Magazin

Az Ikarus 120e is ott lesz a német Omnibussiegel európai Ebus tesztjén

A neves német szaklap, az Omnibusspiegel idén is megrendezi egyhetes Ebus tesztsorozatát, amely ezúttal a 12 méteres szóló elektromos autóbuszokra összpontosít. A kezdeményezés öt évvel ezelőtt indult, célja pedig az európai piacon jelen lévő villanybuszok összehasonlítása egy átfogó gyakorlati tesztsorozat keretében.

A teszt elsősorban a német piacon elérhető típusok összehasonlítására hivatott, de az eseményt a résztvevők kiléte miatt minden évben nagy érdeklődés övezi nemzetközi szinten is. Az ötödik Ebus megmérettetés rekordszámú résztvevővel startol el Bonnban, magyar szempontból azonban ennél is érdekesebb, hogy a delegált típusok között idén megtaláljuk az Ikarus lokálisan zéró emissziós modelljét, az Ikarus 120e-t is. A magyar gyártó egy kétajtós kivitelt nevezett be a tesztsorozatra – információink szerint a képeinken látható fehér demóbuszt -, amelynek olyan elismert elektromos típusokkal szemben kell bizonyítania, mint az Ebusco 3.0, a Hess lightTram 12, az Iveco E-Way, az MAN Lion’s City E, a Mercedes-Benz eCitaro, az Otokar e-Kent C és a Quantron Cizaris.

7 db

Ebusco 3.0

A bonni közlekedési társaság (SWB) támogatásával megvalósuló kezdeményezésben a résztvevő járművek műszaki specifikációját és viselkedését egy szigorú ütemterv szerint tesztelik majd. Ennek során egyfelől statikus vizsgálatokat végeznek az SWB telephelyén, másrészt pedig a buszoknak egy városi körpályán is bizonyítaniuk kell.

Az Ikarus 120e típuson a kínai eredetű bázismodell bemutatása óta számos lényeges fejlesztést hajtottak végre a magyar szakemberek: a  többek között az utasajtók és az ablakoszlopok átpozicionálása, valamint a tetőváz megerősítése szükségessé tette a teljes egészében idehaza, Székesfehérváron gyártott vázszerkezet átfogó újratervezését, amely hagyományos szénacél helyett immár rozsdamentes acélból készül. Megváltoztatták a vontatási akkumulátorok elhelyezését, átrajzolták a külső arculatot (amelyen hamarosan további módosításokat is végeznek), a hazai beszállítók termékeinek alkalmazása mellett a típus megkapta a többek között az Iveco Bus/Heuliez, a CaetanoBus, a Switch Mobility és a MAZ aktuális városi típusaiból ismert ACTIA Podium 2 műszerfalat, és a fedélzeti szoftverrendszer is magyar fejlesztés. Az Ikarus 120e teljes értékű európai típusjóváhagyással rendelkezik, vázszerkezete pedig fel van készítve az M3/II járműosztályra már kötelező érvényű ENSZ-EGB 66-os tetőszilárdsági előírás teljesítésére is – mindezeket az egykori kiindulási pontot jelentő CRRC típus nem mondhatja el magáról.

Gépészeti szempontból egyelőre nem történt komolyabb változás, a típusba kerülő központi elhelyezésű, 165 kW állandó-, és 240 kW csúcsteljesítményű t-DRIVE-MD2021 állandómágneses szinkron villanymotort egy, a CATL-től származó tíz modulos, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag látja el villamos energiával. Az akkukapacitás növelése napirenden van a gyártónál, opcióként pedig, várhatóan még ebben az évben nagyobb energiasűrűséget biztosító lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) energiatárolókkal is rendelhetőek lesznek az Ikarus villanybuszai. A legújabb fejlesztéseket az októberben esedékes Busworld Europe 2023 kiállításon bemutatásra kerülő V4 kódjelű változaton lehet majd viszontlátni.

A típusból eddig összesen 21 példány talált gazdára, közülük négy kocsi Németországban közlekedik – kettő a Werner-Reisen OHG, kettő pedig az MBB Meininger Busbetriebs társaságnál 8 éves tartós bérlet formájában. A fennmaradó 17 kocsi három magyarországi szolgáltató – a Weekendbus, a Kaposvári Közlekedési Zrt. és a Volánbusz – állományát gyarapítja. Az üzemeltetők beszámolói alapján az eddigi tapasztalatok kedvezőek, különösen az energiafogyasztás terén.

Címkék