Ikarus, Magyar gyártók

Háromtagúra bővül az Ikarus elektromos városi típuscsaládja

Kimondottan érdekes szakmai előadásokat hozott a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályán megrendezett 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozás, amelyre a magyar buszgyártók közül jelenleg egyedüliként külföldön is aktív Ikarus is fontos bejelentéssel készült (az eseményen szintén jelen lévő Credobus újdonságáról ebben a cikkünkben számoltunk be). Amint az Somorai Krisztián, az Ikarus Electric Zrt. vezérigazgatójának prezentációjából kiderült, a közeljövőben jelentősen kibővül a modellpaletta és az ügyfeleknek kínált variációs lehetőségek száma is.

Az előadás első szakaszában az Óbudai Egyetemmel közösen kifejlesztett önjáró elektromos autóbusz-alváz került bemutatásra, amelyet eddig egy rövid és egy hosszú tengelytávú változatban építettek meg. Az Ikarus a jövőben külső karosszáló partnerek részére értékesítené a platformot, illetve demonstratív céllal maguk is építettek már egy kétajtós karosszériát az új alapra.

Természetesen a gyártó fő profilját továbbra is a komplett autóbuszok jelentik. A kínálat legújabb eleme az október elején, a brüsszeli Busworld Europe 2023 bemutatott Ikarus 80e elektromos városi midibusz, amelyet ezúttal az 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozás közönsége is megtekinthetett a rendezvény helyszínén. A székesfehérvári gyártó modellpalettájának legkisebb tagja 8545 mm hosszú, 2420 mm széles és 3300 mm magas. Az 55 fős befogadóképességű utastér egyik kiemelendő tulajdonsága, hogy a hátsó kerekek között is alacsony padlószinttel rendelkezik. A jármű akár 300 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel, ami bőven elég a legtöbb midibuszos forda zavartalan teljesítéséhez. A típusról írt részletes bemutató cikkünk, benne a műszaki részletekkel, ide kattintva olvasható.

Az Ikarus 80e midibusz prototípusa első alkalommal szerepelt magyarországi szakmai rendezvényen

A konferencia keretében a típuscsalád további fejlesztésére vonatkozó tervekbe is bepillantást kaptunk. A korábbi ígéreteknek megfelelően alapos ráncfelvarráson esik át a 120e jelű teljes méretű szóló változat – bár a gyáriak által V4 kódnéven emlegetett új kiadásról az Ikarus egyelőre csak egy számítógépes látványtervet közölt, értesüléseink szerint a prototípus akár már az idei év végére elkészülhet. A módosítások a külső megjelenést és a műszaki tartalmat egyaránt érintik majd. A frissítéssel a típus megkapja a 80e midibuszon bemutatott új homlokfalat a Hella gyártmányú LED-es fényszórókkal, és az előadáson látott grafika alapján az övvonal is lejjebb kerül, legalábbis optikailag. A karosszéria hossza 12 190 mm-re növekszik, elsősorban a vezetőtér kialakítását érintő módosítások miatt. A 120e továbbra is elérhető lesz két- vagy háromajtós konfigurációban, a szállítható személyek száma viszont 90 főre emelkedik. Háromajtós városi specifikációval, 2-2-2 ajtóképlettel a busz alapesetben 28+2 utasüléssel rendelkezik majd. A vevői igényekre reagálva az eddig használt merev hidas mellső futóművet a jövőben független felfüggesztésű, ZF gyártmányú egység váltja.

Az Ikarus 120e megjelenését az újabb modellekéhez igazítják, de a legfontosabb változásokat az elektromos gépészetben kell majd keresni

A lítium-vasfoszfát (LFP) kémiát alkalmazó vontatási akkumulátorokat a jövőben is a CATL szállítja – bár korábban a lengyel Impact cégtől származó NMC akkumulátorok beépítéséről is lehetett hallani. Az új akkumodulok felépítése közel azonos lesz a jelenlegiekével, ám a továbbfejlesztett technológiának köszönhetően nagyobb energiasűrűséget biztosítanak. A szóló változatba építendő akkupakk alapkivitelben 350 kWh villamos energia tárolására lesz képes, de készül egy nagyobb, 422 kWh összkapacitású változat is, amellyel már a 400 kilométeres hatótávot célozza meg a magyar buszgyártó. Villanymotorból szintén kétfélét kínálnak majd a típushoz, a már ismert központi elhelyezésű, 240 kW csúcsteljesítményű t-DRIVE-MD2021 állandómágneses szinkronmotor mellett egy 350 kW-os variáns is érkezik a palettára a nagyobb teljesítményt igénylő felhasználásokhoz. A lehetséges töltési módok kínálata is bővül: a jövőben a Siemensszel közösen fejlesztett (!), gyorstöltésre optimalizált felnyíló (bottom-up) pantográfos megoldás (e-Line) is elérhető lesz a típushoz a CCS Combo 2 rendszerű hagyományos plug-in töltés mellett. A kooperáció szemléltetésére egyébként az említett áramszedő egy előszériás példányát a Busworld Europe 2023 kiállításon is bemutatták az Ikarus standján.

Kétféle akkukapacitás, villanymotor és töltési metódus közül választhatnak majd a legújabb, V4 kódjelű verzió megrendelői

A székesfehérvári gyártó kibővített villanybusz-kínálatának zászlóshajója a 18 750 mm hosszú csuklós modell lesz, amely az Ikarus 180e típusjelet kapja. Ebbe már kizárólag az erősebbik, 350 kW csúcsteljesítményű erőforrás kerül beépítésre, feltéve, hogy egymotoros kivitelről van szó. Ezen kívül ugyanis opcióként egy, a gyártó által dual motor néven hivatkozott megoldás is elérhető lesz, 375 kW összteljesítménnyel. Ez lényegében egy két hajtott tengelyes kialakítást takar, ahol a B-tengelyt a fentebb már említett 240 kW, a C jelű egységet pedig egy 135 kW csúcsteljesítményű villanymotor mozgatja – az előadáson elhangzottak szerint ez a változat kifejezetten német üzemeltetői igények alapján került be a gyártásprogramba.

Az Ikarus 180e jelű csuklós változat a típusjelzés ellenére 18,75 méter hosszú lesz, kihasználva az európai szabályozás adta lehetőségeket

A leendő megrendelők a 180e esetében is kétféle CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorpakk közül választhatnak majd, a kisebbik 563, a nagyobbik pedig 640 kWh összkapacitást biztosít – utóbbinál az egy feltöltéssel megtehető hatótáv akár az 500 kilométert is elérheti az Ikarus számításai szerint, de a kisebb csomagtól is 390 kilométer körüli autonómiát várnak. (Az akkukapacitásra vonatkozó értékek egyébként minden esetben megegyeznek a Yutong szintén CATL akkumulátorokkal szerelt, U12 illetve U18 jelű felsőkategóriás városi villanybuszainak azonos adataival, így valószínűleg ugyanazokról az akkumodulokról van szó.) Az Ikarus városi csúcsmodellje a kategóriában megszokott módon három vagy négy utasajtóval készül majd. A teljes utaskapacitás az előzetes adatok szerint 113 fő lesz, 45+2 ülőhellyel számolva. Ehhez a modellhez is elérhető lesz a Siemens által szállított pantográfos gyorstöltési lehetőség, előre pedig a szóló változathoz hasonlóan a ZF-től származó független kerékfelfüggesztésű futómű kerül. A típuscsalád harmadik tagjaként érkező Ikarus 180e várhatóan jövőre mutatkozhat be a nagyközönségnek.

A nagy területű feketítések látványosak és modern hatást keltenek, remélhetőleg a kész járművön is találkozhatunk majd velük

Tekintve, hogy a meglehetősen hektikusan alakuló hazai villanybusz-beszerzésekre és az egyelőre még csak kis mennyiségű exportra meglehetősen nehéz nagy sorozatú termelést alapozni, az Ikarus autóbuszainak gyártási helyszínét a cégvezetés által kijelölt új stratégia értelmében alapvetően a megrendelt darabszám határozza majd meg. Középtávon a kisebb szériák típustól függetlenül Székesfehérváron készülnek majd, míg az esetleges nagyobb volumenű megrendelések kielégítésére az Ikarus kínai partnere által biztosított plusz gyártókapacitás bevonásával lesz lehetőség – ez a gyakorlat egyébként más, kínai kapcsolatokkal rendelkező nyugati buszgyártók (Ebusco, Mellor stb.) esetében is megfigyelhető.

Az előzetes adatok szerint a csuklós verzió valamivel magasabb lesz a szólónál (3300 helyett 3360 mm). A töltőcsatlakozó a mellső tengely fölé kerül, az A-B tengelytáv viszonylag rövidnek ígérkezik

Látványtervek: Ikarus

Címkék