Kitekintő

Yutong villanybuszokkal indul menetrend szerinti járat Edinburgh és Dundee között

Bár jóval lassabban ugyan, mint a városok esetében, de az akkumulátoros elektromos hajtásmód kezd beszivárogni a távolsági közlekedésbe is: a Van Hool az októberben esedékes brüsszeli Busworld 2019 kiállításon tartja az USA piacára szánt elektromos turistabuszának világpremierjét, a Yutong jelenleg is kapható zéró emissziós helyközi típusainak pedig egyre több üzemeltető szavaz bizalmat Nyugat-Európában, legalább egy néhány darabos tesztflotta erejéig. Most egy frissen alapított, de annál elszántabb skót vállalkozás az Egyesült Királyságban elsőként indít menetrend szerinti helyközi szolgáltatást kizárólag elektromos hajtású autóbuszokkal – két Yutong TCe12-essel – Skócia két, egymástól alig 60 kilométerre fekvő városa, Edinburgh és Dundee között, a tervek szerint 2020 áprilisától.

Miközben jelenleg határozottan úgy tűnik, hogy a városi közösségi közlekedésben már középtávon is az akkumulátoros villanybuszok jelentik a jövőt, addig a távolsági szegmensben távolról sem ilyen egyértelmű a helyzet. Noha egyes merészebb gyártók, élükön természetesen a kínaiakkal, már ebben a kategóriában is próbálkoznak tisztán elektromos hajtású típusokkal, a szakértők egy része hosszabb távon inkább a hidrogén üzemanyagcellás, vagy éppen a cseppfolyósított földgáz (LNG) alapú hajtásban látja a ma még egyeduralkodó dízelmotoros távolsági buszok első számú alternatíváját – ezek minden kompromisszumával együtt.

A Yutong TCe12 a kínai buszgyártó első tisztán elektromos távolsági típusa a brit piacon (Fotó: Bus & Coach Buyer)

Az egyes hajtásmódoknak természetesen megvannak a maguk zászlóvivői. Ilyen a brit Pierce Glennie és Keith Bradbury is, akik gondoltak egy nagyot, és korábbi, a pénzügyi szférában betöltött állásaikat feladva megalapították az Ember nevű (a név angolul parazsat jelent) startup busztársaságot. A vállalkozás célja, hogy a távolsági elektromobilitás úttörőjeként hozzájáruljon a fenntartható közlekedéshez – az elhivatottságban persze az is szerepet játszik, hogy a városközi villanybuszozásban az alapítók olyan piaci rést látnak, amely nagy jövő előtt áll, a mai vezető busztársaságok pedig számításaik szerint csak nehézkesen állnak majd át az új infrastruktúrára. Bár nem az Ember az első brit üzemeltető, aki vásárol a Yutong hosszabb utakra szánt villanybuszából, ez lesz az első olyan menetrend szerinti távolsági járat a szigetországban, amelyet kizárólag elektromos buszokkal szolgálnak ki – igaz, a várhatóan áprilistól induló Edinburgh-Dundee összeköttetés csak erős jóindulattal nevezhető távolságinak, hiszen a két város nem egészen 60 kilométeres távolsága akár még egy combosabb elővárosi viszonylatnak is elmenne. Természetesen az alapítók is tudják ezt, a jövőben 100-200 kilométeres távolságokban gondolkodnak. Bár az első munkavállalók felvétele még csak most kezdődött el, az Embernél szemmel láthatóan mernek nagyot álmodni: a társaság hosszú távú célja, hogy villanybuszokkal lefedett hálózatát előbb az Egyesült Királyság teljes területére, majd később az európai kontinensre is kiterjessze. A fiatal cég központja Edinburgh-ban van, a járműtelepet pedig Dundee-ban építik ki. A buszok lemerült akkumulátorainak feltöltése is itt történik majd, egy 120 kW-os egyenáramú gyorstöltőn keresztül.

A típushoz 60, 90 vagy 120 kW teljesítményű plug-in töltőt kínál a Yutong

A nagy reményekkel induló vállalkozás egyelőre két darab tisztán elektromos hajtású Yutong TCe12 autóbusszal kezdi meg a szolgáltatást. Ez a típus egyébként az első távolsági villanybusz az Egyesült Királyság piacán, júliusban jelent meg a helyi kínálatban. Az alapítók választása a Yutong erős piaci jelenléte miatt esett a kínai cégóriás termékére – elvégre a világ jelenlegi legnagyobb buszgyártójáról van szó, átlagosan évi 70 000 darabot megközelítő termeléssel, miközben a vezető európai gyártók a városi villanybuszaik fejlesztésével vannak elfoglalva és gyakorlatilag nem is árulnak elektromos hajtású távolsági autóbuszt. A megrendelt TCe12-esek első példánya a tervek szerint 2020 márciusában, a második kocsi pedig jövő júliusban érkezik meg új gazdájához. A buszokat a Yutong brit importőre, a Pelican Coaches Ltd. biztosítja.

Ezek még nem az Ember új TCe12-esei – az első példányokat a Westway Coach Services Ltd. állította üzembe

A 12 365 mm hosszú TCe12 modellben használt elektromos hajtáslánc megegyezik a Yutong E10 és E12 jelű városi villanybuszokéval. A 258 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4, röviden LFP) akkupakk a gyártó szerint kb. 200 mérföldes, azaz 320 kilométeres hatótávot biztosít egy feltöltéssel, a jármű mozgatását egy 350 kW csúcsteljesítményű központi Yutong TZ368XSYTB04 villanymotor biztosítja. Az elektromos városközi modell különböző változataival Nyugat-Európában több helyen is kísérleteznek, Franciaországban például már 50 példányt is meghaladó darabszám fut az utakon, nem is akármilyen üzemeltetőknél: 2018 áprilisában a FlixBus állított forgalomba próbajelleggel két elektromos Yutong ICe12 autóbuszt a Párizs és Amiens közötti, mintegy 160 kilométeres távon, idén júliusban pedig a Transdev Group szerzett be tíz darabot ugyanebből a típusból, útjára indítva ezzel az ország első tisztán villanybuszos távolsági járatát Provance tartományban. A típus angol és ír piacos kivitele a kisebb megengedett maximális tengelyterhelés miatt egyajtós kivitelben is csak legfeljebb 49+1+1 fő szállítására alkalmas (főként az 1,4 tonnát nyomó akkumulátorpakk miatt), míg a kontinensen kínált balkormányos változat akár 59 üléssel is kérhető. A buszhoz opcióként természetesen USB-töltők és kerekesszékes lift is rendelhető.

Európai színvonalú utastér – a Yutongnál nagyon figyelnek az összeszerelési minőségre

Brit szokásnak megfelelően a helyi importőr nem csinál hétpecsétes titkot abból, hogy mennyibe kerül az alapmodell: a TCe12-es ára forgalmi adók nélkül 305 000 angol font, átszámítva több, mint 113 millió forint, ami nem kevés egy korlátozott hatótávú és csomagterű (alapesetben 3,5, de legfeljebb 5 m3) helyközi autóbuszért. Összehasonlításként ebből az összegből például már igen jól felszerelt új Volvo 9900-ast lehet kapni a szigetországban – pedig az már egy teljes méretű, akár a luxusigényeket is kielégítő, prémium kategóriás turistabusz. A mérleg másik serpenyőjében a mindenféle behajtási tilalmak alóli mentesség mellett persze ott vannak az alacsonyabb üzemeltetési és karbantartási költségek – na és természetesen az áhított és manapság olyan jól hangzó zöld közlekedés ígérete.

Fotók: Pelican Coaches Ltd.

Címkék