Kitekintő

Larbertbe költözteti emeletes villanybuszainak gyártását az ADL

Új gyártóbázist épít ki a skóciai Larbert kisvárosban található székhelyén az Alexander Dennis (ADL). A kibővített létesítmény a jövőben brit gyártó emeletes villanybuszainak otthona lesz.

A larberti részleg mostanáig az Alexander Dennis központi irodájának és raktárának adott otthont – legfeljebb prototípusok készültek itt alkalmanként -, most azonban teljes értékű sorozatgyártó helyszínné bővíti a kanadai NFI Grouphoz tartozó tartozó cég. A tervek szerint 2023 augusztusától itt készül majd a húzómodellnek szánt Enviro400EV városi emeletes villanybusz új generációja, miután sikeresen befejeződött az a kísérleti program, amelynek során hidrogén üzemanyagcellás Enviro400FCEV autóbuszokat szereltek össze a létesítményben. A döntéssel az ADL kettőről háromra növeli egyesült királyságbeli gyáregységeinek számát, kiegészítve a skóciai Falkirkben és az angliai Scarborough-ban található kapacitásokat (a nagy múltú guildfordi üzemet 2020 őszén bezárták). Ezen kívül tavaly egy új kutatás-fejlesztési központot is nyitott az ADL a dél-angliai Farnborough-ban.

Az Alexander Dennis larberti központja napjainkban (Fotó: Alexander Dennis Ltd.)

A brit buszgyártó átfogó modernizációs programjának részét képező lépés a közösségi közlekedés dekarbonizációja iránti növekvő igényre adott válasz a hivatalos kommunikáció szerint. Az Alexander Dennis központja a jövőben is Larbertben működik majd, a hibrid munkavégzéshez szükséges átalakításokat már elvégezték, a meglévő raktárterületen pedig gyártósorokat alakítanak ki.

A létesítményben augusztustól emeletes villanybuszokat szerelnek össze (A kép illusztráció, forrás: Alexander Dennis Ltd.)

Az Alexander Dennis meghatározó szerepet tölt be a brit városi buszközlekedés lokálisan nullemissziós hajtásokra való átállásában: a BYD-vel fennálló együttműködés keretében 2016 óta már közel 1500 darab, a kínai cégóriás alvázaira épülő elektromos autóbuszt értékesített az Egyesült Királyságban és Írországban. A jól működő kooperációt az eddigi nyilatkozatok szerint a jövőben is fenntartják felek, az Enviro sorozat elektromos modelljeinek új nemzedéke azonban már az ADL saját fejlesztésű fenékvázára épül, a lengyel Impact Clean Power Technology által összeállított egyedi vontatási akkumulátorokkal.

A címlapkép illusztráció, forrás: Falkirk Herald

Címkék