Kitekintő

iF Design Award díjat kapott a BYD szóló villanybusza

Az év leginnovatívabb, ergonómiai és esztétikai szempontból kiemelkedő ipari termékeinek járó iF Design Award elismeréssel tüntették ki a BYD elektromos városi húzómodelljét, az eBus sorozat tavaly megújult, 12 méter hosszú szóló változatát. A díjnyertes demonstrációs busz „Home from Home” stílusvilága az alkotók elgondolása szerint az elektromobilitás jövőbemutató koncepcióját ötvözi a valódi utazási élménnyel. Bár az iF Design Award egyes kategóriáinak nyerteseit már most kihirdették, a hivatalos díjátadó ceremóniára csak májusban kerül sor.

Az iF Design Award nemzetközi zsűrijét meggyőzte a BYD villanybuszának formavilága

Az évente megrendezett iF Design Award ipari terméktervezési díjátadó gála több, mint fél évszázados múltra tekint vissza. Az eredetileg a német termékek népszerűsítését célzó, mára nemzetközivé vált díjkiosztót először 1954-ben rendezték meg, jelenlegi nevét az ezredforduló óta viseli. Az idei évben összesen 71 kategóriában értékelték a világ 56 országából származó, mintegy 7300 benevezett terméket. A közösségi közlekedés (public transport) kategóriában 2020-ban a BYD eBus (K9) sorozat 12 méter hosszú, Európa-specifikus szóló változata – ezen belül is a tavaly októberi Busworld 2019 kiállításon szerepelt konkrét bemutatóbusz – is a díjazottak közé került. A 20 ország 70 szakemberéből álló független zsűri tagjainak idén januárban egy hamburgi prezentáció keretében közvetlenül a BYD kutatási és fejlesztési részlegének képviselői mutatták be a járművet. Esztétikai szempontból a bírák kiemelték az egymással harmonizáló külső és belső kialakítást, illetve a légkondicionáló kondenzátor egységét és a tetőn elhelyezett egyéb gépészeti berendezéseket optikailag elrejtő, letisztult, sima tetővonalat, amely a típuscsaládra korábban jellemző buborék-designt váltotta fel. Ezen kívül kapott elismerő szavakat a demóbusz dinamikus narancssárga-pasztellkék fényezése is, amely túl azon, hogy kihangsúlyozza a típuscsalád karakteres formajegyeit, kellemes kontrasztot képez az átlátszóság érzetét keltő, hatalmas lakkfekete felületekkel is.

Otthonos, barátságos hangulat megteremtése volt a tervezők célja a beltér kialakításakor

A zsűri az utastér vonatkozásában sem fukarkodott a jelzőkkel: a hivatalos értékelés szerint hívogató, otthonos és inspiráló utazási élményt nyújt, színvilága és kifinomult anyaghasználata is tetszést aratott, ami a beltéri háttérvilágítással együtt tágas, pihentető környezetet teremt az utazóközönség számára. A gyártó szerint a jármű egyszerre érzelmekre ható és funkcionális, a minél otthonosabb összhatás érdekében pedig a tervezésbe a járműiparon kívüli designereket is bevontak.

A BYD-nál egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a részletek megfelelő kidolgozására is

Technikai oldalról a könnyűszerkezetes alumíniumötvözet vázszerkezetet kompozit tetőlemezzel párosító felépítmény, a fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszer és a CO2 hűtőközeges légkondicionáló érdemel említést, ezek mindegyike hozzájárul az alacsonyabb energiafogyasztáshoz. Az iF Design Award ítészei ezen kívül a kamerákkal és LCD-kijelzőkkel helyettesített visszapillantó tükröket, valamint az új műszerfali kijelzőt emelték még ki, mint jövőbe mutató és egyszersmind biztonságot is elősegítő újítást.

A már ismert műszerfal új display felülettel egészült ki

Természetesen nem a BYD az egyetlen buszgyártó, amely az utóbbi időben iF Design Award díjazásban részesül: az elmúlt években többek között a Marcopolo, a Solaris, a Neoplan és az MAN is megkapta ezt az elismerést, utóbbi nem mellesleg idén a nemzetközi zsűri arany minősítését vihette haza a Lion’s City E villanybusz révén. Bár a BYD a kiadott sajtóanyagban Európa legkelendőbb villanybuszaként hirdeti a 12 méter hosszú eBust, a kínai gyártó 2019-ben az öreg kontinensen „csak” a második helyet szerezte meg 236 darab eladott autóbusszal (és további 79 önjáró alvázzal) a szép csendben mindenkit lehajrázó VDL mögött, megelőzve a képzeletbeli dobogó harmadik fokát elfoglaló Solarist.

Fotók: BYD Europe

Címkék