Ismételten elhasalt a kaposvári villanybusz tender

Portálunk májusban számolt be arról, hogy a Kaposvári Közlekedési Zrt. két darab alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, mini- vagy midi autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzésére hirdetett pályázatot immáron harmadik alkalommal. A kiírás egyébként igen furcsa peremfeltételeket állított a leendő pályázók elé, hiszen a túlméretes kisáruszállítóktól kezdve a 11 méteres szóló buszokig gyakorlatilag minden méretkategóriát megengedett.

A város először még 2017-ben bonyolított le egy közbeszerzési eljárást ugyancsak két darab midi villanybusz beszerzésére, a megbízást akkor a Modulo autóbuszokat gyártó Ikarus Egyedi Kft. nyerte el. A jelenleg is felszámolás alatt álló gyártó nettó 318,2 millió forint értékben két darab kompozit karosszériás Modulo C68E típusú autóbuszt szállított volna, de a fejleményeket ismerve talán nem meglepő, hogy a járművek átadására nem került sor – a Kaposvár részére készülő járműveket egyébként már fényezett és beülésezett állapotban érte a gyártó csődje. Tavaly a Kaposvári Közlekedési Zrt. azonos darabszámmal megismételte a tendert, de a villanybuszok beszerzése ekkor sem valósult meg, mivel eljárásban egyetlen ajánlat sem érkezett.

A sikertelen előzmények után a város májusban harmadjára is megpróbálkozott a két darab villanybusz beszerzésével, de ez az eljárás sem volt szerencsésebb az előző kettőnél. Talán már nem is meglepő, hogy ez a közbeszerzés is eredménytelenül zárult. A bíráló bizottság ez esetben azért hozott döntést az eljárás eredménytelenségéről, mert ebben a közbeszerzésben az ajánlatkérő előírta, hogy ha nem nyújtanak be az ajánlattételi határidőig legalább két ajánlatot, akkor az ajánlatkérő eredménytelenné nyilváníthatja az eljárást. A határidőre beérkezett egyetlen ajánlatot, melyet a Lillyneir Rendszermérnök Kft. nyújtott be, ezért nem is bírálták el és nem is értékelték ki.

A címlapkép illusztráció, fotó: Solaris

Címkék