Kitekintő

Kilenc új ADL-BYD Enviro200EV villanybusszal indítja az évet a Stagecoach

Újévi nyitásként január 7-én összesen kilenc darab vadonatúj, 10,8 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású Alexander Dennis Enviro200EV villanybusz landolt a Stagecoach guildfordi (Dél-Anglia) flottájában. Az Egyesült Királyság legnagyobb buszos szolgáltatói közé tartozó, mintegy 8000 autóbuszt üzemeltető vállalat évek óta az ADL csoport kiemelt partnere – a brit buszgyártó újdonságai mostanában rendszerint a Stagecoach Group színeiben mutatkoznak be, de közös fejlesztésekre is láthattunk példát az utóbbi időben, elég csak az ADL legújabb önvezető prototípusainak tesztfutásaira gondolni, ami szintén a skót közlekedési óriáscég égisze alatt zajlik. Az új buszokkal együtt a működtetésükhöz szükséges elektromos töltőrendszer is átadásra került, melyet most is az ADL villanybusz-ügyekben megszokott társa, a kínai BYD szállított.

A kilencdarabos villanybusz-flotta átadása Guildfordban

Az alacsony belépésű (low entry), környezetbarát autóbuszok műszaki szempontból ezúttal is a BYD kipróbált technikájára – egészen pontosan a kínai gyártó járóképes villanybusz-alvázára – épülnek, ennek megfelelően a 324 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát akkumulátorcsomag és a teljes villamos gépészet is Kínából érkezik, beleértve a BYD saját típusaiból ismert, 2×90 kW csúcsteljesítményű kerékagymotoros hajtást is. A gyártó egy feltöltéssel kb. 150 mérföldes (240 kilométeres) hatótávolságot ígér. Az ADL és a BYD korábban londoni üzemeltetők részére is szállított ugyanilyen konstrukcióban elektromos buszokat, eddig összesen 157 példányt (legutóbb, tavaly novemberben a RATP Dev London állított forgalomba belőlük 36 darabot), de a típus 2017 szeptembere óta Liverpoolban is megtalálható. A Guildfordba szállított kocsik fővárosi társaiktól eltérően egyajtós kialakításúak, 2-0-0 ajtóképlettel. A gyártó által „vidékinek” nevezett, alapvetően elővárosi jellegű kivitelt a tavaly novemberben megrendezett birminghami Euro Bus Expo 2018 kiállításon is láthatta a nagyközönség, a BYD új, innovatív mobil töltési infrastruktúrájával felvértezve.

A most átadott ADL-BYD Enviro200EV-k Guildford első teljesen elektromos hajtású buszai lesznek. A járművek a tervek szerint heti hat napot dolgoznak majd, 10-15 perces időközönként követve egymást, a történelmi városközpontot egy szabadidőközponttal és három fontos P+R parkolóval összekötve. A lemerült akkumulátorok töltése éjszaka, a Stagecoach peasmarsh-i telephelyén történik majd. Az egyenként 36 darab ADL SmartSeat magasított háttámlás utasüléssel felszerelt buszok fedélzetén ingyenes WiFi, korszerű utastájékoztató rendszer és mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók fokozzák az utazási élményt.

Angol előírásnak megfelelően a buszok jobb oldali vészkijárattal is rendelkeznek (Fotó: Stagecoach Bus)

Annak ellenére, hogy Londonban már számottevő sikereket könyvelhetett el az Enviro200EV, a Stagecoach csak most vásárolt először a zéró emissziós modellből. A BYD-ADL páros természetesen azt reméli, hogy a közlekedési innovációban hagyományosan élenjáró Stagecoach Group esetében is csak a kezdetet jelenti a mostani megrendelés. Isbrand Ho, a BYD Europe vezérigazgatója még novemberben úgy nyilatkozott, hogy cége az ADL-el karöltve komoly terveket szövöget az Egyesült Királyságban, a villanybuszokkal megcélzott angol városok listáján szerepel többek között Manchester, Birmingham és Coventry is. Az egyszintes városi típusok mellett az Alexander Dennis hagyományosan nagy hangsúlyt fektet az emeletesekre is, a BYD-vel való együttműködés pedig ezen a téren is folytatódik: várhatóan már idén tavasszal megkezdik a londoni Metroline által tavaly megrendelt 37 darab emeletes Enviro400EV City leszállítását is, melyek szintén kínai technikára épülnek majd. Az elektromobilitásban világszinten élenjáró BYD és Nagy-Britannia vezető buszgyártójának együttműködése egyelőre gyümölcsözőnek tűnik: a felek három év alatt több, mint 215 darab közös gyártású elektromos autóbuszt értékesítettek az Egyesült Királyságban. A sikeren felbuzdulva más bal oldali közlekedésű országok, mint például Új-Zéland piacának meghódítása is szerepel a terveikben, ide három darab ADL-BYD Enviro200EV villanybusz érkezik hamarosan.

Az Alexander Dennis, a BYD és a Stagecoach képviselői az átadón

Érdemes megemlíteni, hogy bár alapvetően brit-kínai együttműködésben készült buszokról van szó, a járműveknek magyar vonatkozása is van, hiszen a brit piac szempontjából kiemelt jelentőségű járóképes alvázak gyártását novemberben a BYD komáromi gyárában is megkezdték, így a jövőben – kis túlzással – a BYD-Alexander Dennis kooperációban készülő villanybuszok magyar alapokon futnak majd.

 

Fotók: Alexander Dennis Ltd.

Címkék