Magazin

A szegedi kocsik átadásával teljessé vált a Volánbusz elektromos BYD-flottája

Június 29-én Szegedre is befutott az a nyolc darab tisztán elektromos hajtású BYD eBus (K9UD) autóbusz, amelyeket a Tisza-parti város a Volánbusz Zrt.-vel közösen a kormányzati Zöld Busz Program keretein belül szerzett be. Az új, lokálisan emissziómentes járművek az összesen 48 darabos BYD-megrendelés részeként érkeztek a társaság állományába, a további példányokon Eger, Szolnok, Győr, valamint Zalegerszeg osztozik.

A nyolc új villanybusz érkezésével a Volánbusz helyi flottája idén már másodjára frissült alternatív hajtású típussal, február elején ugyanis 10 darab CNG-üzemű MAN Lion’s City 12 G is forgalomba állt a város útjain. A mostani fejlesztés eredményeként a 82 darabos helyi járműállomány átlagéletkora csaknem egy évvel, 8,6-ról 7,7 évre csökkent. A beszerzés összértéke nettó 1,3 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program közel 70%-os mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Magukat az autóbuszokat mintegy 1,14 milliárd összértékben vásárolta a Volánbusz, a kapcsolódó infrastruktúra pedig 137 millió forintért épült ki a közlekedési társaság Bakay Nándor utcai telephelyén. A töltőberendezések telepítéséért a Volánbusz és az MVM közös tulajdonában álló Mobiliti Volánbusz Kft. felelt, amely a töltőberendezések szakszerű üzemeltetéséről és karbantartásáról is gondoskodni fog a jövőben.

34 db

Az átadóceremóniának ezúttal is a város főtere adott otthont

A szegedi rendeltetésű BYD-k töltéséről négy darab, oszloponként két-két CCS Combo 2 csatlakozós töltőfejjel rendelkező, 150 kW teljesítményű Blueberry Plus R2 töltőberendezés gondoskodik, amelyekkel a járművek 343 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomagjai mindössze 2 óra alatt feltölthetők. Az akkumulátorok hasznosítható energiatartalma 275 kWh, ezzel a gyártó vállalása szerint, ideális üzemi körülmények között, 0,81 kWh/km energiafogyasztással akár 300 kilométeres hatótáv is elérhető a szegedi kocsik esetében is.

34 db

A Blueberry Plus R2 töltőoszlopok egyidejűleg két busz kiszolgálására képesek

A most átadott példányok specifikációja megegyezik a széria korábban leszállított tagjaiéval. A szegedi kocsik az AA-KZ-191-től 198-ig terjedő rendszámmezőt kapták, folytatva a már átadott példányokkal megkezdett sort. Mint azt már többször megírtuk, a 12,2 méter hosszú, 2-2-2 ajtóképletű járművek utasterébe 33 fix és további két lehajtható ülőalkalmatosság került, a hivatalosan szállítható álló utasok száma pedig 38 és 48 fő között alakulhat attól függően, hogy a fedélzeten igénybe-e veszik a lehajtható üléseket, valamint a kerekesszékes férőhelyet. Üléspáronként elhelyezésre került 1-1 darab, egyenként két mobileszköz töltésére alkalmas USB-csatlakozó, ezeket az oldalfalba, illetve a légcsatornába integrálva, valamint a szálcsiszolt kapaszkodókra szerelve helyezte el a gyártó. Az utasok biztonságáról gyárilag telepített, öt egységből álló kamerarendszer gondoskodik, amely 1-1 tolatózóna- és forgalomfigyelő kamerával is kiegészül. A járművek minden világító berendezése energiatakarékos LED-fényforrásokat alkalmaz. Érdekesség, hogy az autóbuszokat Alcoa gyártmányú alumínium keréktárcsákkal szállította a gyártó, ami bár a BYD buszainál már az alapfelszereltség részét képezi, a Volánbusznál a könnyűfém felni még nem számít mindennapos látványnak egy autóbuszon. A környezetbarát járművek mozgatásáért, mint minden európai piacos BYD K9-es esetében, két darab BYD gyártmányú, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű elektromos kerékagymotor felel.

34 db

A mai rendezvénnyel a teljes, országos szinten 48 darabos széria utolsó tagja is átadásra került

A buszok ünnepélyes átadóján Krenner László, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője elmondta:

Nagy örömömre két héten belül immár negyedszerre adunk át BYD-buszokat a Volánbusznál: ezúttal Szegeddel bővült azon városok tábora, amelyek a mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják a BYD piacvezető villanybuszát. A világ vezető e-busz gyártójaként a BYD az első és egyetlen elektromos járműgyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, motorokat és motorvezérlő rendszert gyárt, és az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, mivel az elektromos autóbuszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik.  A most átadott autóbuszok Magyarországon, a BYD komáromi gyárában készültek, legalább annyira magyar, mint kínai, s nem utolsó sorban európai termékek.

Emellett hozzátette:

A Szegeden most átadott nyolc busszal országos piacvezetők is lettünk, hiszen a forgalomban lévő 135 elektromos buszból 72 darab a kínai gyártó komáromi gyárában készült, ebből összesen 50 közlekedik a Volánbusznál, további 10-10 kocsi Pécsen illetve Miskolcon, két midibusz pedig Tatabányán.

34 db

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója, Krenner László, közép-kelet-európai értékesítési vezetője, Dr. Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere és Lázár László, a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA kommunikációs vezetője (b-j)

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója jelezte:

A Zöld Busz Programban elnyert támogatás ismét lehetőséget biztosított arra, hogy legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszainkat Szegeden sem hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerűbb, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhessük. A 8 szegedi e-busz mostantól magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, 492 tonnával, több mint 270 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente. A februárban érkezett 10 darab és a már korábban is itt közlekedő 6 darab gázüzemű járművel együtt a város helyi autóbusz-állományának immár csaknem 30%-a alternatív meghajtású.

34 db

Az egyik új BYD villanybusz a szegedi pályaudvar épülete előtt

A társaság átadás kapcsán kiadott sajtóközleménye szerint a Volánbusz szegedi kirendeltsége tavaly több mint 35,5 millió utazásról gondoskodott 36 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a vállalat 82 autóbusszal és 177 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten csaknem 534 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.

34 db

Szeged helyi járatú autóbuszainak immár több, mint negyede alternatív hajtású

Mint írják, a helyi flotta folyamatosan fiatalodik a városban és jelentős része alternatív meghajtású: 2019-ben 24 darab Mercedes-Benz Conecto NG típusú dízelüzemű, ez év elején 10 darab MAN Lion’s City 12 típusú gázüzemű autóbusz érkezett. Az állomány a most átvett járművekkel együtt összesen immár 24 alternatív meghajtású autóbusszal büszkélkedhet – a most forgalomba álló nyolc darab szóló kivitelű BYD villanybusz mellett hat darab gázüzemű Mercedes-Benz Citaro G csuklós és a már említett, ugyancsak CNG-hajtású 10 darabos szóló MAN-széria alkotja a környezetbarát flottát.

Címkék