Kitekintő

Tíz éve van jelen a globális villanybusz-piacon a BYD

Egy évtizedes buszgyártói fennállását ünnepli a BYD – ennyi ideje állt utasforgalomba az első flotta az általa fejlesztett villanybuszokból. A 2011-es kortrijki Busworld kiállításon tisztán elektromos hajtású típusával még csak szakmai érdekességként feltűnést keltő kínai céget ma már a piacvezető villanybusz-gyártók között tartják számon Európában.

A BYD által világszerte eladott elektromos autóbuszok száma mára meghaladja a 70 ezer darabot. Ezen belül Európában több, mint 1800 értékesített villanybusznál tart a cég, amelyek 20 különböző ország több, mint 100 városában teljesítenek szolgálatot. A járművek a kínai gyártó számításai szerint eddig mintegy 140 millió kilométert teljesítettek, ennek során nagyságrendileg 150 ezer tonnával csökkentették a lokális CO2-kibocsátást. Globális szinten ugyanezek a számok 5,5 milliárd kilométerre, illetve 3,8 millió tonna megspórolt CO2-kibocsátásra rúgnak. Idehaza jelenleg Salgótarjánban, Pécsen, Tatabányán és Komáromban lehet utazni a BYD termékeivel – ezek többsége a magyar gyáregységben készült -, hamarosan pedig Miskolc is feliratkozik a cég villanybuszait üzemeltető városok listájára. A sajtóanyag kiemeli, hogy a BYD az egyetlen buszgyártó, amely a villamos hajtásláncot, beleértve a vontatási akkumulátorokat, a motorokat és a vezérlőrendszert is saját maga fejleszti.

Csak néhány az Európában közlekedő BYD villanybuszok közül – különösen ajánljuk olvasóink figyelmébe a harmadik sor második képét

A BYD nem csak autóbuszokat, hanem többek között elektromos teherautókat, kisáruszállítókat és személyautókat is gyárt. Ezekből összesítve több, mint 600 ezer példány fogyott tavaly, 2021 decemberéig pedig összesen 1,5 millió darab talált gazdára.

A gyári beszámolóban külön fejezetet szentelnek a Komáromban működő, 2017-ben megnyitott magyarországi üzemnek (címlapképünkön), ahol a BYD további jelentős fejlesztéseket tervez a közeljövőben. A termelési volument egy műszakos munkarenddel számolva első lépésben évi 400 darabra növelik, az elektromos hajtású busztípusok iránti megnövekedett igényre reagálva. A létesítmény immár a teljes európai eBus termékskála gyártására képes, a 8,75 méteres K7U midibusztól kezdve egészen a 18 méter hosszú csuklós változatig. Szintén része a termelésnek a külső, jellemzően egyesült királyságbeli karosszálók egyszintes és emeletes busztípusaihoz szánt önjáró alvázak gyártása, amelyekből évente 300 készülhet Komáromban. Középtávon a magyarországi marad a BYD egyetlen európai gyártóbázisa, miután a rövid életű beauvais-i (Franciaország) összeszerelő üzemet 2021 végével bezárta a cég.

Fotók: BYD Europe

Címkék