Két napig utasokat is szállított Budapesten az MAN Lion’s City 12 E

Az elmúlt héten a VT-Arrivánál, illetve a Volánbusznál végzett utasok nélküli tesztfutások után két napon át a budapesti utazóközönség is kipróbálhatta a Magyarországon első alkalommal bemutatkozó MAN Lion’s City 12 E villanybusz egy példányát. A rövid utasforgalmi teszt kapcsán a BKK alvállalkozójaként működő VT-Arriva Kft. fővárosi telephelyén megtartott mai tájékoztatón Borsi Dávid, a BKK kommunikációs igazgatója és Dorgai Balázs, az MAN magyarországi termékmenedzsere mutatta be a sajtó képviselőinek a hazánkba érkezett tesztbuszt.

Szepesi Péter, a VT-Arriva ügyvezető igazgatója elmondta: a mostani tesztfutás célja, hogy kiderüljön, mennyire tudnak megfelelni az elektromos buszok az intenzív nagyvárosi közösségi közlekedés által támasztott kihívásoknak. „A tervek szerint a közeljövőben zéró emissziós buszok váltják le a jelenlegi dízelmotoros járműveket a nagyvárosokban, ezért a BKK legjelentősebb külső szolgáltatójaként már most keressük azokat az alternatívákat, amelyekkel meg tudunk felelni a jövő elvárásainak” –  fogalmazott, hozzátéve, hogy a társaság budapesti flottájának jelentős részét a Lion’s City korábbi nemzedéke alkotja, és a típuscsalád dízelüzemű változatával eddig kedvező tapasztalatokat szereztek.

Borsi Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója köszönti az egybegyűlteket

Borsi Dávid szóvivő elmondta: Európa 2050-re szeretné elérni, hogy egyensúly legyen a légkörbe kibocsátott és az onnan kivont szén-dioxid mennyisége között. Ennek egyik fontos eleme, hogy a nagyvárosokban gyarapodjanak a zöld felületek, ezért a Budapesti Közlekedési Központ is kiemelt figyelmet fordít ennek megvalósítására. Emellett azt is szeretnék, hogy a főváros lakói egyre többször utazhassanak olyan járművekkel, amelyek lokálisan egyáltalán nem bocsátanak ki káros égéstermékeket, ezért elmondása szerint a BKK számára különösen fontos a környezetkímélő közlekedési alternatívák népszerűsítése. A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási tervet, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap a környezetbarát közlekedési módok ösztönzése. Ennek keretében fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát és csatlakoztak a már 21. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Héthez. Elmondta továbbá azt is, hogy szintén környezetvédelmi célzattal kezdtek el tisztán elektromos hajtású járműveket tesztelni városi környezetben, ennek első állomását jelenti most az MAN villanybuszának vendégszereplése. Hozzátette: a BKK szolgáltatóit bevonva a jövőben számos más elektromos busztípust is szeretnének kipróbálni valós környezetben. A végső cél természetesen az, hogy ezen járművek aránya folyamatosan növekedjen a fővárosi flottában.

Dorgai Balázs, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. termékmenedzsere röviden bemutatta a tesztbuszt a hallgatóságnak. Mint mondta, az új elektromos kivitel kiegészíti a Lion’s City termékcsaládot, egy újabb alternatív hajtásmódot kínálva a még környezettudatosabb közlekedésszervezés érdekében. Hangsúlyozta, hogy az elektromos járművek kapcsán az első fő kérdés a megtehető hatótáv, amely az MAN típusa esetén garantáltan minimum 200 kilométer, de megfelelő körülmények esetén ez akár 270 kilométer is lehet egy feltöltéssel, ami egyébként 3 óra alatt elvégezhető. A másik fontos kérdésnek az akkumulátorok környezeti terhelésének mértékét tartotta, hozzátéve, hogy az MAN akkumulátorai különböző technológiák felhasználásával mintegy 90%-ban újrahasznosíthatók. Zárásként megjegyezte, hogy bár a típus már az idei évtől kezdve sorozatgyártásban van, a mostani budapesti próba egy kiváló lehetőség, hogy a járművet valós körülmények között is megismerhessék.

Az elektromos hajtás és a tetőre helyezett akkupakk eredményeként plusz 4 ülőhely lett kialakítható a motorsátor helyén

Az MAN tisztán elektromos hajtású autóbusza a városi-elővárosi Lion’s City sorozat új generációjának bevezetésével egy időben, a 2018-as hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon tartotta világpremierjét, de tavaly a brüsszeli Busworld 2019 seregszemlén is komoly érdeklődés övezte a lokálisan emissziómentes modellt. A típusra azóta már két megrendelés is érkezett Hamburgból a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) és a Hamburger Hochbahn AG vállalatok részéről, de szintén az MAN villanybuszát választotta a svéd Nobina Sverige AB is – utóbbi cég 17 darabot rendelt Malmö számára. A 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotorral szerelt, 480 kWh-ás akkumulátor-kapacitással rendelkező típus több szempontból is a saját útját járja: mivel a gyártó egyértelműen a járműtelepen végzett éjszakai töltésben látja a dízelbuszok hatékony kiváltásának kulcsát, jelen állás szerint nem készül belőle pantográfos gyorstöltésre alkalmas változat, és a rivális villanybuszok többségétől eltérően 800 V-os elektromos hajtásrendszerrel rendelkezik – érdekesség, hogy a jármű a Porsche Taycanban is megtalálható technikát alkalmazza, messzemenőkig kihasználva ezzel a Volkswagen-konszern által biztosított lehetőségeket.

A formaterv kétségkívül fehér fényezéssel az igazi, de mi szívesen látnánk BKK-kékben is…

A kedd óta az e105-ös jelzésű ideiglenes viszonylaton közlekedő demóbusz ma töltötte utolsó napját Budapesten, holnap már indul is tovább Hollandiába a meglehetősen szoros tesztprogram következő állomására. Akik lemaradtak róla, azok a mai sajtórendezvényről készített rövid hangulatvideónkban láthatják mozgás közben is az MAN büszkeségét.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide! A galériában billentyűzete jobbra/balra nyilaival lapozgathat.

Címkék