Harminckét Mercedes-Benz Intouro és ötvenöt Credobus Inovell érkezik a Volánbuszhoz

A Volánbusz Zrt. flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. még 2021 áprilisában írt ki két szakaszból álló közbeszerzési eljárást összesen 79+8 darab M3/II osztályú (főként ülő utasok szállítására kialakított) normálpadlós helyközi kivitelű autóbusz beszerzésére. A flottakezelő a felhívás első részében 50 darab (+5 darab opció) elővárosi jellegű, míg a második részben 29 (+opcióként további 3) darab országos és regionális forgalmat kiszolgáló autóbusz megajánlását várta a pályázóktól. Amint azt szeptember elején elsőként megírtuk, az első rész 55 darabos mennyiségének leszállításának jogát a győri székhelyű Kravtex-Kühne Csoport nyerte el, a fennmaradó 32 darab kocsit pedig a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. szállíthatja majd.

Az eljárás első részének eredményeként érkező, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott buszok a Volánbusz flottájában már jól ismert, megbízható típusnak számítanak. Az 55 Credobus Inovell 12 átadásával a Kravtex-Kühne Csoport 12 méteres, normálpadlós autóbuszainak száma megközelíti majd az 1000 darabot a társaságnál. A kéttengelyes, szóló kivitelű, Euro 6 D környezetvédelmi besorolású járművek 73 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely-kihasználással számolva). Utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel, valamint az üléseken USB-töltőpontokkal is rendelkeznek. A nyertes Kravtex Kft. az 50 darabos alapmennyiséget, illetve az 5 darabos opciós mennyiséget már szeptember-október folyamán átadja a közlekedési társaságnak. A gyártó állítása szerint az ultrakönnyű felépítésnek is köszönhetően a járművek üzemeltetése gazdaságosabb, akár 15%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető velük a hagyományos kialakítású autóbuszokhoz képest.

A 2021 júliusa és szeptembere között forgalomba állított 365 Credobus Econell és a most érkező 55 Inovell típusú járművel együttesen évente akár 76 millió forint költségcsökkentés érhető el. A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak mellett ez kiemelkedő jelentőséggel bír, és a Volánbusz zöldítési törekvései, környezetvédelmi célkitűzései szempontjából is fontos: a takarékos járművek szén-dioxid-kibocsátása éves szinten akár 600 tonnával alacsonyabb lehet hagyományos társaikénál.

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Magyar Beatrix, a Volán Buszpark Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója

A közbeszerzés második részének eredményeként az Omnibus Hungária Kft. a 3 darabos opciós mennyiséggel együtt 32 darab regionális, valamint országos forgalmat kiszolgáló, a Mercedes-Benz Intouro M jelzésű, azaz a típus 13 méter hosszú kiviteléből érkező autóbuszt szállít Volánbusz részére. Ez az autóbuszflotta – Magyarországon elsőként – a 2022. év elejétől érvényes Euro 6 E környezetvédelmi besorolású motorral készül,  a járművek 73 utast szállíthatnak, rendelkeznek vírusellenes aktív szűrővel felszerelt légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal. Az autóbuszok a legfejlettebb vészfék-asszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel felszerelve kerülnek forgalomba, amely kategóriájában világelsőként a Mercedes-Benz Intouro típuscsaládban mutatkozik be. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel ill. akadályokkal történő ütközést. A járművek a szerződéskötést követő 6 hónapban érkeznek meg a társasághoz. A megújult Mercedes-Benz Intourót az Omnibus Hungária jóvoltából nemrégiben mi is kipróbálhattuk, a típusról és a tapasztalatainkról ebben az írásunkban lehet bővebben olvasni.

Uray Dóra, az Omnibus Hungária ügyvezető igazgatója, Magyar Beatrix és Kerezsi Róbert, az Omnibus Hungária cégvezetője

Az új autóbuszok országszerte szállítják majd a Volánbusz utasait:

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a beszerzés kapcsán elmondta:

Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában. A falvakban, zsáktelepüléseken élők számára gyakran az egyetlen közlekedési lehetőséget jelentik járataink, amelyek 3146 helység lakói számára teszik lehetővé az egyre kényelmesebb utazást. A most beszerzett járművek normál padlós kialakításának köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is utasaink rendelkezésére áll. Jármű-fiatalítási programunknak köszönhetően autóbusz-vezetőink munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a biztos megélhetés, a stabil munkahely mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető, ergonomikus járművek segítik meglévő és leendő vezetőik munkáját.

A forgalomba álló 87 darab, összesen csaknem 5,4 milliárd forint értékű új autóbusznak köszönhetően 22 darab 16-20 éves, 54 darab 21-24 éves és 11 darab 25-26 éves járművet tud lecserélni a társaság.

A címlapkép illusztráció, forrás: EvoBus GmbH, fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék