Kitekintő

BYD-ADL Enviro400EV villanybuszok csökkentik Dundee légszennyezését

Az Alexander Dennis (ADL) és a BYD a mai napon közösen jelentette be, hogy összesen 12 darab tisztán elektromos hajtású BYD-ADL Enviro400EV emeletes városi autóbuszt adott át az idén január óta a McGill’s csoporthoz tartozó Xplore Dundee társaság részére. A lokálisan emissziómentes járművek a közel 150 ezer lakosú skót kikötőváros, Dundee közösségi közlekedését erősítik majd, ahol a helyi beszámolók szerint van is mit javítani a levegő minőségén.

Az első példány jelképes átadására a helyi kikötőben kerítettek sort

A teljes egészében – a BYD-tól származó önjáró alvázat is beleértve – Skóciában, az ADL csoport falkirki gyárában összeszerelt járművek Dundee első tisztán elektromos hajtású autóbuszai lesznek – legalábbis városi forgalomban. A típusból idén áprilisban már kipróbált egy demópéldányt az üzemeltető. A járművezetők oktatása várhatóan a jövő év elején fejeződik be, ezt követően a buszok a helyi 28-as jelzésű viszonylaton állnak majd szolgálatba. A járat útvonala a Lochee Roadon vezet, ami jelenleg azzal a kétes hírnévvel dicsekedhet, hogy ez a negyedik legszennyezettebb levegőjű utca egész Skóciában.

A közepes méretű brit városokra jellemzően egyajtós, 2-0-0 ajtókiosztású emeletes buszokba a BYD lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomagját építik, amely a gyártó szerint akár 160 mérföldes, azaz 256 kilométeres hatótávot biztosít egyetlen feltöltéssel. A járművekről egyéb részleteket nem közöltek a felek.

Charlie Miller, az ADL értékesítési igazgatója és Christine McGlasson, az Xplore Dundee ügyvezetője

Christine McGlasson, az Xplore Dundee ügyvezető igazgatója a skót kormányzati SULEBS (Ultra Low Emission Bus Scheme) program támogatásával megvásárolt buszok üzembe állítását fontos mérföldkőnek nevezte. Hozzátette: nem állnak meg itt, hanem folytatják a lokálisan zéró emissziós járművek beszerzését, hisznek ugyanis abban, hogy az elektromos buszok jelentik a megoldást a légszennyezésre.

Fotók: Xplore Dundee/Alexander Dennis Ltd.

Címkék