Magyar gyártók

Kétajtós villanybuszokat szállít Meiningenbe az Ikarus

Újabb Ikarus 120e autóbuszok állnak forgalomba Németországban, miután az MBB Meininger Busbetriebs GmbH közlekedési vállalat további két példányt vesz tartós bérletbe a tisztán elektromos hajtású típusból, ezúttal a frissen kifejlesztett kétajtós változatból. Az erről szóló megállapodást ma délelőtt írták alá a bérbeadó Electrobus Europe Zrt.-vel – az Ikarus cégcsoport tagjával – a német üzemeltető képviselői, akik ezt követően meg is tekintették leendő járműveiket a székesfehérvári gyárban.  

A lokálisan zéró emissziós Ikarus 120e sorozat kétajtós verziójának érkezéséről a tavalyi év közepén hallhattunk először, az első elkészült példány képei pedig decemberben jelentek meg különféle szakmai fórumokon. Említést érdemel, hogy ezt a változatot elsősorban nem a hazai, hanem a külföldi igényekre reagálva, főként a németországi tesztfutások során kapott üzemeltetői visszajelzések alapján vette fel gyártásprogramjába az Ikarus. Itt ugyanis a kívánt gyorsaságú utascseréhez rendszerint a 2-2-0 ajtóelrendezés is elegendő, cserébe viszont több ülőhelyet kértek a potenciális megrendelők.

Az új kétajtós kivitel üléselrendezése nem csak a hátsó futómű vonala mögött tér el a már jól ismert háromajtós változatétól. A mellső kerékdobok hátsó részén a korábbi dupla üléspárok helyére másfeles ülések kerültek, növelve ezzel utasfolyosó hasznos szélességét ezen a kritikusnak számító helyen. A második ajtó pozíciójának célszerű módosításával eltűnt a korábbi két, menetirányhoz képest 90°-kal elfordított ülés, helyettük négy, immár menetirányba néző egység került beépítésre. Az utastér végében a menetirány szerinti jobb oldalon is megemelték a padlózatot, ami további öt ülőalkalmatosság elhelyezését és a leghátsó sorban teljes értékű, ötfős sorülés kialakítását tette lehetővé. A fedélzeten így összesen 33 fix és további két lehajtható ülés található (utóbbiak a peronrészen), amihez az 50 főnyi állóhelyet hozzáadva a szállítható személyek száma éppen megegyezik a háromajtós variánséval. Az utasülések közül 12+2 a padlószinten található, ezzel is jelezve, hogy a kétajtós kialakítás ellenére alapvetően városi rendeltetésű (M3/I osztályú) járművekről van szó. A nem dobogón elhelyezett ülések a jobb takaríthatóság érdekében mindenhol az oldalfalakhoz vannak rögzítve. A Ster New City típusú ülőalkalmatosságok a kapaszkodók narancssárga színével harmonizáló Zelika szövetkárpitozást kaptak. Esztétikai megfontolásból az oldalablakok alatti párkányok burkolata szürke műbőrből készült, az oldalfalakat és a hátfalat pedig a német üzemeltetők által kedvelt módon zajcsökkentési célból fekete szövettel borították – a belső tér karakterét tehát alapvetően a fekete, a szürke és a (narancs)sárga szín határozza meg, amit a légcsatornák és a mennyezet világos burkolata tesz teljessé.

A belső tér átdolgozása mellett kívül is történtek apró módosítások, eltűnt például az oldalablak-sáv alatti díszléc, ezáltal letisztultabbá vált a külső megjelenés, de a tervezők finomítottak a homlokfali fényszórókat magába foglaló műanyag karosszériaelemek zsanérozásán is.

A Meiningenbe szállítandó buszok felszereltségének része többek között a tolatókamerával kiegészített biztonsági kamerarendszer, a Valeo gyártmányú légkondicionáló, a Mobitec utastájékoztató rendszer színes beltéri TFT-monitorral, valamit az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontok sora is. Gépészeti szempontból egyelőre nincs komolyabb változás, a központi elhelyezésű, 165 kW állandó-, és 240 kW csúcsteljesítményű t-DRIVE-MD2021 állandómágneses szinkron villanymotort a CATL-től származó tíz modulos, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag látja el villamos energiával, de információink szerint az Ikarus a közeljövőben nagyobb tárolóképességű akkupakkal is elérhetővé teszi majd a típust.

A most 8 éves időtartamra tartós bérletbe vett elektromos buszok hamarosan útra kelnek rendeltetési helyük felé. Az MBB jelenleg is üzemeltet egy háromajtós példányt hasonló konstrukcióban, ezen kívül az Ikarus a közelmúltban további két gyári demóbuszt is biztosított a társaság számára, amelyek az MBB által patronált, jelenleg is zajló oberhofi biatlon-világbajnokságon szállítják a sportesemény látogatóit. A székesfehérvári gyártó tavaly a Werner Reisen OHG társaság részére is értékesített két 120e villanybuszt, idén pedig a tervek szerint folytatódnak az utasokkal végzett demonstrációs tesztfutások Németországban és más célpiacokon. Ezen kívül értesüléseink szerint a tavalyi év után ismét találkozhatunk majd nagy nemzetközi buszkiállításon is az Ikarus termékeivel, amelyek továbbra is egyedüliként képviselik a magyar színeket a külföldi piacokon.

Fotók: Ikarus

Címkék