Kaposvár negyedjére is meghirdette kétdarabos villanybusz-tenderét

A Kaposvári Közlekedési Zrt. két darab alacsonypadlós elektromos autóbusz beszerzésére hirdetett ismételten közbeszerzési eljárást szerdán – immáron negyedik alkalommal. A kizárólag elektromos hajtással rendelkező autóbuszok és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzése IKOP forrásból, 97,5%-ban európai uniós támogatásból, a fennmaradó 2,5%-ban pedig önerőből valósulna meg. A nyertes ajánlattevő feladatát képezi továbbá a járművek és autóbuszonként egy-egy éjszakai töltőoszlop, valamint egy darab gyorstöltő állomás üzembe helyezése, valamint a kapcsolódó szolgáltatások (átadás, telepítés, oktatás) ellátása.

Minden kezdet nehéz

A kaposvári villanybusz-tender nem tartozik a hazai buszbeszerzések sikertörténetei közé. A város először még 2017-ben bonyolított le egy közbeszerzési eljárást két darab midi villanybusz beszerzésére, a megbízást akkor a Modulo autóbuszokat gyártó Ikarus Egyedi Kft. nyerte el. Az időközben csődbe ment, jelenleg is felszámolás alatt álló gyártó nettó 318,2 millió forint értékben két darab kompozit karosszériás Modulo C68 E típusú autóbuszt szállított volna, de a járművek átadására már nem került sor – a Kaposvár részére készülő járműveket egyébként már fényezett és beülésezett állapotban érte a gyártó csődje. A fiaskó után 2019-ben a Kaposvári Közlekedési Zrt. azonos darabszámmal megismételte a tendert, de a villanybuszok beszerzése ekkor sem valósult meg, mivel eljárásban egyetlen ajánlat sem érkezett. A sikertelen előzmények után a város tavaly májusban harmadjára is megpróbálkozott a két darab villanybusz beszerzésével, de ez az eljárás sem volt szerencsésebb az előző kettőnél, ugyanis ez a közbeszerzés is eredménytelenül zárult.

A most közzétett legújabb tenderkiírás szerint – amely egyébként továbbra is elég bizarr peremfeltételeket állít a leendő pályázók elé – a megajánlott, M3/I osztályú (városi), kéttengelyes, alacsonypadlós kialakítású busztípus hossza nem haladhatja meg a 12 500 mm-t – vagyis a szóba jöhető típusok sora a minibuszoktól kezdve egészen a teljes méretű szóló autóbuszokig terjed. Ehhez képest a megkövetelt utaskapacitás igencsak szerény, hiszen a buszok minimális befogadóképességének 4 fő/m²-rel számolva mindössze 14 főnek kell lennie, ezen belül legalább 8 fix ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek. (Ezen a ponton ráadásul üti egymást a pályázat két elvárása, az M3/I járműosztály ugyanis definíció szerint 22+1 főt meghaladó utaskapacitású, 5 tonna feletti busztípust feltételez.) A 12,5 méteres szóló buszokig elvileg minden méretkategóriát megengedő kiírásból kivették a korábbi változatban még szereplő alacsony belépésű típusok indulásának lehetőségét, ami kizárja a piacon elérhető mini- és midibuszok jelentős részét, bár vannak olyan típusok (pl. Rampini Alé E80, vagy éppen a hazánkban is gyártható BYD eBus 8,7 midibusz Brist futóműves változata) amelyek papíron így is kielégítik a pályázati feltételeket. A villanybuszok meghajtásáról egy, vagy több háromfázisú villamos aszinkronmotornak, illetve annál fejlettebb technikát képviselő motornak kell gondoskodnia, amely beépítését tekintve egyaránt lehet központi elhelyezésű vagy (kvázi-)kerékagymotor. Az ajánlatkérőnek nincsenek nagy elvárásai az autóbuszokba kerülő villanymotorok teljesítményével kapcsolatban sem. A legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítmény mindössze 7 kW/tonna, ezen kívül a vontatómotornak rövid ideig 10 kW/tonna csúcsteljesítmény leadására is képesnek kell lennie. Az autóbuszok elvárt minimális hatótávolságát 150 kilométerben határozták meg.

A buszokat a napjainkban már alapvetőnek számító légkondicionáló mellett mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozókkal (minimum 2 darab) is fel kell szerelnie az ajánlattevőnek. A járművek utasterét biztonsági kamerarendszerrel is szükséges ellátni, legalább 3 bel- és 2 kültéri egységgel (1 darab frontkamera, minimum 3 darab beltéri kamera, 1 darab tolató kamera). Az ajánlatokat 2021. február 17-ig lehet benyújtani. Eredményes közbeszerzés esetén a járművek vételára az IKOP-3.2.0-15-2016-00002 azonosítószámú „40 darab sűrített földgáz (CNG) hajtású autóbusz számára komplex telephely kivitelezése” tárgyú projekt alapján kerül kifizetésre.

A címlapkép illusztráció, forrás: MAN Truck & Bus SE

Címkék