Magazin

Negyvenhét csuklós Credobus Econell Next érkezhet a Volánbuszhoz

Félsikerrel ugyan, de végre lezárult a Volánbusz összesen 114 darab elővárosi csuklós buszra kiírt közbeszerzése: a két, egy 47 és egy 67 darabos részre osztott eljárásnak csupán az előbbi, azaz a 47 darabos szakaszában született eredmény, amelyet a Kravtex Kereskedelmi Kft. nyert a tavaly bemutatott Credobus Econell 18 Next típusával. 

A Kravtex győzelmével zárult szakaszban a győri székhelyű gyártó pályázata mellett még további egy ajánlat érkezett; azt a Mercedes-Benz és Setra buszok hazai forgalmazója, a Mercedes-Benz Citaro G típust megajánló Omnibus Hungária nyújtotta be.  A véghajráig viszont csak a győriek jutottak el, ugyanis a másik ajánlattevő nem teljesítette a hiánypótlást a megadott határidőig, ezért az importőr ajánlatát érvénytelennek nyílvánította az ajánlatkérő. A Kravtex így egyedüli érvényes ajánlattevőként nettó 8 369 939 028 forint értékű pályázatával nyerte a közlekedési társaság megrendelését, ez az összeg magában foglalja a buszok 10 évre vetített szűkített élettartam-költségét is. A buszok darabonkénti vételárát egyelőre nem tudni, mivel ez az ajánlatok összegzéséből nem derül ki. A tender megnyerésében bízva egyébként saját kockázatra már korábban megkezdték a Kravtexnél egy Credobus Econell 18 Next nullszéria gyártását, így az első példányok a szállítási szerződés megkötését követően, már 2023 első negyedévében megérkezhetnek a Volánbuszhoz. A járművek megrendeléséről szóló megállapodás megkötésére a jogszabályok által megkövetelt, az esetleges jogorvoslati kérelmek benyújtására hagyott 10 napos szerződéskötési moratórium lejártát követően, leghamarabb december 23-án kerülhet sor.

A másik, 67 kocsira kiírt eljárásban a Kravtex már nem indult, viszont az Omnibus Hungária igen, s ajánlattevőként betársult mellé az MAN Kamion és Kereskedelmi Kft. is a német gyártó MAN Lion’s City G típusával. Ebben a szakaszban azonban egyik ajánlat sem jutott el az elbírálásig; az Omnibus ismételten elmulasztotta a hiánypótlás teljesítését, az „orszlános” márka hazai vezérképviselete pedig december 7-én visszavonta ajánlatát.

A Volánbusz a nyertes modell prototípusával egyébként már több településen – Budapesten, Győrött, Nyíregyházán és Szolnokon is – végzett próbafutásokat, vélhetően ezen tesztek alatt szerzett tapasztalatok alapján előlegezhette meg a társaság az elbírálás lezárása kapcsán kiadott közleményében az Econell 18 Nextnek a sikermodell jelzőt – ami egy teljesen új, piaci bevezetés alatt álló típus esetében kissé elhamarkodott -, mely szerint az érkező csuklós Econellek 127 fő egyidejű szállítására lesznek alkalmasak, s 56 ülőhellyel szerelik őket. Mint írják, a buszok nagy teljesítményű, utastéri antivirális légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, utasszámláló rendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és felszállást segítő rámpával, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek majd. A járműveket a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással járó, hatékony, Euro 6e emissziós normának megfelelő dízelmotorral szerelik a környezetbarát üzemeltetés érdekében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy jármű-fiatalítási programjának részeként eddig 294 csuklós autóbuszt cserélt le a társaság, aminek eredményeként a csuklós járműállomány több mint egyharmada megújult, átlagéletkoruk 15,5 évről 10,3 évre csökkent. A Credobus Econell 18 Next-ek érkezésével tovább folytatódik a társaság nagy befogadóképességű autóbuszainak fiatalítása.

A Volánbusz idén 530 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. A közlekedési társaság 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

Címkék