Egyéb gyártók, Magyar gyártók

Ilyenek lesznek Pécs vadonatúj BYD villanybuszai

Exkluzív képeket kaptunk egyenesen a BYD komáromi gyárából, ahol hamarosan elkészül az a kereken 10 darab tisztán elektromos hajtású, 12 méter hosszú BYD eBus (K9UB) szóló városi autóbusz, amelyeket a pécsi Tüke Busz Zrt. részére szállít a 2017 óta magyarországi összeszerelő üzemmel is rendelkező kínai buszgyártó. Amint arról korábban portálunk is beszámolt, Pécs városvezetése még tavaly augusztusban írta alá az akkumulátoros villanybuszok szállításáról szóló, nettó 1,16 milliárd forint értékű szerződést, amely magában foglalja a járművek üzemeltetéséhez szükséges, akár a teljes flotta egyidejű fogadására is alkalmas töltési infrastruktúra telepítését is. A gyárban készült fényképek tanúsága szerint a baranyai megyeszékhely utazóközönsége hamarosan birtokba veheti a város első elektromos autóbuszait.

A második ajtó a K9UB típustól megszokott módon a pécsi buszokon is közvetlenül a B-tengely elé kerül

Az opciós mennyiséggel együtt 8+2 darabos pécsi széria az európai villanybusz-piac éllovasai közé tartozó BYD számára is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez az első alkalom, hogy egy közép-európai, ezen belül is egy magyar város komolyabb darabszámban vásárol a hazánkban összeszerelt kínai villanybuszokból. A képek alapján a pécsi rendeltetésű kocsik már meglehetősen előrehaladott állapotban, gyakorlatilag készen várják a kiszállítást. A lokálisan zéró emissziós járművek a Tüke Busz Zrt. megszokott, jellegzetes zöld flottaszínét kapják, de BYD-nál adnak a formai stílusjegyekre is: a tetőbox műanyagelemei mellett a negyedik ablakoszlop optikai kialakítása és az első oldalablakok alatti feketítés is ráerősít a kínai gyártó típusaira mostanság jellemző buborék-arculatra. Az eBus típuscsalád továbbfejlesztett kiadását egyébként idén februárban iF Design Award nemzetközi formatervezési díjjal tüntették ki. A Pécsre szállítandó buszok nagyvárosi forgalomra ideális, 2-2-2 ajtóképlettel rendelkeznek majd, kétféle működési mechanizmust kombinálva: előre befelé nyíló, kétszárnyú bolygóajtó kerül, míg a második és a harmadik ajtó kifelé nyíló, lengő-toló rendszerű lesz. A kézi működtetésű kerekesszékes-rámpát a szokásoknak megfelelően a második ajtónál találjuk. A külső vizuális utastájékoztatásról elöl és jobboldalt a járatszám mellett az aktuális úti célt is megjelenítő elektronikus kijelzők gondoskodnak, a hátsó szélvédő közepén pedig egy kisebb méretű, csak a járatszámot kiíró egység kap helyet.

A jellegzetes hátfal összetéveszthetetlen más busztípusokéval

A 64 fő befogadására alkalmas utastér képei alapján megállapítható, hogy az új járművek Pécs legelegánsabb belső kialakítású városi autóbuszai lesznek. Az igényes, fahatású padlóburkolat tőlünk nyugatabbra már számos üzemeltető bizalmát elnyerte, a hazai utazóközönség viszont eddig leginkább csak bemutatók alkalmával, esetleg tesztbuszokon találkozhatott ilyen kivitellel. A modern megjelenést az ízléses szálcsiszolt kapaszkodók teszik teljessé. A teljes hosszban alacsonypadlós beltér természetesen légkondicionált lesz, és biztonsági kamerarendszerrel is rendelkezik majd. A 30 kW-os utastéri légkondicionáló mellett a buszvezetőnek külön is jut egy 4 kW hűtőteljesítményű klímaegység. A buszok 24 darab fix rögzítésű utasüléssel érkeznek a Pécsett megszokott 2+2 soros elrendezésben, közülük hat a padlószinten helyezkedik el. A fedélzeten a menetirány szerinti bal- és jobb oldalon egyaránt kialakításra kerül egy-egy peronrész a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára, mindkét oldalon háttámlával, lehajtható védőkorláttal és biztonsági rögzítő hevederrel ellátva, ezen kívül két-két USB-töltőpontot is találunk majd ezeken a helyeken. A mobil eszközök töltését szolgáló csatlakozókból egyébként nem lesz hiány: a függőleges kapaszkodókon összesen további 11 töltőaljzatot helyeznek el, az utastér teljes hossza mentén egyenletesen elosztva. Az utastájékoztató rendszert a HC Linear szállítja. A sofőrfülke félig zárt kivitelű lesz, a buszvezetőt üveglap választja el az utasoktól.

A divatos hangulatú utastérben sötétkék kárpitozású ülések sorakoznak

A buszok energiaellátását 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) vontatási akkumulátorcsomag biztosítja, amellyel a gyártó ideális üzemi körülmények esetén akár 300 kilométeres hatótávolságot is ígér egyetlen feltöltéssel. A lemerült akkumulátorok töltése a buszok hátuljában található, CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik majd. A környezetbarát járművek mozgatását két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotorra bízták.

A két peronrész lényegében egymás tükörképe, mindkettőhöz jut háttámla is az előírt biztonsági kiegészítőkkel együtt

Információink szerint a legutóbbi, márciusi gyártásközi ellenőrzésen Péterffy Attila pécsi polgármester, valamint a város alpolgármestere és a Tüke Busz Zrt. vezetősége is megtekintette a készülő villanybuszokat. A vendégek több próbakört is megtettek a leendő pécsi széria egyik példányával, és valamennyien elismerően nyilatkoztak a járművek összeszerelési minőségéről. A BYD szinte kizárólag nyugat-európai piacra termelő magyarországi gyárában egyébként jelenleg is komoly fejlesztések zajlanak, sőt, a cég rendelkezik magyar fejlesztőcsapattal is.

A buszvezető munkahelye állja a versenyt a nyugat-európai buszgyártók típusaiéval

A vadonatúj elektromos buszok a járművezetők és a karbantartó személyzet kiképzését követően a tervek szerint még a tavasz folyamán forgalomba állhatnak a baranyai megyeszékhelyen. Kérdés, hogy az Európán végigsöprő koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet mennyire hátráltatja majd a járművek átadását. A BYD komáromi üzeme a teljes éves kapacitását lekötő rendelésállománnyal futott neki a 2020-as esztendőnek, így joggal lehet bízni abban, hogy a céget és a magyar részleget az átlagosnál kevésbé érinti majd a járműipart világszerte sújtó gazdasági visszaesés.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címkék