Kitekintő

Svéd dualizmus – Volvo 9700 és 9900 bemutató

Zajlik a generációváltás a nagy turistabuszok piacán Európában: részben a tetőszilárdságra vonatkozó, szigorodó ENSZ-EGB 66.02 előírás hatására az utóbbi években több vezető buszgyártó is megújította távolsági kínálatát – elég csak az új Mercedes-Benz Tourismo RHD-ra, vagy éppen a felfrissített MAN Lion’s Coach/Neoplan Tourliner párosra gondolni. A Volvo sem szeretne lemaradni a többiektől, így kihasználja az alkalmat a modellváltásra, amelynek egyébként is itt volt már az ideje. A Volvo 9000-es turistabusz-család új nemzedékének első példányait Göteborgban, egy kiemelt partnerek részére tartott zártkörű rendezvényen mutatta meg először a svéd gyártó, most pedig megérkeztek az első hivatalos fényképek is, némi technikai jellegű információ kíséretében.

Festői szépségű hegyvidéki tájon készült az első hivatalos gyári képsorozat az új 9000-es szériáról

A Volvo a világpiacon jóval többféle turistabuszt kínál, mint amit mi a vén Európában ismerhetünk, főként az olykor jelentősen eltérő helyi igények és előírások miatt. A svéd gyártó számára kiemelt jelentőséggel bíró mexikói piacon már 2016 óta kapható a két- és háromtengelyes változatban egyaránt rendelhető, helyben gyártott 9800-as modell, melyet mi sokáig csak mint helyi érdekességet nézegettünk, noha már tavaly nyáron felröppentek az első pletykák, miszerint a látványos megjelenésű típus európai követelményekhez igazított változata veheti át a kiöregedő 9700/9900 típuspár helyét Európában. A találgatások, melyekre az elmúlt hetekben maga gyártó is ráerősített különböző sejtelmes videókkal, végül igaznak bizonyultak: az európai Volvo turistabuszok következő generációjának formavilága valóban a mexikói eredetű 9800-ason alapszik, ezáltal világszerte egységesebbé válik a cég távolsági típusainak arculata.

Kellemes látvány az új 9700-as, ez a világoskék fényezés különösen jól áll neki

Chilis bab svéd módra

Bár a formai stílusjegyek egyértelművé teszik a tengerentúli testvérmodellel közös vérvonalat, a már jól ismert típusszámozás megmarad: a sorozat tagjai Európában a már bejáratott 9700, illetve 9900 jelöléssel kerülnek forgalomba. Az öreg kontinens előírásaihoz igazodva a buszok szélessége a 9800-ashoz képest 50 mm-rel, a nálunk megengedett maximumot jelentő 2550 mm-re csökkent. Ezzel együtt a gépészeti főegységeket is eurokonform darabokra cserélték: az európai kínálatban kizárólag Euro 6-os besorolású motorok szerepelnek, míg Mexikóban a nagyobb teljesítményű, ám csak az Euro 5-ös emissziós normát teljesítő 12,8 literes Volvo D13C erőforrással szerelik a típust.

A 9800-assal ellentétben az európai típusokhoz alapáron jár a hátsó szélvédő is

Az immár harmadik generációjába lépő, Európa-szerte kedvelt turistabusz-család megjelenése gyökeresen megújul, a Volvo távolsági modelljeit korábban jellemző konzervatív vonalvezetést jóval lendületesebb formavilág váltja fel. Teljesen új a nagy korrózióállóságú vázszerkezet, az oldalfalak kevésbé íveltek, mint az elődmodell esetében. A korábbinál lágyabb karakterű, legömbölyített formákkal operáló felépítmény kialakítása aerodinamikai szempontból is kedvezőbb az eddiginél. A légellenállási tényező (Cw) értékéről ugyan egyelőre még nem közölt pontos adatot a Volvo, de állításuk szerint az számottevően alacsonyabb a kifutó nemzedék azonos paraméterénél. Ez minden bizonnyal jótékony hatással lesz a tüzelőanyag-fogyasztásra, így az új külcsín a vállalkozások számára pénzben is kifejezhető vonzerőt jelent majd. A lendületes vonalakkal tagolt homlokfalon az aktuális trendnek megfelelően a cégcsoport kamionjairól – konkrétan a Volvo FMX sorozatról – származó, LED-es nappali menetfény-szalaggal kiegészített fényszórók világítanak, melyeket kifejezetten harmonikus módon sikerült a formatervbe illeszteni. További stílusos formai részlet a légkondicionáló tetőegységének integrált burkolata, melynek ívét a szélvédő felső vonala is szépen leköveti.

A 9500-as nyugdíjazásával az új 9700-as lesz a Volvo távolsági belépőmodellje

A külső design mellett kevésbé radikálisan bár, de megújul a belső tér is. A gyártó saját elmondása szerint komoly lépéseket tett az utaskényelem növelése érdekében, és a részletekre is a korábbinál nagyobb hangsúlyt kíván fektetni, különös tekintettel a felhasznált anyagok minőségére, valamint az utastéri zajszint és vibráció csökkentésére. A továbbfejlesztett légkondicionálónak és hőszigetelésnek köszönhetően a külső időjárási viszonyoktól függetlenül állandó, kellemes és egyenletes eloszlású hőmérséklet uralkodik az utastérben. „Eltökélt szándékunk volt egy határozott karakterrel rendelkező, modern, funkcionális, ugyanakkor barátságos és hívogató belső teret létrehozni” – mondja a gyári sajtóanyagban Dan Frykholm, a Volvo Buses designigazgatója. A kényelmi extrák sorából természetesen nem hiányzik az LCD-kijelzős multimédia rendszer és a mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozók sora sem – utóbbiakat az utasülések háttámlájába építették be.

Két típus, hat karosszériaváltozat a palettán

A kezdettől fogva lengyelországi gyártású, fapados 9500-as turistabusz utód nélkül tűnik el a süllyesztőben, a belépőmodell szerepét így a generációváltással a korábban magasabban pozicionált 9700-as veszi át. Az ily módon egyszerre két kategóriát is lefedő típus két felszereltségi alapcsomaggal, Select vagy Superior kivitelben lesz rendelhető, három különböző hosszváltozatban; a 12 méter hosszú kéttengelyes és 14 méter hosszú háromtengelyes változatok mellett újdonságot jelent a kínálatban a 13 méter hosszú, nyújtott tengelytávú kéttengelyes kivitel megjelenése. Persze van, amit a mexikóiak – legalábbis egyelőre – megtartanak maguknak: a 9800-as odaát 15 méteres extra hosszú változatban is létezik, ám ennek piaci bevezetése nálunk nem várható. A 3650 mm magas 9700-ast valamivel egyszerűbb kivitel és visszafogottabb megjelenés jellemzi, mint rangosabb európai testvérét, és tőle eltérően hagyományos, vízszintesen futó padlóval készül majd. A csomagtérajtók mindkét típus esetében az oldalfalak síkjával párhuzamosan nyílnak.

Kevesebb sallang és díszítés jellemzi a 9700-ast, az összkép mégis elegáns

A külsőhöz hasonlóan a utastérben is olcsóbb megoldásokkal találkozunk a 9900-ashoz képest (ezek egyik szembetűnő példája a csomagtartó polcok fedél nélküli kivitele), bár a külön megrendelhető extráknak köszönhetően a 9700-as utastere is alaposan feldobható, így a kényelemre várhatóan itt sem lesz panasz. Megújult a buszvezető munkakörnyezete, többek között új a kormány és a vezetőülés is, biztosítva az ergonomikus, koncentrált munkavégzést. A 9700-as gombokkal és kapcsolókkal telezsúfolt, egyhangú fekete műszerfala ugyanakkor egy kissé komor hatást kelt, a konkurencia típusaiban ennél kifinomultabb, elegánsabb kezelőegységet találunk. A Volvo külön kihangsúlyozza a típus univerzális jellegét, vagyis azt, hogy az új belépőmodell rugalmasan igazítható a mindenkori vevői igényekhez, legyen szó menetrend szerinti járatokról vagy akár különjárati szerepkörben, hosszú távú utazásokhoz történő felhasználásról.

A buszvezető munkahelye az új 9700-asban – véleményünk szerint kissé egyhangúra sikerült

A Mexikóban hivatalosan idén márciusban bemutatott, látványos formájú emeletes 9800 DD-t várhatóan nem hozzák Európába, az itteni piac a Volvo képviselői szerint nem elég nagy ahhoz, hogy megérje a helyi viszonyokra adaptálni egy ilyen kaliberű utazóbuszt. Az európai Volvo-kínálat zászlóshajójának szerepét így a jövőben is a 9900-as luxus turistabusz tölti majd be, melynek új generációja szintén háromféle hosszúsági kivitelben lesz rendelhető, azonban a 9700-astól eltérően itt csak a 12 méteres alapváltozat lesz kéttengelyes, a 13 és 14 méteres verziók három tengellyel rendelkeznek majd. Az új 9900-as 3850 mm-es magassága – ami egyébként hajszálpontosan megegyezik a 9800-aséval -, 120 mm-es gyarapodást jelent az elődmodellhez képest, amivel a szó szoros értelmében felnőtt közvetlen vetélytársaihoz a típus. Ezáltal bővült a csomagtér befogadóképessége is, a járóközben pedig 80 mm-t nőtt a belmagasság. Marad a Drögmöllertől megörökölt, sokak által kedvelt színházpadlós kialakítás, ami az első generáció 2001-es bemutatása óta a típus egyik fő jellegzetességének számít. A korábbinál magasabb, hátrafelé emelkedő padlószint a hatalmas ablakfelületekkel párosulva egyedülállóan jó kilátást biztosít előre és oldalra egyaránt, javítva ezzel a térérzetet és növelve az utaskomfortot. Annak érdekében, hogy a panorámát tényleg semmi ne csorbítsa, a szélvédő felső részére a 9900-as esetében egy külön ablaktörlő is jut.

Sajátos övvonaláról messziről felismerhető az európai Volvo-paletta csúcsán álló új 9900-as

Az új csúcsmodell formailag is könnyen felismerhető lesz az egyedi, Z-alakban hullámzó övvonal alatt futó kettős ezüst díszcsíkról. A Volvónál igyekeznek kihangsúlyozni a típus prémium jellegét és a korábbinál jobban elkülöníteni az olcsóbb 9700-astól, a vásárlók ugyanis a visszajelzések szerint az exkluzívabb buszok magasabb vételárát nem csak a 200 mm-rel magasabb karosszériában szeretnék viszontlátni. Korábban akadtak olyan élelmes üzemeltetők – nem is kevesen -, akik az ablaköv alatt fekete fényezéssel trükközve igyekeztek 9900-asként feltüntetni 9700-asukat, vagy akár 9500-asukat. Az új 9900-as rangját kívülről az ízléses dekorelemek hivatottak kiemelni: a homlok- és a hátfalon egyaránt gazdagabb a krómhatású díszítés, mint a 9700-asnál, hiszen a hűtőrács-imitáció alsó vonalánál, valamint a ködlámpák fészkeinél is találunk belőle, de jutott ezüstszínű berakás a hátsó szélvédő alá vagy éppen a hátfal szellőzőnyílásaihoz is.

Krómhatású dekorelemek hangsúlyozzák a 9900-as magasabb presztízsét

Az utastérben nem csak padlózat emelkedése és a jobb térkínálat érzékelteti, hogy egy magasabb kategóriás buszban ülünk: az utazóközönséget szövet, bőr és esetenként fémes hatású műanyagok ízléses kombinációja fogadja a fedélzeten. A 9900-ashoz már alapáron zárható, fedeles poggyásztartó polc és indirekt utastérvilágítás jár, és bár maguk az utasülések ugyanazok, alapesetben vastagabban párnázottak és kárpitozásuk finomabb, mint a 9700-asban. A 9900-as műszerfala lényegében megegyezik a kisebb testvérével, ám az eddig közreadott képek alapján igényesebbnek tűnő anyaghasználat sokat dob a megjelenésén.

Bőven jutott az ezüstös színű anyagból a szoborszerű felületek által uralt hátfalra is

A tömegelosztásért felelős mérnökök is kitettek magukért, hiszen miközben a karosszéria magassága növekedett, a súlypont – részben a kompozit anyagból készült, könnyű tetőlemeznek köszönhetően – alacsonyabbra került, így az új generáció elődjénél stabilabb útfekvést, jobb vezethetőséget és manőverezhetőséget ígér.

A Volvo újgenerációs zászlóshajójának utastere nappali…

A Volvo hagyományainak megfelelően a fejlesztés során kardinális szempont volt a lehető legnagyobb fokú utasbiztonság elérése, ennek jegyében aktív és passzív biztonsági berendezések egész hada vigyázza az új 9000-es sorozatú turistabuszok utasait. Az új éberségfigyelő rendszer (Driver Response Monitoring System, DRMS) a sofőr reakcióit, az autóbusz forgalmi sávhoz és az út széléhez viszonyított relatív pozícióját, valamint a jármű mozgását elemezve segít megelőzni a buszvezető esetleges elalvásából fakadó baleseteket. Álmosság vagy figyelmetlenség észlelése esetén a rendszer akusztikusan (hangjelzéssel), illetve vizuálisan, a műszerfalon megjelenő fényjelzéssel is figyelmezteti a buszvezetőt. A Volvo emellett külön kiemeli az első utasajtó alsó részén elhelyezett ablakot, melynek a holttér csökkentésében van szerepe. A plusz ablakfelület jóvoltából a sofőr jobban láthatja a közvetlenül a busz mellett haladó többi közlekedőt – bár ez a megoldás annyira nem új keletű, hiszen már az Ikarus 200-as típuscsalád távolsági tagjain is láthattuk annak idején. A passzív biztonsági eszközök sorában az eddiginél robusztusabb és nagyobb energiaelnyelő-képességű frontális ütközésvédelmi rendszer (Front Impact Protection, FIP) jelent fontos újítást.

…és éjszakai fényviszonyok között. Eleganciát sugároz az indirekt hangulatvilágítás

A kényelem és a biztonság mellett üzemeltetői szempontból legalább ilyen fontos tényező a gazdaságos fenntarthatóság, az alacsony üzemagyag-fogyasztás és az ebből fakadó kisebb környezeti terhelés. A korszerű, könnyűsúlyú anyagok nagyarányú felhasználásának köszönhetően a Volvo mérnökeinek sikerült mintegy 350 kg-ot lefaragni a buszok saját tömegéből az előző generációhoz képest, ami a svédek mérései szerint a mintegy 4%-kal alacsonyabb fogyasztásban és CO2-egyenértékre lefordított károsanyag-kibocsátásban érezteti jótékony hatását. A főként nagy távolságokra szánt autóbuszok 100 000-300 000 kilométeres évi futásteljesítményét figyelembe véve, mindez számokra lefordítva már észrevehető spórolást jelent. További megtakarítás érhető el, ha az ügyfél kipipálja a feláras aktív hasmagasság-csökkentő (Active Chassis Lowering, Dynamic Chassis Lowering) és Volvo I-See funkciókat is az extralistán – utóbbi az útszakasz domborzati viszonyainak függvényében optimalizáltja a sebességváltásokat, ezáltal segít, hogy a motor a fogyasztás szempontjából lehető legkedvezőbb fordulatszám-tartományban üzemeljen.

Gombok és kapcsolók serege a 9900-as ízlésesebb kivitelű műszerfalán

„Számunkra ez egy történelmi lépés, az európai turistabusz-kínálatunk legnagyobb megújítása az elmúlt 20 évben. Biztos vagyok benne, hogy vásárlóink és utasaik értékelni fogják az eredményt. A modern járműveinknek és a hozzájuk kapcsolódó rugalmas szolgáltatásainknak köszönhetően egy igen versenyképes és átfogó ajánlattal lépünk a piacra” – mondta el a göteborgi bemutató kapcsán Håkan Agnevall, a Volvo Buses elnöke. A svéd gyártó reméli, hogy az innovatív és kényelmes buszok hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a jövőben többen válasszák majd az autóbuszokat akár hosszabb távú utazásokhoz is.

Ismerős alapokon

A technikai jellemzőkről egyelőre nem árult el minden részletet a gyártó, a műszaki alapokat azonban már nyilvánosságra hozták. A motorválaszték terén nincs nagy meglepetés, a buszok hátuljába a jól ismert 10,8 literes, hathengeres Volvo D11K turbódízel erőforrás kerül, kiviteltől függően 430 vagy 460 lóerős (316, illetve 338 kW) változatban. Erőátviteli egységként kizárólag 12+1 fokozatú Volvo I-Shift automataváltó választható, a hajtáslánc tehát lényegében változatlanul kerül át az elődmodellből. A 9500-assal együtt elbúcsúzunk a 7,7 literes D8K motorcsaládtól is, a jövőben nem készül Volvo turistabusz ilyen kis erőforrással – bár természetesen a népszerű Volvo B8R járóképes alváz motorjaként még találkozhatunk vele független karosszáló cégek hasonló kategóriájú típusaiban.

Csak jövőre láthatjuk az utakon az első új 9900-asokat, az elszántabbaknak idén szeptemberig kell várniuk

A Volvo új turistabuszainak hivatalos premierjét a szeptember 20. és 27. között megrendezésre kerülő hannoveri IAA Nutzfahrzeuge 2018 kiállításon tartják majd, a nagyközönség itt láthatja majd először a megújult típuscsalád tagjait. A gyártás mindkét modell esetében az ősz folyamán kezdődik meg a Volvo legnagyobb európai gyáregységében, a lengyelországi Wrocławban. Az első új 9700-asokkal akár már idén novemberben találkozhatunk az utakon, míg az új 9900-as első példányai a tervek szerint 2019 januárjában érkezhetnek meg a megrendelőkhöz.

 

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Volvo Buses

Címkék