Kitekintő

Emeletes ADL-BYD villanybuszokkal zöldít a National Express

Hamarosan újabb példányok állnak forgalomba Angliában az Alexander Dennis (ADL) és a BYD együttműködésében gyártott, tisztán elektromos hajtású Enviro400EV emeletes városi autóbuszból: ezúttal a National Express csoport West Midlands régióbeli kirendeltsége szerzett be összesen 29 darabot.

A 29 darabos sorozat legelső példánya Birminghamban július 5-én

Továbbra is sikeresnek mondható az Alexander Dennis és a BYD egyesült királyságbeli együttműködése, amelynek lényege, hogy a kínai gyártó által biztosított, tisztán elektromos hajtású önjáró alvázra az ADL által készített, a helyi piacon kedvelt és bejáratott felépítmény kerül. A kooperáció kezdetben csak az egyszintes Enviro200EV típusra terjedt ki, ma viszont már emeletes felépítménnyel is kombinálható a kínai technika. Az Alexander Dennis által karosszált villanybuszokhoz a BYD komáromi gyára is rendszeresen szállít járóképes alvázakat, de információink szerint a National Express 29 darabos szériájának műszaki alapjai ezúttal nem hazánkban készültek. Az ADL-BYD páros jelenleg piacvezető Nagy-Britannia villanybusz-piacán, a bő egy éve megjelent emeletes Enviro400EV-ből pedig már több, mint 250 darabra érkezett megrendelés. Ennek kétharmada már napi forgalomban vesz részt.

Az új villanybuszok a látványosabb Enviro400 City karosszériával rendelkeznek

A National Express West Midlands részére most átadott 10,9 méter hosszú, 2-0-0 ajtóképletű, jobboldalt vészkijárattal szerelt grafitszürke kéttengelyes emeletesek a szolgáltató „Platinum” besorolása szerint készültek – a jól hangzó elnevezés lényegében egy növelt lábterű utasteret jelent 65 ülőhellyel, a mobil eszközök töltését szolgáló USB-töltőpontokkal és fedélzeti WiFi szolgáltatással. Az utazóközönség további kényelmét korszerű, hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezés szolgálja, a hagyományos visszapillantó tükröket pedig digitális kamerák helyettesítik. Az egy híján harmincdarabos flotta első 19 példánya már forgalomba is állt Birminghamben, a fennmaradó 10 kocsi pedig a komoly autóipari múlttal rendelkező Coventry városába kerül majd az ősz folyamán. A beszerzést 3 millió angol fonttal támogatta az Egyesült Királyság alacsony kibocsátású járművekért felelős kormányhivatala is.

Minden egyes autóbusz saját töltőt kapott a járműtelepen, az áram is „tiszta forrásból” származik

Az újonnan felállított villanybusz-flottákkal rendszerint együtt jár a töltési infrastruktúra kiépítése is, így minden egyes Enviro400EV számára egy-egy plug-in rendszerű töltő került telepítésre a 80 éves múltra visszatekintő birminghami Yardley Wood buszgarázsban. A rendszert egy, a Zenobe Energy által szállított helyhez kötött akkumulátor teszi teljessé, ami kiegyensúlyozza az elektromos hálózat terhelését. A telephelyen később is folytatódnak a fejlesztések, hogy felkészüljenek a jövőben beszerzésre kerülő újabb villanybuszok fogadására. Annak érdekében, hogy a flotta valóban zöld legyen, a buszok töltésére használt áram kizárólag megújuló forrásból származik. A mintegy 1600 városi és 1800 távolsági autóbuszt fenntartó National Express Group merész célokat tűzött ki maga elé: a társaság márciusi bejelentése szerint a városi járműpark már 2030-ra, a távolsági pedig 2035-re kizárólag elektromos hajtású autóbuszokból áll majd. A mostani beszerzés az első komolyabb lépést jelenti ebbe az irányba, a jövőben pedig már egyáltalán nem tervezik dízelmotoros buszok vásárlását, sőt, még dízel-elektromos hibridekét sem.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Alexander Dennis Ltd./Shaun Fellows

Címkék