Magazin

Busworld 2019, negyedik fejezet: kínaiak a spájzból

A hazai buszos sajtóban – az eredeti idézetben szereplő oroszokat lecserélve – gyakran olvashatjuk, hogy „a kínaiak már a spájzban vannak”, vagyis hogy a kínai autóbuszok nagy arányú európai térnyerése már csak idő kérdése. A 2019-es Busworld standjait végigjárva azonban egyértelművé válik, hogy a kínaiak nem csak a spájzig jutottak, hanem egyesek – olykor némi európai segítséggel – már jócskán ki is léptek onnan. A főként a vasúti járműgyártásban érdekelt CRRC idei felhozatalát a székesfehérvári Ikarusszal folytatott kooperáció kapcsán már cikksorozatunk első részében ismertettük – velük együtt összesen féltucat kínai buszgyártó vett részt kiállítóként az idei Busworldön. Terjedelmi okokból mi most csak két gyártó bemutatására szorítkozunk, de már ebből látható lesz: a kínai bóvli, mint fogalom, egyre kevésbé alkalmazható az Európában forgalmazott kínai buszokra. Ezzel a jelek szerint a szakma is egyetért, példának okáért az itt most nem szereplő King Long önvezető minibusza, az Apolong az idei kiállítás innovációs díját vihette haza.

BYD

A Komáromban is gyárat működtető BYD a két évvel ezelőtti, még Kortrijkban megrendezett legutóbbi Busworld seregszemléhez hasonlóan 2019-ben is egy teljes méretű szóló-, illetve egy midi városi villanybuszt hozott állított ki a standján – ezúttal azonban mindkét bemutatókocsi Kínában készült. A gyártó által a „jövő buszaként” aposztrofált 12,2 méter hosszú szóló eBus (K9) legújabb kiadásán kívülről nehezen észrevehetők a változások, a feketítéseket leszámítva egyedül az immár a karosszéria teljes hosszán végigfutó tetőbox jelent formai eltérést a korábbi buborék-designhoz képest. A Brüsszelben bemutatott változat legfontosabb újítása az egy darabból álló kompozit tetőszerkezet, amit korábban csak prototípusokon teszteltek, időközben azonban a konstrukció megérett a szériagyártásra. Ez a technikai megoldás mostanság terjedőben van, a városi típusok mellett turistabuszokon (pl. Van Hool EX sorozat, Volvo 9700/9900) is előszeretettel alkalmazzák tömegcsökkentés és az alacsonyabb súlypont elérése céljából – sőt, megfelelő szervezés esetén a gyártási idő is lerövidíthető vele. További újítás a korábbinál fejlettebb, CO2 hűtőközeggel működő légkondicionáló rendszer, ezen kívül az aktuális tendenciához igazodva ennél a típusnál is kamerák váltották a hagyományos kültéri visszapillantó tükröket. Az utastérben az anyaghasználat és a minőségérzet ismét szintet lépett, immár megközelíti a vezető európai gyártók színvonalát. A teljes hosszban alacsonypadlós, reptéri buszként is kedvelt K9 széria két- és háromajtós kivitelben is rendelhető, előbbi esetén maximálisan 32, utóbbit választva legfeljebb 26 ülőhellyel. A BYD saját fejlesztésű lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátoraival szerelt elektromos autóbusz mozgatásáért két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű villamos kerékagymotor felel, a maximálisan beépíthető akkukapacitás 348 kWh.

Kompozit tető és más, kisebb módosítások jellemzik a BYD eBus megújult szóló változatát

A BYD standjának másik látványossága az eBus sorozat 8,75 méter hosszú midibusz változata (K7U) volt, amely ugyan csak két éve jelent meg a BYD európai kínálatában, ám a kínai gyártónál máris úgy döntöttek, hogy itt az ideje egy kisebb frissítésnek. A módosítások elsősorban a hátsó szekciót érintették, kívülről a kismértékben átrajzolt hátfal lehet árulkodó a korábbi LED-csíkokat felváltó kerek hátsó lámpákkal, valamint megnövelték a hátsó szélvédő méretét is. Az utastérbe lépve sokkal szembetűnőbbek a változások: ez ugyanis már egy teljes hosszban alacsonypadlós midibusz, ami ritkaságnak számít a kategóriában. A korábbi alacsony belépésű konstrukciót felváltó low floor kialakítást a BYD típusaiba első alkalommal beépített Brist BRA104-195 típusú, 19,5″-os hajtott portáltengely teszi lehetővé. Az eddig használt hátsó futóművekkel együtt az eredeti hajtáslánc egy részét is dobták, így ezt a változatot a korábbi kerékagymotorokat mellőzve egy 165 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor mozgatja. A demóbusz független felfüggesztésű mellső futóműveit szintén a Brist szállítja. Információink szerint elképzelhető, hogy a Brüsszelben kiállított 22 üléses bemutatóbusz jövőre egy hónapon át hazánkban vendégeskedik majd, úgy tudjuk, elsőként Debrecen kaphatja meg tesztelésre, ha minden a tervek szerint alakul, de más hazai városokban is feltűnhet. A BYD már közel ezer eladott villanybusszal büszkélkedhet Európában, amivel piacvezetőnek számít az öreg kontinensen. Globális szinten még ennél is jóval előrébb járnak, hiszen az idén adták át az ötvenezredik (!) elektromos BYD autóbuszt – a jubileumi jármű Spanyolországba, a badajoz-i Tubasa cég flottájába került.

Teljes hosszban alacsonypadlós a BYD eBus 8,7 (K7U) midibusz új kiadása

Yutong

A világ jelenlegi legnagyobb buszgyártója (a Yutong tavaly 62 796 autóbuszt állított elő, döntően a kínai belpiacra; az eddigi legjobb évük 2016 volt, 70 987 eladott járművel) három modellt küldött a 2019-es Busworld kiállításra: közülük a legnagyobb szakmai figyelem az vadonatúj U12 városi villanybuszt kísérte, amely már egyértelműen a nyugat-európai üzemeltetőket célozza meg formabontó, mégis modern és újszerű megjelenésével, minőségi kidolgozású belterével. A kínaiak nem bízták a véletlenre az új, európai ízlésnek megfelelő városi típusuk kifejlesztését: az U12 a német Buscotec tervezőiroda egyik utolsó munkája (a cég a közelmúltban olvadt be a francia Segula Technologies csoportba), a teljes külső-belső design mellett a gépészeti elrendezés (packaging) is a Buscotec mérnökeinek szakértelmét dicséri. A fejlesztés 2015 novemberében kezdődött Bartha Ernő magyar mérnök, a Buscotec GmbH résztulajdonosának projektvezetésével, a busz háromdimenziós modelljét Rainer Ritzinger készítette. A külső formaterv megalkotásakor az okostelefonok stílusvilága vezette Peter Guest designert, a fejlesztés időszaka alatt a típust házon belül a sokatmondó iBus néven emlegették. Az U12 egy sor ötletes megoldást vonultat fel: a tetőn elhelyezett gépészeti egységeket célszerűen kialakított sínekben rögzítették, melyek a terhelést az oldalfalakra viszik át. Az utasajtóknál alkalmazott univerzális beépítőkeretnek köszönhetően a leendő üzemeltető által kívánt bármilyen ajtótípus vázmódosítás nélkül beépíthető. A karosszéria egyik fő jellegzetessége az 5°-kal előrefelé megdöntött szélvédő, ami túl azon, hogy a belső térérzetet javítja, a mérések szerint aerodinamikai szempontból is kedvezőbb, mint a teljesen függőleges homlokfal. További előnye, hogy kevésbé koszolódik, mivel a légáram a felületet így jobban tisztán tartja, ezen kívül a tükröződések is kevésbé zavarják a buszvezetőt. Az U12 megjelenése a Busworld szakmai zsűrijének tetszését is elnyerte, a városi buszok kategóriájában a legjobban sikerült formatervért adható „Design Label” elismeréssel tüntették ki a típust.

Modern, karakteres, mással összetéveszthetetlen homlokfalat kapott a Yutong U12

A 11 970 mm hosszú villanybusz teljes utaskapacitása 94 fő. A motorsátor nélküli, minőségi anyaghasználatú utastér végében teljes szélességű, ötfős sorülésnek is jutott hely. A busz alatt hátul a jól ismert ZF AVE 130 kerékagymotoros portálfutóművet találjuk két, egyenként 125 kW csúcsteljesítményű villanymotorral, melyeket egy 423 kWh összkapacitású akkumulátorpakk lát el energiával. A Yutong U12 első sorozatpéldányainak tesztfutásai jövőre kezdődnek több európai nagyvárosban, a gyártás viszont egyelőre teljes egészében Kínában zajlik majd.

A busz külső megjelenését korunk okostelefonjai inspirálták

Már ismert elem a Yutong kínálatában az ICe 12 helyközi villanybusz, amely a cég standján idén kiállított buszok közül az egyetlen, amelyet teljes egészében Kínában terveztek. A típussal már a nagyobb európai üzemeltetők is ismerkednek, a távolsági buszközlekedésben piacvezető FlixBus tavaly áprilisban két példányt állított forgalomba kísérleti jelleggel Franciaországban – ezek a buszok a Párizs és Amiens közötti, mintegy 160 kilométeres viszonylaton közlekednek. Nemrégiben a Transdev Group is vásárolt 10 darabot a típusból, ezek a kocsik szeptember óta szállítják az utasokat Provence régióban. Emellett kisebb magánvállalkozások is bizalmat szavaztak már a gyártónak: Skóciában például ugyancsak idén szeptemberben jelentette be egy helyi startup cég, hogy 2020 tavaszától menetrend szerinti járatot indít Yutong elektromos helyközi buszokkal Edinburgh és Dundee között. Az ICe 12 a kínai gyártókra jellemző lítium-vasfoszfát akkumulátorokat használja, a Brüsszelben kiállított 12 465 mm hosszú változatba beépített 375 kWh összkapacitású egység a gyártó állítása szerint az üzemeltetési körülményektől függően 270-350 kilométeres hatótávot biztosít. A demóbuszt egy 215 kW csúcsteljesítményű állandómágneses szinkron villanymotor mozgatja. Az elektromobilitás a távolsági buszozásban még ma is újszerűnek számít, így nem meglepő, hogy a Busworld szervezői 2019-ben a Yutong ICe 12-nek ítélték oda a kategória leginkább környezetbarát autóbuszának járó „Ecology Label” díjat.

A távolsági villanybuszozás egyik úttörője a Yutong ICe 12 – immár Európában is

Hogy a termékskála teljes legyen, egy igazi távolsági típust is hozott a Yutong az ugyancsak európai ízlésvilág szerinti T13 személyében, amelyből ez alkalommal egy brit piacra szánt, jobbkormányos kivitelt lehetett megtekinteni. A típus formatervét Spanyolországban rajzolták meg, ez pedig a harmonikus összkép mellett a jármű fogadtatásán is érződött – a távolsági buszok mezőnyében ugyanis a T13-as kapta a „Design Label” kitüntetést, a Yutong tehát mindkét kategóriában elvitte a legjobb formatervnek járó díjat, és a háromból egy kiállított autóbusza sem maradt valamiféle szakmai elismerés nélkül. Az utastér kivitelezése szintén pozitív benyomást kelt, az egykor a Volánbusz zászlaja alatt szolgált alvállalkozói King Longokon edződött utas talán el sem hinné, hogy kínai gyártmányú távolsági buszon ül. A 13 175 mm hosszú T13-as fedélzetén alapkivitelben 59+1+1 utasnak jut férőhely, toalett beépítése esetén ez a szám kettővel csökken. A külső megjelenéshez hasonlóan a gépészeti főegységek is abszolút eurokonform darabok: a bemutatókocsiba a manapság számtalan európai turistabuszban megtalálható 10,8 literes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású DAF MX-11 dízelmotor 450 lóerős (330 kW) változata került, a futóművek pedig a ZF-től származnak.

A Yutong T13 kívül-belül állja a versenyt az európai konkurenciával

Beszállítók

A Busworld egyik nagy szépsége a mérete és a résztvevő kiállítók száma. Őszintén mondhatjuk, hogy a kiállítói terület érdemi végigjárására három nap is kevésnek bizonyult, még úgy is, hogy javarészt csak a buszgyártókkal foglalkoztunk. Egy ilyen kiállítás azonban nem csak róluk szól, hanem az igen szép számban jelen lévő beszállítókról is. A Busworld kiállításon a buszgyártás legnagyobb európai összejöveteleként az iparág színe-java felvonul, kellő pénzzel akár egy komplett buszra való alkatrészmennyiséget vásárolhatna az ember: padlóburkolatokat, ajtókat, üvegeket, üléseket, motorokat, akkumulátorokat, komplett alternatív hajtásrendszereket, futóműveket, fékrendszereket, kerekesszékes lifteket, biztonsági felszereléseket (és még estig sorolhatnánk) gyártó és forgalmazó cégek mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Nem hiányoztak természetesen a multimédia rendszereket forgalmazó cégek sem. Közöttük találkozhattunk például a szintén kínai ViewTech nevű céggel, mellyel szerkesztőségünk egyik tagja már igen pozitív tapasztalatokat szerzett utastájékoztató rendszerhez szükséges fedélzeti monitorok beszerzése során, így különösen izgalmas volt hosszas levélváltások után személyesen is találkozni a csapattal. Fedélzeti kamerarendszer, vagy fedélzeti multimédia rendszer beszerzésén gondolkodó olvasóinknak bátran ajánljuk őket!

A ViewTech standja a Busworld kiállításon

 

Ezzel a 2019-es Busworld eseményeiről szóló összeállításunk végére értünk, köszönjük, hogy velünk tartottak!

Címkék