Magazin

Hamarosan megkezdődik a Volánbusz csuklós Econelljeinek átadása

Jelentős mennyiségű, 47 darab elővárosi csuklós autóbusz szállításáról szóló adásvételi szerződést írt alá még december végén a Kravtex kereskedelmi Kft. és hazánk legnagyobb autóbuszos közszolgáltatója, a Volánbusz Zrt.. A 4,83 milliárd forint értékű megbízás az első megrendelés a Kravtex-Kühne Csoport 2021-ben bemutatott új csuklós modelljére, az Econell 18 Nextre. A Volánbusz megrendelésének köszönhetően újraindulhatott az évek óta szünetelő magyar csuklósbusz-gyártás. Az első járművek már tavasszal forgalomba állhatnak – olvasható a cégcsoport közleményében.

A Credobus Econell 18 Next a gyártó állítása szerint a világ legkönnyebb, 18 méteres csuklós autóbusza. Saját tömege legalább 3 tonnával alacsonyabb a piacon elérhető típusokénál. A modell a megszokott 17-18 helyett mindössze mintegy 14 tonna, ami közel 1 tonnával kevesebb egy 15 méteres háromtengelyes dízelbusz saját tömegénél.

Az Econell 18 prototípusa már többször bizonyított  a közlekedési társaságnál, s a gyártó közlése szerint a nagyforgalmú elővárosi viszonylatokon lezajlott tesztelése során az állományban lévő más csuklós típusoknál 15 – 20%-kal alacsonyabb valós fogyasztást produkált. Az ultrakönnyű konstrukció évente átlagosan több mint 4 ezer liter üzemanyag megtakarítását teszi lehetővé buszonként, több mint 5 ezer euró értékben.

A 19,5″-os „kiskerekű” futóművekre építő alapkoncepciónak és az alacsony-pozicionálású hajtáslánc-beépítésnek köszönhetően a Kravtex számításai alapján a busz állófelületének 90%-a alacsonypadlós részen helyezkedik el, miközben 56 ülő és 70 álló utast (5 fő / m2) tud szállítani.

Az autóbuszok háromajtós kivitelben készülnek, mozgatásukról a Kravtex járműveiből jól ismert 6728 cm³ lökettérfogatú, hathengeres FPT NEF 6 (más néven Iveco Tector 7) erőforrás 320 lóerős (235 kW), 1100 Nm csúcsnyomatékot leadó változata kerül, amely megfelel az Euro 6 E emissziós norma követelményeinek. Az erőátvitelről a ZF továbbfejlesztett, 6+1 fokozatú EcoLife 2 (ZF 6 AP 1220 B) automataváltója gondoskodik. A Volán-kivitel felszereltségének részét képezik egyebek mellett az ultraszéles utasinformációs monitorok, a 7+1 egységből álló fedélzeti kamerarendszer, a sztereokamerás utasszámláló rendszer, valamint az USB töltőpontok (54 darab) és az üléseken elhelyezett telefontartók is. A több mint 100 millió forint értékű járművekben a gépkocsivezetők munkáját multikormányról vezérelhető, teljesen digitális Continental műszeregység, motorosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök, valamint az eső- és fényérzékelő szenzorok – amelyek révén a világítás és az ablaktörlők működtetése is automatikus lehet – is segítik.

A gyártó közleményében kiemeli, hogy nemcsak a buszok összeszerelése, hanem az alkatrészgyártás is nagyrészt Magyarországon zajlik: az önhordó vázszerkezet, a felfüggesztések és fém alkatrészek is a cégcsoporthoz tartozó Kühne gyártmányai. A fő komponensek olyan vezető európai gyártóktól érkeznek, mint az FPT (Iveco), a ZF, a Knorr-Bremse, az Eberspächer, vagy éppen a Continental. A típus kiemelkedően magas, 70-75%-os magyar értékhányaddal rendelkezik: a futóművek a Rába, a műanyag padlóborítás a szintén győri Graboplast, az oldalüvegek az OROSházaGLAS, a szélvédők a soproni Hirschler, az ajtók pedig a dabasi Metál 99 Kft. termékei, de a típusba kerülő ZF automataváltó is idehaza, a német cégóriás egri üzemében készül. Ezen kívül számos további kisebb-nagyobb műanyag komponens, gumitermék, pneumatikus részegység, gömbcsukló és egyéb alkatrész is hazai beszállítóktól származik.

Az új Econell Next család midi, szóló és csuklós változatokban, dízel és elektromos hajtásopciókkal is rendelhető. Az elektromos szóló modell 2023-ban, a csuklós várhatóan 2024-ben fog bemutatkozni.

Az Econell Next csuklós kiviteléről korábban készült részletes bemutató írásunk erre a linkre kattintva található.

Címkék