Magazin

Az Ikarustól érkeznek Kaposvár első villanybuszai

Az Ikarus szállíthatja a Kaposvári Közlekedési Zrt. első elektromos autóbuszait, miután a magyar gyártó leányvállalatát, az elektromos buszok forgalmazására létrehozott Electrobus Europe Zrt.-t hirdették ki győztesnek a közlekedési társaság év elején megindított, két darab alacsonypadlós elektromos autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzésére vonatkozó közbeszerzésén. Az üzlet a kis darabszám ellenére történelmi jelentőséggel bír, ez ugyanis az első megrendelés az Ikarus kínai gyökerekkel rendelkező, de már idehaza átdolgozott villanybuszára.

A közlekedési vállalat elég bizarr peremfeltételeket állító felhívására három érvényes ajánlat érkezett. Ezeket a BYD Europe B.V., az Electrobus Europe Zrt. és az MAN hazai forgalmazója, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyújtotta be, de a verseny végül az utóbbi két ajánlattevő között dőlt el. Az eljárásban a Karsan Otomotiv is pályázott, azonban a török gyártó ajánlatát a bíráló bizottság érvénytelennek minősítette, mivel az nem rendezte az ajánlati biztosítékot határidőre.

Az átplasztikázott Ikarus CityPioneer egy bemutatópéldánya Wilhelmshavenben – ilyen buszok jönnek Kaposvárra is

 

Az Electrobus Europe nettó 314 millió forintos ajánlattal nyerte el két darab Ikarus CityPioneer 12 villanybusz szállítási jogát. Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. valamivel drágábban, nettó 383 820 001 forintért kínálta az oroszlános márka nemrégiben Kaposváron is kipróbált tisztán elektromos hajtású szóló modelljét, az MAN Lion’s City 12 E-t. Bár az elbírálás során mind a hatótáv, mind pedig az utaskapacitás tekintetében az MAN típusa kapott több pontot, a rövidebb szállítási határidőnek és a kedvezőbb vételárnak köszönhetően végül mégis az Electrobus Europe ajánlata lett a befutó. A somogyi megyeszékhelyre minden valószínűség szerint már a CityPioneer átdolgozott megjelenésű változatát szállítja majd az Ikarus, amelyből egy példány jelenleg is Németországban tartózkodik tesztelés céljából – legutóbb a müncheni IAA Mobility kiállítás shuttle buszaként tűnt fel.

Az ajánlatok összegzéséből kiderül, hogy a kínai CRRC-től származó alapokból továbbfejlesztett Ikarus CityPioneer hatótávolsága az UITP SORT 2 ciklus szerinti fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett, a gyártó által meghatározott 20%-os maximális lemerítéssel 250 kilométer, az MAN villanybuszáé ugyanakkor ennél lényegesen több – amellett, hogy teljesíti a felhívásban meghatározott maximális, 350 kilométeres értéket, a szintén a közelmúltban lezárult veszprémi tender alapján tudjuk, hogy a Lion’s City E egyszeri feltöltéssel akár 405 km-t is képes megtenni.

Az MAN villanybusza egy hónapon át vendégeskedett Kaposváron, ám ezen a tenderen alulmaradt (Fotó: Garamvölgyi Gergely)

A két új elektromos autóbusz leszállítása mellett az Electrobus Europe feladatát képezi járművenként egy-egy éjszakai töltőoszlop, valamint egy gyorstöltő állomás üzembe helyezése, továbbá a kapcsolódó szolgáltatások (átadás, telepítés, oktatás) ellátása is. A tendergyőztesnek a szállítási szerződés aláírását követő 6 hónapon belül kell teljesítenie vállalásait.

Az érkező autóbuszokról előzetesen annyit lehet tudni, hogy mozgatásukról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik majd. A meghajtáshoz szükséges energiát 10 darab CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor modul fogja biztosítani, ezek összkapacitása 314 kWh. A 2-2-2 ajtóképletű autóbuszok utastere 84 utasnak biztosít férőhelyet, közülük 28-an utazhatnak ülve. A kocsik fedélzetén a biztonsági kamerarendszer (egy darab frontkamera, minimum három beltéri kamera és egy tolatókamera) mellett mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is helyet kapnak majd.

Címlapkép: Ikarus Bus & Coach

Címkék