Magyar gyártók

Már gyártják Kaposvár leendő elektromos Ikarusait

Javában zajlik a Kaposvári Közlekedési Zrt. által megrendelt, lokálisan zéró emissziós autóbuszok gyártása az Ikarus székesfehérvári üzemében. Az összeszerelés alatt álló járművekről készült felvételeket maga a cégtulajdonos, Széles Gábor osztotta meg közösségi oldalán.

Szeptember közepén elsőként számoltunk be arról, hogy a magyar buszgyártó nyerte a sokadik nekifutásra kiírt kaposvári tendert, így két darab Ikarus 120e szóló villanybuszt szállíthat a somogyi megyeszékhely közlekedési vállalata számára. Ezek a kocsik lesznek Kaposvár első tisztán elektromos buszai, egyben a CityPioneer-ről időközben hivatalosan is 120e-re átkeresztelt típus első megrendelői példányai is. A helyi közlekedési társaság bordó-szürke fényezése kifejezetten jól áll az eddig kizárólag fehér színben látott típusnak. A képek alapján arra is odafigyeltek a döntéshozók, hogy a pontos színterv összhangban legyen a formaterv jellegzetességeivel, így a homlok- és hátfal függőleges feketítései a kaposvári rendeltetésű kocsikon szürke színt kapnak, ami valószínűleg a képeken még nem látható lökhárítókon keresztül lesz átvezetve a buszok két oldalára.

A tenderkiírás értelmében a 2-2-2 ajtókiosztású, 28 fix ülőhellyel és Valeo gyártmányú légkondicionálóval szerelt járműveket többek között teljes külső-belső biztonsági kamerarendszerrel és mobil eszközök töltésére szolgáló USB-aljzatokkal is felszerelik. A gyártó által adott tájékoztatás alapján a buszok folyamatos üzem mellett, 20%-os maximális lemerítéssel mintegy 250 kilométer megtételére lesznek képesek UITP SORT 2 fogyasztásmérési ciklus szerint. Az október 12-én aláírt szállítási szerződés értelmében az Ikarusnak a megállapodás hatályba lépésétől számított 6 hónapon belül, azaz jövő április közepéig kell átadnia a járműveket, amit azok készültségi szintje alapján várhatóan tud is majd tartani a magyar gyártó. A darabonként 140 millió forint értékű elektromos buszok mellé műszaki képzést, valamint két éjszakai-, és egy gyorstöltő berendezést (mindegyik a SETEC Power terméke) is biztosít az Ikarus.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Széles Gábor/Facebook 

Címkék