt szerezne be az autóbuszokkal kompatibilis, európai szabvány szerinti, CCS (Combined Charging System) rendszerű, egyenáramú (DC) töltőállomások leszállításával és üzembe helyezésével együtt. A járműveknek egyazon gyártótól származónak, és ugyanolyan típusúnak kell lenniük.  A pályázati kiírás értelmében a megajánlott busztípus hossza legfeljebb 13 000 mm lehet, alapfeltétel továbbá a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) konstrukció, valamint a 2-2-2 ajtóképlet. A buszok minimálisan elvárt befogadóképessége 4 álló fő/m2 mennyiség alapul vételével minimum 60 fő és minimum 75 fő a jármű megengedett össztömege és saját tömegének különbségéből származtatva. A járműveken legalább 21 fix rögzítésű ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek, amelyből minimum 6 darabnak dobogóra lépés nélkül elérhetőnek kell lennie.

Tovább zöldülhet a miskolci buszpark

Emellett a buszokat legalább 25 kW hűtőteljesítményű klímaberendezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával és biztonsági kamerarendszerrel is fel kell szerelni. A pályázat továbbá WiFi szolgáltatás és USB töltőpontok – járművenként legalább 20 darab – kiépítését is tartalmazza.

A járművek meghajtásáról gondoskodó elektromos vontatómotor elhelyezését nem határozza meg pontosan az ajánlatkérő, így a villanymotor (aszinkron-, szinkron-, vagy egyenáramú)  beépítését tekintve egyaránt lehet központi elhelyezésű vagy kerékagymotor is. A legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítmény legalább 10 kW/tonna. A tender az energiatárolók minimális kapacitását 240 kWh-ban határozza meg, ezen kívül a buszoknak – az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján – képesnek kell lenniük legalább 250 kilométer megtételére. Az ajánlattevőnek garantálnia kell, hogy az energiatárolók minimum 84 hónap elteltével is legalább 85%-os „egészségi állapottal” (State of Health, SoH) rendelkeznek majd. A járművekre vállalt teljeskörű jótállás mellett (legalább 72 hónap), a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára és a szilárdsági okból (váztörésből) adódóan a kocsiszekrény javítására legalább 120 hónap garanciát kell biztosítani.

Az európai szabvány szerinti, CCS (Combined Charging System) rendszerű villamos töltőberendezések tekintetében legalább 100 vagy 150 kW teljesítményű, egyenáramú (DC) töltőállomások biztosítása az elvárás az ajánlatkérő részéről. A minimálisan 100 kW csúcsteljesítményű töltőberendezéseknek több csatlakozó párhuzamos működése esetén is külön-külön, egy időben is képesnek kell lenniük csatlakozónként 100 kW töltési csúcsteljesítmény leadására. A legalább 150 kW csúcsteljesítményű egységeknek több csatlakozó párhuzamos használata esetén, csatlakozónként külön-külön egyidejűleg minimum 75 kW töltőteljesítményt kell biztosítaniuk, kétfejes töltőknél pedig egy töltőfej használatakor a 150 kW-ás csúcsteljesítmény leadása az elvárás. A töltőinfrastruktúrának képesnek kell lennie valamennyi autóbusz párhuzamos (egyidejű) töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100%-os töltöttségig tölteni az egyes járműveket.

A pályázatokat 2021. július 20-ig lehet beadni. A majdani nyertes ajánlattevőnek a teljes beszerzési mennyiség szállítását és a kapcsolódó szolgáltatásokat 2022. május 15-ig kell teljesítenie.

Fotók: MVK Zrt.

Címkék