Kitekintő

Ilyen lesz az Alexander Dennis Enviro100EV

Exkluzív látványterveket közölt az Alexander Dennis Ltd. (ADL) jelenleg is fejlesztés alatt álló újdonságáról, az Enviro100EV elektromos midibuszról a brit routeone szakportál. Az egyelőre továbbra is csak számítógépes grafikákon látható 8,5 méteres apróság a gyártó szerint még az idén bemutatkozik fizikai valójában is.

Jócskán kilenc méter alatti hosszával az Enviro100EV az Alexander Dennis újgenerációs, házon belül fejlesztett villanybusz-családjának legkisebb tagja lesz, amely nagy vonalakban ugyan emlékeztet majd a brit gyártó más típusaira – értelemszerűen főként az egy számmal nagyobb Enviro200-as sorozatra -, de a routeone portálnak nyilatkozó Jamie Wilson fejlesztési részlegvezető elmondása szerint tiszta lappal indították a tervezést. Az ADL-nél úgy látják, hogy erre a kategóriára egyre nagyobb igény mutatkozik, ezért már régóta tervezték egy hasonló méretű midibusz piacra dobását. Eredetileg hagyományos dízelmotoros hajtással, majd később dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal képzelték el a járművet, ám végül a tisztán elektromos közlekedésre való gyors átállás alapjaiban változtatta meg az eredeti terveket. A fejlesztés során igyekeztek élni a családelv adta lehetőségekkel, de az Enviro100EV számos tekintetben egyedi termék lesz.

Az első prototípus tesztelési és kiértékelési célokat szolgál majd, a második legyártott midibusz pedig különféle szakmai kiállításokon fogja képviselni a gyártót bemutatóbuszként. Ezek a példányok a tervek szerint még idén elkészülnek, egyelőre azonban az exportpiacokra szánt háromtengelyes Enviro500EV, valamint a brit belpiacos húzómodellnek számító Enviro400EV emeletes buszok új nemzedékei élveznek elsőbbséget. Előbbi esetében az első, hongkongi rendeltetésű példány már a készre szerelés fázisában tart, utóbbi prototípusának fenékváza pedig nemrég készült el a farnborough-i gyárban.

Ami az Enviro100EV-t illeti, a 8,5 méter hosszú és 2,35 méter széles elektromos midibuszt az Alexander Dennis érdekes módon alapvetően nem a zsúfolt városközpontokba vagy történelmi óvárosokba, hanem főként vidéki üzemeltetőknek szánja. Mindazonáltal a hírek szerint készül majd egy kifejezetten a londoni közlekedésszervező cég, a Transport for London (TfL) specifikációjának megfelelő variáns is, amely várhatóan 2024 közepén mutatkozhat be. Az újdonság iránt állítólag bal- és jobboldali közlekedésű országok részéről is van érdeklődés – így akár még az sem elképzelhetetlen, hogy a 8 méter körüli midibuszok kategóriájában napjainkban szinte egyeduralkodó török buszgyártók érdemi kihívót kapnak. A routeone beszámolója alapján az Alexander Dennis legalább egy üzlet megkötését megerősítette, így 2023-ban akár az első szériapéldányokat is láthatjuk majd. Elviekben hosszabb és rövidebb karosszériaváltozatok gyártására is lesz lehetőség, a 8,5 méteres kivitel az „arany középutat” testesíti meg.

Az már korábban kiderült, hogy az ADL új elektromos belépőmodelljéhez elérhető legnagyobb akkukapacitás 354 kWh lesz, ami a 11 600 kg megengedett legnagyobb össztömeggel párosulva 285 mérföldes (456 kilométeres) hatótávot ígér egyetlen feltöltéssel. Gyors számítás után 77-90% körüli DoD (depth of discharge) érték adódik, az ADL mérnökei ugyanis 0,6-0,7 kWh/kilométeres átlagos energiafogyasztást ígérnek, amivel az Enviro100EV képes lesz helyközi jellegű, falujáró napi fordákat teljesíteni napközbeni rátöltés nélkül. A lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát hasznosító, standardizált tokozású energiatárolók a lengyel Impact Clean Power Technology cégnél készülnek majd, és részben a padlóban, részben pedig a tetőn helyezik el őket. Jamie Wilson elmondása szerint főként a nagyobb energiasűrűség miatt döntöttek az NMC egységek mellett, de nem zárják ki, hogy a jövőben opcióként más kémián alapuló akkukat is kínálnak majd, amelyeknél akár brit gyártásra is lesz lehetőség. Töltési metódusként a szokásos plug-in módszer áll majd rendelkezésre CCS Combo 2 csatlakozóval; a tervezés során felmerült az inverz pantográfos gyorstöltés is, de ennek létjogosultsága inkább csak a kisebb, 236 kWh kapacitású akkupakknál jöhet szóba.

Az Enviro100EV lényeges jellemzője lesz az ún. door forward elrendezés, vagyis hogy az első utasajtó a mellső tengely elé kerül. Ez a brit piacon nem annyira magától értetődő, mint nálunk (bár azért jól ismert ellenpélda is akad), a helyi konkurensek többségénél ugyanis a tengely van előrébb (wheel forward kialakítás). Kezdetben az ADL mérnökei is ilyen megoldásban gondolkodtak, de az üzemeltetőkkel folytatott konzultációk után arra jutottak, hogy a mellső futómű jobb helyen lesz az ajtó mögött, ráadásul a rövidebb tengelytáv a busz fordulékonyságára is jó hatással van. Az előírások által megkövetelt szélességű utasfolyosó biztosítása ugyanakkor kihívást jelent egy ilyen keskeny karosszériánál, így részben emiatt a busz alá 17,5″-os tárcsaméretű futóművek kerülnek – a mellső egység a Brist, a hátsó pedig a Dana terméke lesz, utóbbit a Voith VEDS hajtásrendszer részét képező központi villanymotor hajtja majd meg. Az utastérről egyetlen látványtervet közöltek, de ezen is megfigyelhető egy ötletes  megoldás a helykihasználásra, a mellső tengely körüli dobogómentes, menetirányhoz képest 90°-kal elfordított ülések személyében (ezekből az ajtós oldalon egyet, túloldalt pedig kettőt helyeznek el), így a busz akár 25 utasüléssel is felszerelhető lesz. A típus egyébként alacsony belépésű konstrukció lesz, a hátsó traktusba két lépcsőfok vezet majd.

Jamie Wilson ezúttal is hangsúlyozta, hogy a házon belül fejlesztett villanybuszok nem befolyásolják az Alexander Dennis a kínai BYD évek óta fennálló sikeres együttműködését, amely a jövőben is folytatódni fog. Az Alexander Dennis brit piacra gyártott elektromos buszai eddig kivétel nélkül BYD alvázra épültek, amelyeket részben a kínai cégóriás komáromi üzemében állítottak elő.

Fotók: Alexander Dennis Ltd./route-one.net

Címkék