Magazin

Kravtex: a cégcsoport eddigi legjelentősebb megrendelését nyerte el

Összesen 365 magyar gyártmányú Credobus állhat forgalomba a Volánbusz Zrt.-nél, miután a Kravtex-Kühne Csoport a napokban aláírta az erről szóló megállapodást a társaság flottakezelőjével. Az elmúlt évtized legnagyobb egyidejű, összesen 503 darabos buszbeszerzését követően az ország szinte minden térségébe eljutnak a cégcsoport által gyártott járművek. Az ultrakönnyű konstrukciójú, gazdaságosan üzemeltethető buszokkal akár 15 % üzemanyag-megtakarítás érhető el, amely éves szinten több mint 3.000 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást. A megrendelés nemcsak a helyközi közlekedés modernizációját szolgálja, hanem mintegy 600, a magyar buszgyártáshoz kapcsolódó munkahely megőrzéséhez is hozzájárul – olvasható a Kravtex-Kühne Csoport közleményében.

2021. július 20-án, a Népliget autóbusz-állomáson tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy három autóbuszgyártó összesen 503 darab alacsony belépésű elővárosi autóbuszt szállít két- és háromtengelyes kategóriában az állami busztársaságnak 2022 elejéig. A Kravtex Kft. az 503-ból 365 darab (332 alapmennyiség + 33 opció) alacsony belépésű busz szállítására nyert lehetőséget az év elején megindított közbeszerzési eljárásban.

A cégcsoport közlése szerint a Kravtex ajánlata a járművek vételára és üzemanyag-felhasználása alapján is a legkedvezőbb volt. Emellett a győri cég vállalta, hogy az alapmennyiséget mindössze 4 hónap alatt átadja – 150 darab busz pedig már a szerződéskötést követő első hónapban forgalomba állhat.

Mint írják, a közbeszerzési eljárásban megajánlott Credobus Econell 12 szóló elővárosi típus 90 + 1 férőhellyel rendelkezik, és akadálymentes a kerekesszékkel közlekedők és a babakocsival utazók számára. Felszereltségéhez tartozik a hűtő- és fűtő funkciókkal is rendelkező, nagy teljesítményű klímaberendezés, valamint a GPS vezérlésű audio-vizuális utasinformációs rendszer. A fedélzeti komforthoz a minden utasülésről hozzáférhető USB-töltőpontok is hozzájárulnak, amelyekkel a mobil elektronikai eszközök menet közben is tölthetők. Az utasok biztonságáról gyárilag telepített kamera rendszer gondoskodik. A buszok fedélzeti diagnosztikai rendszere a legfejlettebb telematikai szolgáltatással bővíthető, amely a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére, illetve a flottamenedzsment rendszerekkel való együttműködésre is alkalmas.

 

A gyártó közleménye kiemeli, hogy a buszgyártásban a Credobus mosonmagyaróvári és győri üzemeinek több száz dolgozója mellett több, mint 30 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás is együttdolgozik a buszgyárral. A futóművek a Rábánál, a műpadló a Graboplastnál, a szélvédők Sopronban, a Hirschlernél készülnek. Vámosszabadin laminálják a külső burkolatokat, Győrújbaráton hajlítják a beltéri műanyagokat. Győrszemeréről gumi elemek, Halásziról pneumatikus részegységek érkeznek.

A növekvő volumen miatt olyan tevékenységek is egyre több család megélhetését biztosítják, mint a kötelező feliratok és matricák gyártása, vagy a függönyök varrása. Utóbbit az Esély Közhasznú Nonprofit Kft. csökkent munkaképességű dolgozói végzik Győrben. Minden egyes busz legyártása körülbelül két, főképp megyei munkahely megőrzését jelenti.

A Kravtex-Kühne Csoport a buszgyártás 1999-es megkezdése óta fokozatosan a hazai közforgalmú autóbuszos szolgáltatók legjelentősebb járműgyártó partnerévé vált. A gyártó állítása szerint az egész országban elterjedt és ismert Credobus termékek több szegmensben is piacvezetők: a márka jelen van a Volánbusz Zrt.-nél, önkormányzati közlekedési szolgáltatóknál, speciális autóbuszait a rendőrség, a honvédség és közegészségügyi szervezetek is használják. A cégcsoport eddig több mint 2.500 autóbuszt gyártott, a Volánbusz Zrt. helyközi flottájából pedig már 40 %-kal részesedik.

Forrás: Kravtex-Kühne Csoport

Címkék