Magazin

Érkeznek a Volánbusz vadonatúj Inovelljei

Már javában zajlik annak az 55 darab Credobus Inovellnek az átadása, amelyek megvásárlásáról nemrégiben kötött megállapodást a Volánbusz flottakezelője és az autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport. Az 55 darab normálpadlós autóbusz érkezésének köszönhetően 420 darabra nő a Volánbusz Zrt. által 2021-ben forgalomba állított Credobusok száma. A vadonatúj buszok Vastól Szabolcs-Szatmár-Beregig, országszerte összesen 14 megyében állnak forgalomba – olvasható a cégcsoport közleményében.

A beszerzéssel a Kravtex-Kühne Csoport 12 méteres, normálpadlós autóbuszainak száma megközelíti majd az 1.000 darabot a társaságnál, összesen pedig mintegy 2.400 Credobus szolgál majd az 5.500 darabos helyközi közforgalmú járműparkban. Mint írják, az Inovell normálpadlós kialakításával egyszerre biztosít gyors utasáramlást és jelentős csomagkapacitást, ezért többféle helyközi alkalmazásban is megállja a helyét. A klíma, és a hővédő üvegezés mellett a felszereltség részét képezi az utastájékoztató- és a kamera rendszer, valamint az USB-töltőpontok.  A Kravtex Kft. az 55 darabos Inovell-flottát már szeptember-október folyamán átadja a közlekedési társaságnak.

A gyártó közlése szerint az ultrakönnyű felépítésnek is köszönhetően a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest, CO2-kibocsátásuk pedig arányosan alacsonyabb. A Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott Inovell-ben gyakorlatilag minden alkatrész – amely hazai forrásból beszerezhető – magyar gyártmányú. A komplett önhordó vászerkezet, és a legtöbb fém komponens a KÜHNE 1856 terméke, a futóművek, illetve kerékagyak pedig a Rábától származnak. Többek között ez teszi lehetővé, hogy az Inovell vételár-arányos magyar értékhányada akár a 85%-ot is elérje, amely a legmagasabb a hazai előállítású buszok között.

A cégcsoport közleménye kiemeli, hogy a beszerzésnek rendkívül előnyös nemzetgazdasági hatása is van, hiszen az infrastrukturális modernizáción túl a buszok magyar gyártása közvetlen költségvetési befizetéseket generál, valamint 600, hazai munkahely megőrzéséhez is hozzájárul.

Fotók: Kravtex Kereskedelmi Kft.

Címkék