Magazin

Megkötötték a beszerzési megállapodást, jöhetnek az Econell csuklósok a Volánbuszhoz

December végén összesen 47 darab csuklós Econell 18 Next beszerzéséről kötött megállapodást a Kravtex Kereskedelmi Kft. és a Volánbusz: a járművek szállítási jogát a Credobusokat forgalmazó győri cég még december közepén nyerte el az állami busztársaság két részre osztott, összesen 114 (47+67) darab elővárosi csuklós busz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásában, melynek csak az előbbi, azaz Kravtex győzelmét hozó szakasza zárult eredményesen. Az autóbuszok megrendeléséről szóló megállapodás megkötésével nem is késlekedtek sokat a felek, ugyanis a szerződés szentesítésére már a jogszabályok által megkövetelt, s az esetleges jogorvoslati kérelmek benyújtására hagyott 10 napos szerződéskötési moratórium lejártát követő napon sor került.

A 47 darab 18,2 méter hosszú Econellt a gyártó közel nettó 4,83 milliárd forint értékben szállítja a Volánbusz részére. A kocsik Credobus típusaihoz mérten kicsit borsos áron, nettó 102,5 millió forintos darabonkénti vételáron érkeznek a társasághoz. A szerződés emellett 4 diagnosztikai eszköz leszállítását is magában foglalja, ezek vételára összesen 7,6 millió forint. A tender megnyerésében bízva egyébként, ahogy a gyártónál már évek óta jól bevett szokás, saját kockázatra már korábban megkezdték egy Credobus Econell 18 Next nullszéria gyártását, így az első példányokat már 2023 első negyedévében átadhatja a Kravtex a megrendelőnek. A járművek végleges leosztása pontosan még nem ismert, de a pletykák szerint a flotta egy jelentős része Győr környékére kerül majd.

Az autóbuszok háromajtós kivitelben készülnek, mozgatásukról a Kravtex járműveiből jól ismert 6728 cm³ lökettérfogatú, hathengeres FPT NEF 6 (más néven Iveco Tector 7) erőforrás 320 lóerős (235 kW), 1100 Nm csúcsnyomatékot leadó változata kerül, amely megfelel az Euro 6 E emissziós norma követelményeinek, s átlagfogyásztása az UITP SORT 3 elővárosi forgalmat szimuláló fogyasztásmérések alapján 42,56 liter/100 kilométer. Az erőátvitelről a ZF továbbfejlesztett, a német cégóriás egri üzemében készülő, 6+1 fokozatú EcoLife 2 (ZF 6 AP 1220 B) automataváltója gondoskodik.

A 127 fő befogadóképességű járművekben a gépkocsivezetők munkáját multikormányról vezérelhető, teljesen digitális Continental műszeregység, motorosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök, valamint az eső- és fényérzékelő szenzorok – amelyek révén a világítás és az ablaktörlők működtetése is automatikus lehet – is segítik. A biztonsági rendszerek sorában az automata motortéri tűzoltó berendezésen kívül megtalálható lesz a Wabcótól származó elektronikus vezérlésű fékrendszer (EBS 3.3), amelynek része az automata, elektronikus rögzítőfék is. Emellett a felszereltség részét képezik majd az ultraszéles utasinformációs monitorok, a LED-technikát alkalmazó külső-belső világítás, a 7+1 egységből álló fedélzeti kamerarendszer, a sztereokamerás utasszámláló rendszer és az USB töltőpontok (54 darab) is.

Címkék