Magyar gyártók

Busworld Europe 2023: vadonatúj elektromos midibuszt mutat be az Ikarus

A mai sajtónappal kezdetét veszi a Busworld Europe 2023 kiállítás Brüsszelben, mi pedig mi mással is indíthatnánk helyszíni tudósításunkat, mint a magyar színeket a buszgyártók mezőnyében ebben az évben is egyedüliként képviselő Ikarus újdonságával. A székesfehérvári gyártó ráadásul egy világpremiert időzített a világ legnagyobb autóbuszos seregszemléjére: az új Ikarus 80e képében egy tisztán elektromos hajtású városi midibusszal bővíti kínálatát a cég, amely új tervekkel és fejlesztésekkel, valamint kibővített termék-, és szolgáltatásportfólióval készül 2024-re és az átalakuló elvárásokra.

Be kell vallani, bizony jóleső érzés tölti el az embert a hazai gyártóink többsége által évtizedek óta csak tisztes távolból szemlélt Busworld Europe kiállításon magyar szót hallva, ismerős arcokat látva egy nagy múltú magyar buszgyártó standján, mindezt egy új termék mellett. Az Ikarus négy éve még a kínai CRRC-vel osztozott közös kiállítóhelyen, idén azonban már önállóan szerepel, és a tavalyi hannoveri IAA Transportation vásár után ezúttal már nem szabadtéren, hanem a kiállítói pavilonon belül, egészen pontosan a 9-es csarnok 903-as számú standján. Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a nemrég első lengyelországi exportsikerét is könyvelő Ikarus 120e villanybusz V4 kódnevű továbbfejlesztett kiadását lehet majd megtekinteni Brüsszelben, ez a típus végül csak projektterv formájában van jelen a rendezvényen, akárcsak a 180e jelű csuklós változat, amely továbbra is fejlesztés alatt áll. Teljes valójában itt van viszont az új Ikarus 80e elektromos midibusz, amelynek érkezését egészen a kiállítást megelőző napokig titokban tartotta az Ikarus. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a kiállításon szereplő legelső példányt Kínában szerelték össze, a magyar szakemberek felügyelete mellett.

A hivatalosan prototípusként bemutatott 8545 mm hosszú, 2420 mm széles és 3300 mm magas, 4350 mm tengelytávú midibusz 1-2-0 ajtóképlettel rendelkezik, elöl egyszárnyú bolygó-, középen pedig kétszárnyú lengő-toló ajtókkal – mindegyik elektromos működtetésű. A belmagasság grandiózus (2100 mm), ennek köszönhetően az utastér nagyon tágasnak érződik. A teljes hosszban alacsonypadlós (ez számos kategóriabeli riválissal szemben előnyt jelent) jármű teljes befogadóképessége 55 fő, közülük 18 utasnak ülőhely is jut. A járművezető Grammer gyártmányú vezetőülésben foglal helyet.

Az Ikarus 80e külső megjelenése jól illeszkedik a nagyobb 120e típus legutóbbi frissítésével kialakított márkaarculatba, de egyedi vonásokkal is rendelkezik. A legfontosabb formai újítás a homlokfalon figyelhető meg, ahol a CRRC modelljeiről származó fényszórókat az Európában kedvelt és főként könnyebben beszerezhető, Hella gyártmányú LED-es lámpatestekre cserélték. A helyzet- és irányjelzők a beszállító népszerű Shapeline sorozatából származnak, ezek a fényszórók alatt, karakteres mélyedésekben kaptak helyet. A hátfal stílusát tekintve megegyezik a 120e hátsó kialakításával, ám lényeges eltérést jelent a hátsó szélvédő megjelenése. Felette találjuk a hátsó elektronikus relációjelzőt, ami a bemutatóbusz esetében méreténél fogva csak a járatszám megjelenítésére alkalmas.

A bemutatópéldány felszereltségének része a teljes külső-belső kamerarendszer, amely nem csak a már megszokott egységekből áll: a 80e esetében a magyar gyártók által kínált típusok között elsőként a hagyományos külső visszapillantó tükröket is kamerák helyettesítik – egészen pontosan a Rong Sheng termékei. Az Európai Unióban 2024 júliusától minden új forgalmi engedély kiadásához kötelező járműasszisztens rendszer (ADAS) elemeit, így az elinduláskor a gyalogosokkal és kerékpárosokkal való ütközés veszélyére figyelmeztető (Moving Off Information System, MOIS), a holttérfigyelő (Blind Spot Information System, BSIS) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert (Lane Departure Warning System, LDWS) a Mobileye szállítja.

A prototípusba 282 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomag került, amelyet a nagyobb testvérmodellhez hasonlóan ezúttal is a CATL szállít. Az új midibusz mozgatásáért közvetlenül egy 100 kW állandó-, és 170 kW csúcsteljesítményű, 2000 Nm legnagyobb nyomatékú központi CRRC villanymotor felel. Az akkupakk töltése CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik, a töltőaljzat viszont az Európában elterjedtebb gyakorlatnak megfelelően immár a mellső tengely fölé került. Fontos újítás, hogy a 80e immár független felfüggesztésű mellső futóművel rendelkezik, sőt, a vásárlói visszajelzésekre reagálva a megoldást bevezetik az eddig merev hidas futóművel gyártott 12 méteres szóló és a tervezett csuklós változat esetében is. Az új midibusz alatt 19,5″-os tárcsaméretű futóműveket találunk, 265/70 R19,5 méretű Michelin gumiabroncsokkal. A fejlesztés során az Ikarus a mérnökök és az üzemeltetők munkáját is maximálisan támogató szoftvermegoldásokat vezetett be. A fék-levegő rendszer komponensei a Knorr, a futóművek a GK Drive termékei, a kormányművet a Bosch, a műszerfalat pedig az Actia szállítja. A busz menetkészen 9800, teljes utasterheléssel pedig 14 500 kg-ot nyom a mérlegen.

Az Ikarus 80e bemutatkozásával visszatér a hazai gyártók kínálatába az a méretkategória, amellyel korábban már sok kisebb cég is szerencsét próbált. Az Ikarus az előzetes piackutatások alapján külföldi érdeklődésre is számít, a 80e piacra dobása reményeik szerint lehetővé teszi a cég buszait értékesítő Electrobus Europe Zrt. számára, hogy a jövőben még több tenderen indulhasson, kifejezetten a városi és kisvárosi közösségi közlekedés kibocsátásmentes optimalizálására összpontosítva. A nyolc méter körüli elektromos városi midibuszok piaci szegmense egyelőre még viszonylag kiaknázatlannak számít Európában, így az Ikarus újdonsága kedvező árazással még sok borsot törhet az olasz (Rampini), brit (Alexander Dennis, Mellor) és főként török (Karsan, Anadolu Isuzu) versenytársak orra alá.

Említést érdemel, hogy egy nemzetközi együttműködés demonstrálásaként a magyar gyártó standján a Siemens vadonatúj, e-Line fantázianevű felnyíló (bottom-up) pantográfos áramszedője is megtekinthető volt, az Ikarus villanybuszai ugyanis a jövőben a német gyártó gyorstöltési megoldásával is elérhetők lesznek – erre a beszámolók szerint főként bizonyos exportpiacok kívánalmai miatt van szükség, hiszen a magyarországi beszerzéseken eddig kivétel nélkül a hagyományos plug-in töltés volt a preferált metódus. A kiállított áramszedő egy előszériás darab, magát a terméket hónapok óta fejleszti közösen a két cég egy Ikarus 120e tesztbuszba építve. A gyáriak reményei szerint az opcióként kínált új töltési megoldás további külföldi tendereken teszi lehetővé az Ikarus indulását.

Fontos megjegyezni, hogy az Ikarus mostani portfólióbővítése nem kizárólag az autóbuszkínálatot érinti. A cégcsoport saját elmondása szerint maximalizálja és optimalizálja székesfehérvári üzemének gyártási kapacitását is, nagyobb hangsúlyt helyezve a fémipari, hegesztési és plazmavágási technológiát használó termékelőállításra és szolgáltatásokra, mint például a szerelvények, platók és vasúti kocsielemek gyártása, illetve a készjármű-festés.

Az Ikarus minden területét érintő újításokkal az a célunk, hogy a vállalatot a jövőben versenyképesebbé tegyük. Ennek érdekében fő fókuszba helyeztük a leendő partnereinket, akik egyedi igényeinek megfelelő, akár kisebb mennyiségű elektromos buszt rendelhetnek vagy bérelhetnek is. A vasszerkezeti portfóliónk bővítése szintén célirányos, hiszen a kompetenciáink megőrzése mellett hatékonyan támogatja az üzleti rugalmasságunkat” – nyilatkozta a bemutató kapcsán Fehér Roland, az Ikarus cégcsoport közelmúltban kinevezett vezérigazgatója.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címkék