Magazin

Száz Credobus érkezik idén ősszel a Volánbuszhoz

Kereken száz darab korszerű, magyar gyártású Credobus Inovell 12 szóló normálpadlós autóbusz áll forgalomba novemberben a Volánbusz kötelékében. A társaság a 2018-ban elindult jármű-fiatalítási programjának keretében az eddig lezárt beszerzéseket is beleértve már több mint 2100 új és újszerű autóbuszt állított, illetve állít forgalomba a jövő év elejéig, több mint 163 milliárd forint értékben.

2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport október folyamán 100 darab Credobus Inovell 12 típusú kéttengelyes, normálpadlós szóló helyközi autóbusz szállítását kezdte meg a Volánbusz részére. A típus már jól ismert a társaságnál, hiszen csak ebből a modellből több mint 500 darab állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen már 2500-nál is több autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású típusok részaránya a hatezer darabos flottában jelenleg meghaladja a 40%-ot.

A legújabb Inovellek hivatalosan 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak, utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, HKIR-kompatibilis fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB-töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normálpadlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Noha 2022 januárjától már csak az Euro 6 E emissziós norma követelményeinek megfelelő erőforrással szerelt autóbuszokat lehet forgalomba helyezni az Európai Unió területén, a Volánbusz most forgalomba álló Inovelljeibe még a 6728 cm³ lökettérfogatú, hathengeres FPT NEF 6 erőforrás Euro 6 D előírásoknak megfelelő változata került, ezeket a buszokat ugyanis a gyártó saját kockázatra még korábban legyártotta. A Kravtex nettó 6 456 450 000 forintért szállíthatja le a 100 darabos Inovell-flottát, a buszok darabonkénti nettó vételára közel 64,6 millió forint.

Az új járművek az ország csaknem teljes területén, 15 vármegye helyközi-távolsági autóbuszvonalain szállítják az utasokat novembertől. Az érintett megyékben a Volánbusz évente mintegy 332 millió utast szállít összesen. A tervek szerint a buszok többsége, szám szerint 59 kocsi a keleti forgalmi régióban áll szolgálatba, a központi forgalmi régiónak 19 új Inovell jut, a fennmaradó 22 autóbusz pedig a nyugati forgalmi régióban közlekedik majd. Utóbbiak közül négy darab Győr-Moson-Sopron megyébe, a mosonmagyaróvári telephelyre kerül, a Mosonmagyaróvár–Győr, Győr–Csorna, Mosonmagyaróvár–Ásványráró–Győr, Mosonmagyaróvár–Jánossomorja; Mosonmagyaróvár–Csorna, Mosonmagyaróvár–Hédervár viszonylatokra, az itt utazó évi több mint 4 millió utas számára biztosítva színvonalas kiszolgálást.

Az autóbuszok érkezését bejelentő ünnepélyes eseményen Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára hangsúlyozta:

A 2010 óta követett kormányzati gazdaságpolitika egyik alapeleme a hazai járműipar támogatása, ezért is öröm, hogy ezt a jelentős közbeszerzést a Kravtex nyerte. A járműipar a gazdaság teljesítményében, a foglalkoztatásban és a kivitelben egyaránt meghatározó jelentőségű szektor. Az utóbbi évtizedben sokat haladtunk előre a buszflotta megújításában: a 2018 óta tartó járműfiatalítási program keretében több mint 2100 új és újszerű autóbusz állt, illetve állhat forgalomba a jövő év elejéig, több mint 163 milliárd forint értékben, így jelentősen csökkent az állomány átlagéletkora. A járműfiatalítási programot segíti, hogy a  Volán társaságok kétlépcsős integrációjával nőtt a kiadási hatékonyság, kevesebb tartalékra, így összesen kevesebb buszra van szükség. Ez az integráció folytatódik a megrendelői oldalról is. A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. alapjain épül fel az országos közlekedésszervező, amely teljes körű működését 2023-ban kezdi meg. Létrehozásának célja, hogy egységes hálózatban, menetrendben és tarifával tudjon működni a hazai vasúti és közúti közlekedés. Az országos közlekedésszervező feladata lesz az is, hogy pályázatokat írjon ki a helyközi közszolgáltatási buszvonalak üzemeltetésére. Az első pályázatokat már jövőre tervezzük megjelentetni, és néhány év alatt sor kerül az összes vonalra. Ugyancsak az országos közlekedésszervező fogja koordinálni és ellenőrizni az úgynevezett tiszta járművek beszerzésére vonatkozó uniós direktíva betartását a  városi, elővárosi buszokra, amely szerint a közbeszerzéseken belül bizonyos, időben is növekvő arányban alacsony kibocsátású, illetve ezen belül teljesen emissziómentes járműveket kell forgalomba állítani.

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hat éve elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Program komoly lehetőséget biztosított a magyar gyártóknak, hogy bekapcsolódjanak a hazai közforgalmú autóbuszpark cseréjébe. A Kravtex-Kühne Csoport élni tudott ezzel a lehetőséggel, és 2016 óta több autóbuszt adott át, mint az azt megelőző 17 évben: több mint 1500 darabot. Ma már a Credobus a Volánbusz Zrt. flottájának meghatározó márkája: a kisalföldi buszok részaránya 40%, az összesített futásteljesítménynek pedig már a felét teljesítik. A cégcsoport Mosonmagyaróváron és Győrben közel 500 embernek ad munkát, miközben további mintegy 100 magyar kkv szállít különféle komponenseket és anyagokat a buszgyártáshoz. Az ultrakönnyű Credobus autóbuszok gazdaságossága közismert: a 1,5 – 3 tonnával alacsonyabb saját tömeg közvetlenül legalább 15% üzemanyag-megtakarítást jelent. Ezzel flottaszinten évente ötmilliárd forinttal csökken a közlekedési társaság energiaköltsége.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója kiemelte: a közlekedési vállalat célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Az új járművek folyamatos érkezése jelentős komfortnövekedést eredményez az utazásban. Az új buszok érkezésével a közszolgáltatás szervezése is hatékonyabb: egy új autóbusz akár több régebbi járművet is kiválthat. A társaság fontos szereplő a magyar autóbuszos szolgáltatási piacon. Célja nem csupán az utasok magas színvonalú kiszolgálása, hanem az is, hogy a hazai buszgyártás szereplőivel együttműködve, egy innovatív tudásközponttá alakulva segítse az új járműtípusok fejlesztését, munkába állításukat és költséghatékony üzemeltetésüket.

Címkék