Magazin

Száz Credobus Inovell beszerzéséről kötött megállapodást a Volánbusz és a Kravtex

Kereken 100 darab Credobus Inovell 12 vásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz Zrt. és a Kravtex Kereskedelmi Kft. június 15-én, miután eredményesen zárult az állami busztársaság még 2021 őszén elindított, összesen 140 darab M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) normálpadlós helyközi kivitelű autóbusz beszerzésére irányuló, egy 100 és egy 40 darabos szakaszból álló közbeszerzési eljárása. Az országos és regionális vonalakra szánt autóbuszok szállítási jogát két gyártó nyerte el; a Kravtex-Kühne Csoport az Inovell 12 típusával, melyből 100 darab érkezik hamarosan a közlekedési cég flottájába, valamint az Omnibus Hungária Kft. a Mercedes-Benz Intouro M modellel, amiből a nemrég átadott 32 „volános” példány mellé újabb 40 darab csatlakozhat majd.

A 100 darab Inovell beszerzéséről szóló megállapodást dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz leköszönő elnök-vezérigazgatója és dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója június 15-én írta alá. Az autóbuszok jellemzően az ország egész területén állhatnak majd forgalomba, várhatóan még a nyár folyamán. Az Intourók leszállításáról még nem született megállapodás, a szállítási  szerződés megkötésére a későbbiekben kerül majd sor.

A tavaly forgalomba állított példányokhoz hasonlóan a Volánbusz legújabb Inovelljei is 73 fő egyidejű szállítására lesznek alkalmasak, s 30 kW hűtőteljesítményű Eberspächer klímaberendezéssel,  fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel, tolató- és forgalomfigyelő kamerával, GPS-vezérelt LED-es rendszerű szöveges kijelzőkkel és beltéri LCD-monitorral egyaránt kiegészített audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal is felszerelik őket. Az autóbuszokba a Credobus más típusaiban is megtalálható Euro 6-os, 6728 cm3 lökettérfogatú, 286 lóerős (210 kW), hathengeres FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor kerül ZF-AS Tronic lite robotizált sebességváltóval párosítva. A járművek átadásával a Kravtex-Kühne Csoport 12 méteres, normálpadlós autóbuszainak száma a Volánbusz 6150 darabos flottáján belül meghaladja  majd az 1200 darabot, a Kravtex gyártmányú autóbuszok összes darabszáma pedig ennek a dupláját is eléri.

Fotók: Volánbusz

Címkék