Magazin

Kétszáz Credobus Econell beszerzéséről kötött megállapodást a Volánbusz

Összesen 200 darab Credobus Econell 12 beszerzéséről kötött megállapodást a Kravtex Kereskedelmi Kft. és a Volánbusz: a járművek szállítási jogát a Credobusokat forgalmazó győri cég még március közepén nyerte el az állami busztársaság 200 darab elővárosi szóló busz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásában. Az autóbuszok leszállításáról szóló keretmegállapodást 2023. április 6-án írta alá Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója és dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója. A járművek a keretmegállapodás értelmében több ütemben érkeznek a társasághoz, várhatóan az év végéig.

Az új Econelleket környezetbarát FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotorral, ZF-AS Tronic lite robotizált sebességváltóval és nagy teljesítményű Eberspächer klímaberendezéssel szerelték fel. A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok rendelkeznek GPS-vezérelt elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, tolatókamerával, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1-1 USB-csatlakozóval. A már korábban saját kockázatra legyártott buszok még a kifutó, 2011-ben megjelent generációt képviselik majd a tavaly debütált Next sorozat helyett.

A Volánbusz közlése szerint járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból mintegy 1020 darab állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2 400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, legutóbb, 2022 őszén 100 darab Credobus Inovell 12 fiatalította a flottát. A mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos állományban meghaladja a 40%-ot.

A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően –2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 295 járműre –  48 BYD eBus, 47 Credobus Econell 18 Nextre, s immár 200 darab szóló Credobus Econell 12 autóbuszra rendelkezik aláírt szállítási szerződéssel.

Címkék