Magazin

Összesen 140 új autóbusz beszerzéséről kötött megállapodásokat a Volánbusz

Amint arról már beszámoltunk oldalunkon, június elején a társaságnál már ismert típusok nyerték a Volánbusz Zrt. normálpadlós helyközi (M3/II osztályú) autóbuszokra kiírt legutóbbi, összesen 140 új jármű beszerzésére vonatkozó tenderét. A két részre osztott eljárás nagyobb darabszámú szakaszának teljesítési jogát a győri székhelyű Kravtex-Kühne Csoport nyerte el, a kiírás második szakaszában pedig a Daimler Buses termékek magyarországi képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. lett a befutó. A közbeszerzés eredményeként így 100 darab Credobus Inovell és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M érkezhet a társasághoz, persze csak akkor, ha a pénzügyminisztérium is rábólint a buszok megvásárlására.

A 140 autóbusz beszerzéséről szóló megállapodásokat a Volánbusz már mindkét ajánlattevővel megkötötte, a Kravtex Kereskedelmi Kft.-vel még június 15-én, az Omnibus Hungáriával pedig július 1-én. A szerződések összértéke nettó 9 128 450 000 forint. A Kravtex nettó 6 456 450 000 forintért szállíthatja le a 100 darabos Inovell-flottát, a buszok darabonkénti nettó vételára közel 64,6 millió forint. A járművek a korábbi szállításokkal megegyező felszereltséggel érkeznek, azaz utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint az üléseken elhelyezett USB-töltőpontokkal is felszerelik majd őket.

Az Omnibus Hungária a 40 darab Mercedes-Benz Intourót az eredetileg becsült árnál 52 millió forinttal drágábban, nettó 2 672 000 000 forintért ajánlotta meg. A Daimler Truck AG törökországi gyárában készülő kocsik nettó 66,8 millió forintos egységáron érkeznek a társasághoz, csaknem 4 millió forinttal drágábban, mint az előző, 32 darabos széria példányai. Az autóbuszok az idén forgalomba helyezett Intourókkal azonos specifikációval érkeznek, a járművek így vélhetően a beszállítói árváltozások és a jelentős forint-euró árfolyam-emelkedés miatt kerülnek többe a korábban beszerzett társaiknál.

Fontos megjegyezni, hogy az eljárás feltételes közbeszerzésként lett meghirdetve. A beszerzés finanszírozása ugyanis 90%-ban beruházási hitelből valósulna meg, így az adósságot keletkeztető, jelenleg felfüggesztett szerződések hatályba léptetése csak a pénzügyminiszter felhatalmazásával történhet meg. Ugyanez igaz a nemrégiben eredményesen zárult 50 darab elővárosi háromtengelyes autóbusz beszerzésére vonatkozó Volánbusz-tenderre is, melynek 10 napos szerződéskötési moratóriuma július 11-én járt le, azaz már sor kerülhet az 50 darab Volvo 8900 LE megvásárlásáról szóló megállapodás aláírására is.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék