Magazin

Átadták Miskolc BYD elektromos buszait

Újabb magyarországi településen jelennek meg a hazánkban igen komoly gyártóbázissal rendelkező kínai BYD elektromos autóbuszai: Salgótarján, PécsTatabánya és Komárom után hamarosan Miskolcon is mindennapos lesz a városban szinte hangtalanul suhanó villanybuszok látványa. Péntek délelőtt ugyanis a miskolci MVK Zrt. telephelyén ünnepélyes keretek között átadták azt a 10 darabos, helyileg zéró emissziós BYD eBus (K9UD) flottát, amelyet a borsodi megyeszékhely közlekedési társasága a kormányzati Zöld Busz Program keretében szerzett be közel nettó 1,9 milliárd forint értékben. A beruházás költségeinek mintegy 70%-át az állam biztosította vissza nem térítendő támogatás formájában. A projekt része volt a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítése is, amely alkalmas akár a teljes flotta egyidejű kiszolgálására. A finn Kempower által szállított töltőberendezéseket az MVK Szondi György utcai garázsában helyezték üzembe. Az új járművek várhatóan augusztus végétől állnak majd utasforgalomba.

Az útra kész, a BYD belső nevezéktanában K9UD típusnéven futó autóbuszokat a legelső példány kivételével a kínai gyártó komáromi üzemében szerelték össze – június elején mi magunk is láthattuk őket a gyártósoron. Az elődeihez képest számos újítást tartalmazó továbbfejlesztett modell idehaza Miskolcon mutatkozik be elsőként. Az MVK legújabb szerzeményei a korábbi buborék-design helyett már szögletesebb tetőparavánt kaptak, ami hatásosan rejti el a légkondicionáló kondenzátor egységét, illetve a tetőn elhelyezett akkumodulokat és más gépészeti komponenseket. A megerősített alumíniumötvözet vázszerkezetű, kompozit tetőlemezes buszokat a BYD saját fejlesztésű, nagy energiasűrűségű és hosszú élettartamú lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátoraival és fejlett akkumenedzsment rendszerrel (BMS) szerelték fel. Az akkumodulokból kettő a karosszéria végében kapott helyet, a többi pedig a tetőn található, ennek köszönhetően a fedélzeten a korábbinál több férőhely várja az utazóközönséget. A beépített akkupakk összkapacitása 343 kWh, amellyel a gyártó vállalása szerint ideális körülmények között, 20%-os maximális lemerítéssel akár 300-350 kilométeres hatótáv is elérhető. Ezt egyébként már a leszállítás során bizonyították, az autóbuszok ugyanis saját kerekeiken érkeztek leendő rendeltetési helyükre, méghozzá úgy, hogy a Komárom és Miskolc közötti 300 kilométeres távolságot közbenső rátöltés nélkül, átlagosan 40%-os megmaradt töltöttséggel tették meg.

A 19,2 tonna legnagyobb megengedett-, és 13,6 tonna saját tömegű autóbuszok háromajtós kivitelűek 2-2-2 elrendezésben, az első ajtó bolygó-, a második és a harmadik pedig lengő-toló rendszerű. Az stílusos parkettahatású padlóborítással ellátott beltérben egyidejűleg 82 fő, ezen belül 35 ülő és 47 álló utas szállítható. Az utasülések végig 2+2 sorban kerültek elhelyezésre, a mozgáskorlátozottak, illetve a babakocsival utazók számára fenntartott peronrészt a középső ajtóval szemben alakították ki. A korszerűsített belső elrendezésű miskolci példányok egyik fontos újítása a motorsátor nélküli építésmód, amelynek köszönhetően a harmadik ajtó vonala mögött a korábbi holttér helyét teljes értékű, ötfős sorülés vehette át.

A miskolci villanybuszokat energiahatékony, 30 kW hűtőteljesítményű légkondicionálóval, sztereokamerás utasszámláló berendezéssel, a HC Linear korszerű elektronikus utastájékoztató rendszerével, tolatókamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszerrel, WiFi előkészítéssel, valamint az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott, az oldalfalba és a rozsdamentes, szálcsiszolt kapaszkodókra telepített USB-töltőpontokkal is felszerelték, a padlóburkolatot pedig tűz- és vízálló, csúszásmentes bevonattal látták el. A környezetbarát járművek mozgatásáról két darab BYD gyártmányú, 250 kW összteljesítményű elektromos kerékagymotor gondoskodik.

A járművek működtetéséhez elengedhetetlen töltőinfrastruktúrát a Tesla egyik első számú partnerének számító finn Kempower cég szállította és a Tech-Mobil Kft. telepítette, illetve helyezte üzembe. A buszok töltésigényének kiszolgálására – figyelembe véve a későbbi flottabővítés lehetőségét is – egy 2 MW teljesítményű, 10/0,4 kV-os transzformátor állomás is kialakításra került az MVK telephelyén, amely egy 600, illetve egy 400 kW töltőteljesítményt szolgáltató, Kempower C-sorozatú töltőszekrényt lát el energiával. A rendszer – amelyet a veszprémi elektromos MAN-ek kapcsán már közelebbről megismerhettünk – központosított energiamegosztású, szatellites megoldást alkalmaz. Ennek lényege, hogy különálló töltők helyett egy központi vezérlőegység osztja el a töltési teljesítményt előzetes beállítások alapján a kizárólag vezérlőelektonikával szerelt 10 darab Kempower S-sorozatú szimpla töltőfej (szatellit) között. A 600 kW-os egységbe 12 darab 50 kW-os, kétcsatornás dinamikus tápmodul került, ezek látják el az első hat szatellitet igény szerint energiával. A fennmaradó négy szatellit kiszolgálását a 400 kW-os töltőszekrény biztosítja, ebben 8 darab szintén kétcsatornás, 50 kW teljesítményű tápmodult találunk. A tápmodulok függetlenek egymástól, így a töltőberendezés egy modul meghibásodása esetén is működőképes marad.

A szatelliteken 5 méter hosszú és 200 A névleges terhelhetőségű kábelezéssel CCS Type 2-es töltőcsatlakozók vannak, a Kempowerre jellemző, fenti megvezetésű rugóstagos kábelmenedzsmenttel. A rendszerhez tartozik egy ChargEye Depot Master nevű depómenedzsment szoftver is. Sok más egyéb funkció mellett – mint például az akkumulátor-élettartam növelő algoritmus szerinti üzem – a rendszer gondoskodik a járművek menetrendhez igazított készre töltéséről, illetve ha a tölteni kívánt jármű „beszéli” a német VDV 261-es kommunikációs szabványt, akkor a rendszer képes az autóbusz indulás előtti előkondicionálására is. A Kempower töltőállomásai a ChargEye háttérszolgáltatásnak köszönhetően felhő rendszeren keresztül is képesek egymáshoz csatlakozni, ezáltal dinamikus és adaptív töltést megvalósítani, amellyel az éppen töltés alatt álló járművek száma alapján osztható szét a rendelkezésre álló teljesítmény. Maguk a töltőfejek 25 és 180 kW között tudják szabályozni a töltési teljesítményt.

 

Zöld elképzelések

Az átadón Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy a város összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el erre a projektre, amit önerőből mintegy 600 millió forinttal egészített ki az önkormányzat. Emellett kiemelte, hogy az MVK Zrt. autóbusz-állományának fiatalítása mellett annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az elektromos autóbuszok mellett jelenleg hat darab CNG-hajtású jármű beszerzése is zajlik, várhatóan ezek is még az idén forgalomba állnak Miskolcon. Továbbá a város további 10 darab szóló, és egyelőre nem közölt mennyiségű csuklós villanybusz beszerzését is fontolgatja. A polgármester szerint ezek nagy lépések a klímasemlegesség felé vezető úton. Hozzátette, nem véletlen, hogy Miskolc bekerült azon száz európai város közé, amelyek 2030-ig innovációs megoldásokkal segíthetik a klímasemlegességre történő átállást az Európai Unió többi városa számára.

Az új elektromos buszok olyan vonalakra kerülnek, ahol eddig szóló autóbuszok teljesítettek szolgálatot. Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az elektromos autóbuszok villamosenergia-fogyasztása messze kedvezőbb, mint akár a gázolaj, vagy a CNG-buszok esetében a sűrített földgáz költsége, így az MVK pénzt spórol meg a használatukkal. A húsz évnél is idősebb dízel buszokra rengeteget kellene költeni, akár több tízmillió forintot is felemésztene, hogy megbízhatóvá váljanak – tette hozzá a vezérigazgató.

Krenner László, a BYD kelet-közép-európai értékesítési vezetője elmondta: a BYD a világ vezető elektromos autóbuszgyártóinak egyike, és jelenleg az egyetlen, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotort, illetve motorvezérlő rendszert fejleszt és gyárt. A Miskolcnak készített BYD K9UD LF elektromos városi autóbusz különleges utazási élményt nyújt, környezetkímélő, biztonságos és az utasok kényelmét is biztosítja. Emlékeztetett, hogy a Zöld Busz Program keretében nem csak 10 autóbuszt szerzett be az MVK, hanem az azok működtetéséhez szükséges töltőinfrastruktúrát is, amellyel egy-egy elektromos buszt körülbelül 3-4 órán keresztül kell tölteni, hogy menetkész legyen.

Az MVK-nak jelenleg több, mint 140 üzemképes autóbusza van, ennek a gépparknak kicsivel több, mint a felét teszi ki a 2015-től forgalomba állított 75 darabos CNG-üzemű MAN Lion’s City flotta. A járműpark fennmaradó részét körülbelül 70 dízelmotoros jármű alkotja, melyek cseréje a társaság közlése szerint sürgető lenne. A közlekedési cég a BYD villanybuszok forgalomba állításával 10 darab Euro 3-as emissziós minősítésű motorral szerelt autóbuszt selejtez, amelynek eredményeként a társaság szerint éves szinten 1600 tonnát meghaladó CO2-kibocsátás takarítható meg.

 

 

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék