Magazin

Ismét egy BYD villanybuszt tesztel az ArrivaBus Budapesten

Újabb tisztán elektromos hajtású autóbuszt tesz próbára a BKK és alvállalkozója, az ArrivaBus Kft. a fővárosban: ezúttal a BYD eBus sorozat 8,75 méter hosszú midiváltozatával (K7U) találkozhat a budapesti utazóközönség a 15-ös, a 16-os, a 27-es, a 102-es és a 158-as viszonylatokon, augusztus 9. és 22. között. A már bevett gyakorlatnak megfelelően a járművel ezúttal is ingyenesen lehet majd utazni a tesztidőszak során – közölte portálunkkal a BKK. Maga a típus egyébként már nem ismeretlen Magyarországon, hiszen tavaly nyár óta két példány Tatabánya helyi közlekedését erősíti.

A környezetbarát midibuszt két héten keresztül, augusztus 9-től egészen augusztus 22-ig teszteli a Budapesti Közlekedési Központ és szolgáltatója, a tesztjárművel való utazás ezúttal is ingyenes lesz. Az ezüstszürke villanybusz a tesztidőszak során több vonalon is feltűnik majd annak érdekében, hogy a BKK és az ArrivaBus minél szélesebb körű tapasztalatot szerezhessen a járművel napi utasforgalomban. A BKK FUTÁR applikációban most is percről percre nyomon követhető lesz, hogy éppen merre jár az autóbusz.

Gyári kollázs a Budapestre érkezett demóbuszról

A jármű tervezett tesztprogramja az alábbiak szerint alakul:

  • augusztus 9-én, 10-én és 11-én (hétfő, kedd, szerda) a 158-as autóbusz útvonalán e158-as jelzéssel,
  • augusztus 12-én, 13-án és 16-án (csütörtök, péntek és hétfő) a 16-os autóbusz útvonalán e16-os jelzéssel,
  • augusztus 14-én és 15-én (szombat, vasárnap) a 15-ös autóbusz vonalán e15-ös jelzéssel,
  • augusztus 17-én, 18-án és 19-én (kedd, szerda, csütörtök) a 27-es autóbusz vonalán e27-es jelzéssel,
  • augusztus 20-án, 21-én és 22-én (péntek, szombat, vasárnap) a 102-es busz vonalán e102-es jelzéssel közlekedik majd.

A jármű a Budapesti Közlekedési Központ, az ArrivaBus, valamint a BYD holland székhelyű európai kirendeltségének (BYD Europe B.V.) együttműködésében érkezett Budapestre Franciaországból. Az eBus típuscsaládon belül a K7U kódszámot viselő modell a legkisebb a kínai gyártó Európában forgalmazott típusai közül, méretéből és fordulékonyságából adódóan a szűkebb városi mellékutcában is közlekedhet. A kétajtós, 1-2-0 ajtóképletű, alacsony belépésű midibusz 8,7 méter hosszú, 22 ülő- és 28 állóhellyel rendelkezik, a beépített 174 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkupakk egyszeri feltöltésével pedig akár 150 kilométer megtételére is képes. A konkrét tesztpéldány 2019 márciusában készült, az elmúlt bő két év során több franciaországi üzemeltetőnél (Keolis Oise, CTLB, Ondéa stb.) is megfordult próbaüzemben. További érdekessége, hogy ez a kocsi képviselte a gyártót 2019 októberében Nantes-ban a Rencontres Nationales du Transport Public kiállításon. A típusnak egyébként már létezik teljes hosszban alacsonypadlós kivitele is, ez utóbbit a brüsszeli Busworld Europe seregszemlén mutatták be ugyancsak 2019 októberében.

A külső színvilággal harmonizál az utastér stílusa is

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés még 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet, amelynek egyik fő célkitűzése a környezetbarát járművek használata a közösségi közlekedésben. A közelmúltban a BKK partnereivel, a BKV-val és az ArrivaBus-szal többször tesztelt lokálisan nullemissziós járműveket: a hétfőtől üzembe álló midibusz idén már a harmadik olyan tisztán elektromos hajtású típus, amelyet a budapesti utasforgalomban vallatnak képességeiről. Idén júniusban a fővárosi közlekedés résztvevői már találkozhattak egy, szintén a BYD által gyártott elektromos járművel, az eBus sorozat 12 méteres szóló verziójával (K9UB), májusban pedig a Mercedes-Benz eCitaro egyik demópéldányával ismerkedhettek meg az utasok. Tavaly a BKK és a MAN együttműködésében egy MAN Lion’s City 12 E bemutatóbuszt is teszteltek Budapesten.

Címkék