Megkezdődhet az Ikarus Egyedi Kft. felszámolása

A mai napon a Fővárosi Törvényszék elrendelte a Modulo buszokat gyártó mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. felszámolását. A felszámolási eljárást csődeljárás előzte meg, melyet a bíróság október 1-én szüntetett meg. Mint ismeretes, a csődeljárás eredménytelen volt, mivel a magát csődbe kormányzó Ikarus Egyedinek nem sikerült megegyeznie a hitelezőkkel a szeptember 4-én megtartott beszállítói és hitelezői fórumon – többek között a főhitelező MKB Bank is visszautasította a buszgyártó reorganizációt célzó ajánlatát.

A BKV utasai április óta utazhatnak a csuklós Modulókkal, képünk az első példány forgalomba állásakor készült

Az Ikarus Egyedi Kft. augusztusban közölte, hogy 2025. szeptember 30-ig visszafizeti összes adósságát, amennyiben folytathatja a buszgyártást, ezért megegyezést ajánlott a hitelezőknek. Csődvédelemért július 9-én folyamodtak, a kormánytól pedig a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítést kérték, aminek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) másnap eleget is tett. Az Ikarus Egyedit a felszámolást elrendelő jogerős végzés közzétételétől (azaz a mai naptól) számított második munkanap 0 óráig fizetési haladék illeti meg.

A Volánbusz által megrendelt 150 csuklósból csak pár darab készült el

A Volánbusz Zrt. és a BKV Zrt. a 2018. április 11-i teljesítési határidőt követő, a szerződésben rögzített további 90 napos türelmi idő letelte után július 11-én bontott szerződést a gyártóval, mivel az nem szállította le azt az összesen 180 darab csuklós Modulo M168 D autóbuszt, melyek szállítási jogát közbeszerzési eljárásban még 2017 januárjában nyerte el. A BKV-nak szállítandó 30 darab autóbuszból végül 11 kocsit vett át a fővárosi közlekedési cég, míg a Volánbusznak szánt sárga fényezésű kocsik közül egyetlen példány sem állt forgalomba. Mindkét társaság közölte a szerződésbontáskor, hogy a szerződésben foglalt jogkövetkezményeket érvényesíteni fogja.

Címkék