Kitekintő

Bezárja franciaországi üzemét a BYD

A kínai gyártó az év végével megszünteti gyártási tevékenységét a franciaországi Beauvais mellett található összeszerelő üzemében, mivel a kifejezetten a francia piac kiszolgálására létrehozott gyáregység az elmúlt három évben mindössze 30 darab villanybusz összeszerelésére kapott megbízást.

A BYD 10 millió eurós beruházással felépített, 32 000 négyzetméteres területű vadonatúj gyártócsarnoka 2018 augusztusában nyitotta meg kapuit a cég európai piacszerzési programjának részeként. A BYD a kezdeti időszakban évi 200 autóbusz – egyszintes városi, illetve távolsági – összeszerelésével számolt, később a termékpaletta a BYD piaci terjeszkedésével további típusokkal bővült volna. Az összeszerelő üzem mellett a tervek szerint javítási és karbantartási részleg, egy pótalkatrész kereskedelemmel foglalkozó logisztikai központ, hosszabb távon pedig egy akkumulátorok számára kialakított tesztelési központ is helyet kapott volna a létesítményben. A kisebb kapacitású összeszerelő üzem elsősorban a helyi, francia piac kiszolgálását kapta feladatául. Itt főként készre szerelési munkákat végeztek, a franciaországi gyáregység a BYD stratégiája értelmében már kész, összeállított vázakat kapott a cég elsődleges európai gyártóbázisának számító Komáromból.

Az optimista vélekedések ellenére azonban a BYD franciaországi megrendelései olyannyira nem hozták az elvárt számokat, hogy a kínai óriáscég úgy döntött, leállítja elektromos buszainak helyi összeszerelését. A remélt piaci áttörés nem valósult meg – a BYD a nagyszabású párizsi villanybusz-beszerzések második hullámából is kimaradt -, így az üzem az elmúlt három évben mindössze 30 legyártott autóbuszt tudott felmutatni. A gyáregység elindulásakor a BYD még 100 új munkahely létrehozásával számolt, azonban a várt megrendelések elmaradása miatt végül alig két tucat munkavállalónak tudtak munkát biztosítani. A BYD France közlése szerint a gyártó az üzem bezárása után is elkötelezett marad a francia piac iránt, ahonnan nincs szándékában kivonulni.

Címlapkép: BYD Europe

Címkék