Magazin

A budai Várban próbázik az Ikarus 80e prototípusa

Érdekes látványra lehetnek figyelmesek a budai Várban és környékén nyitott szemmel járók a mai nap folyamán, gyári reklámfotózással egybekötött útvonalbejáráson vesz részt ugyanis az Ikarus 80e első példánya a klasszikus midibuszos környezetnek számító helyszínen (a tervek szerint ma kora délutánig). A zéró emissziós járművet értesüléseink szerint az ArrivaBus szakemberei tesztelik, egyelőre utasok nélkül.

Az Ikarus idei legfőbb újdonságának számító tisztán elektromos hajtású midibusz október elején, a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon tartotta hivatalos premierjét – a típusról akkor írt részletes bemutató cikkünk, benne a műszaki adatokkal, ide kattintva érhető el -, ezt követően pedig a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályán megrendezett 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson is szerepelt a szakmai közönség előtt. A mostani az első alkalom, hogy a bemutatóbusz a fővárosi közforgalomban – méghozzá hazánk talán legismertebb midibuszos viszonylatán – tűnik fel, egyelőre próbarendszámmal, utasok nélkül.

A bő 8,5 méter hosszú, egy feltöltéssel akár 300 kilométer megtételére is képes újdonság egyik komoly előnye a konkurensek többségével szemben a hasonló méretű midibuszok között ritkaságnak számító, teljes hosszban alacsonypadlós utastér. Ezt a jelenleg a Várban napi forgalomban közlekedő midibuszok sem mondhatják el magukról, vagyis a 80e esetleges nagyobb darabszámú megjelenése a jövőben előrelépést jelentene ebből a szempontból – arról nem is beszélve, hogy a századfordulós szépségét visszanyerő, újjáépülő Várnegyedhez is jobban illene, ha kizárólag csendes, elektromos hajtású buszok szállíthatnák az ide látogatókat.

A fényképeket ezúton is köszönjük Olvasóinknak!

Címkék