Magazin

Több, mint 500 új autóbusz érkezik a Volánbuszhoz a következő hónapokban

Amint arról portálunkon mi is beszámoltunk, sikeresen lezárultak a Volán Buszpark több, mint félezer új autóbusz beszerzésére az év elején kiírt közbeszerzései. A nagy volumenű fejlesztés keretében, amely a Volánbusz 2018-ban megindított járműfiatalítási programjának része, három autóbuszgyártó összesen 503 darab alacsony belépésű elővárosi autóbuszt szállít két- és háromtengelyes kategóriában az állami busztársaságnak 2022 elejéig. A Volánbusz flottakezelője 2021. július 2. és 14. között írta alá az autóbuszok megvásárlásáról szóló megállapodásokat a három nyertessel, név szerint a győri Kravtex Kereskedelmi Kft.-vel, a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, valamint a debreceni székhelyű ITE Bus & Truck Kereskedelmi Kft.-vel. A főváros környéke ezúttal nagyrészt kimarad a jóból, az újonnan forgalomba álló járművek 98%-a az ország keleti, illetve nyugati régióiba kerül majd. A beszerzés összértéke nettó 32,9 milliárd forint.

A most megrendelt autóbuszok a Volánbusz átfogó járműcsere-programjának újabb jelentős mérföldkövét jelentik. Ennek keretében a folyamatosan forgalomba álló 204 darab elővárosi kivitelű MAN Lion’s City G csuklós autóbusszal együtt összességében ezernél is több új, illetve újszerű járművel fiatalodott a busztársaság állománya mindössze három év leforgása alatt.

A Volánbusz legújabb százas nagyságrendű beszerzése háromféle típusból tevődik össze (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Kravtex Kereskedelmi Kft. ezúttal összesen 365 darab 12 méter hosszú, alacsony belépésű Credobus Econell 12-est ad át a közlekedési vállalatnak. A Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott, ultrakönnyű szerkezetű járművek közül az első 150 példány egy hónapon belül megkezdheti szolgálatát. Az új buszokat környezetkímélő FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotorral, ZF-AS Tronic lite robotizált sebességváltóval és nagy teljesítményű klímaberendezéssel szerelik fel. A könnyűszerkezetes építésmódnak köszönhetően a gyártó állítása szerint a járművek üzemeltetése gazdaságosabb a konkurens típusokénál, amelyekkel szemben akár 15%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető. A megrendelés teljesítését követően a típusból már több, mint ezer darab üzemel majd az állami busztársaság közel 6200 autóbuszt számláló flottájában. Ezekkel az új beszerzésű, 90+1 fő befogadására alkalmas autóbuszokkal Pest megye kivételével az egész országban találkozhat majd az utazóközönség.

A 2011 végén bemutatott Credobus Econell 12-es típus mára a Volánbusz országos flottájának közel egyhatodát teszi ki

A beszerzési megállapodásban a Volvo Hungária 50 darab háromtengelyes, a második ajtó vonaláig alacsonypadlós kialakítású, 95 utas egyidejű szállítására alkalmas Volvo 8900-as szállítását vállalta. Ezek 14,8 méter hosszú járművek várhatóan novembertől érkeznek hazánkba a Volvo wrocławi (Lengyelország) gyárából. Az ország nyugati és keleti régiójában 20-20, míg a középsőben 10 jármű áll az utasok szolgálatába a félszáz darabos szériából. A Volvo 8900-as háromtengelyes nyújtott változata egyébként nem lesz ismeretlen a magyar utazóközönség számára, ugyanis jelenleg 41 példány közlekedik a társaság flottajában: a DAKK Zrt. még 2014-2015-ben újonnan szerzett be összesen 17 példányt, a Volánbusz pedig 2016-ban Norvégiából vásárolt használtan 8 darabot (szinte azonos felépítménnyel), emellett tavaly további 15 darab érkezett a közlekedési céghez a mostani tendergyőztessel megegyező kétajtós kivitelből.

A Volvo regionális háromtengelyese hazai kihívók hiányában már nem először nyer tendert a Volánbusznál

Az ITE Bus & Truck Kft.-vel kötött szerződés alapján összesen 88 darab alacsony belépésű ITE Reform 501 LE típusú, szóló elővárosi autóbusz is érkezik a Volánbusz állományába – nem mellesleg ez a típus most először jelenik meg a társaság flottájában. A Mercedes-Benz OC 500 LE 1830 típusú járóképes alvázra Debrecenben karosszált járművek várhatóan az év végétől folyamatosan állnak majd forgalomba. A hazai gyártású és tervezésű buszok 75 fő szállítására alkalmasak, elsősorban Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben lehet majd találkozni velük az utakon.

A másik két típussal ellentétben az ITE Reform 501 LE új jövevény a Volánbusz állományában – rögtön 88 darab érkezik belőle

Valamennyi autóbusz légkondicionált lesz, ezen kívül korszerű, GPS vezérelt elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként egy-egy USB-csatlakozóval rendelkezik majd. A járműveket a napjainkban érvényes európai előírásokhoz igazodva Euro 6-os emissziós besorolásnak megfelelő dízelmotorok hajtják.

A járművek ünnepélyes bemutatóján Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta:

Az Európai Unióban a közösségi közlekedés Magyarországon részesül a legnagyobb mértékben a közlekedési munkamegosztásból, az utazások több mint 28 százalékával. A személyforgalom több mint ötöde esik az autóbuszokra, trolibuszokra, ennél sincs magasabb arány egyetlen másik tagállamban sem. A közúti közösségi közlekedés fejlesztésében egyértelműen a járműállomány megújításával tehetünk a legtöbbet az utasok bizalmának megnyeréséért. A Volánbusz 2021-ben összesen több mint 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket. A kormány a MÁV-Volán csoporttal közösen dolgozik azon, hogy a közösségi közlekedés európai szinten élenjáró részarányát tartósan megőrizzük.

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár hozzátette:

A kormány végső célja a MÁV-Volán integrációval mindig is az volt, hogy az utasok érdekeit szem előtt tartva, igényeikhez igazodva elősegítse a közösségi közlekedés színvonalának emelését. Az integrációs folyamat eredményeként a közösségi közlekedés egységes irányítás alá került, egyúttal a társaság járműfiatalítási programja is érezhetően felgyorsult. A Volánbusz ma már rugalmasabban tud igazodni az utazási és megrendelői igényekhez, hatékonyabban bonyolítja le a járműbeszerzéseket, egységesebb, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt az utazóknak.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

A jövő közlekedésének biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia. A már egy éve egységben működő vasúti és közúti közösségi közlekedési cégcsoport vezetőjeként ezt kiemelt feladatként kezeljük. A MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig, ehhez elengedhetetlen az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztése. A járműbeszerzés, a vonat- és buszflotta megújítása folyamatosan zajlik, ez a mostani autóbusz beszerzés fontos mérföldkőnek számít. A jövőben is azon dolgozunk majd, hogy a MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának köszönhetően egyre több területen profitálhassanak az utasok a közlekedési szolgáltatók szoros együttműködéséből.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta:

Egyre gyorsabb ütemben halad a 2018-ban indított jármű-fiatalítási programunk, melynek keretében eddig országszerte 1070 autóbusz állt forgalomba. A most aláírt szerződések az elmúlt évtized legnagyobb volumenű egyidejű, a vidéki Magyarország közösségi közlekedését fejlesztő autóbusz-beszerzését jelentik. Az érkező 503 autóbusznak köszönhetően a mintegy 6200 darabos autóbusz-állományunk átlagéletkora csaknem két évvel, 11 évre csökken, a szén-dioxid-kibocsátás pedig mintegy 720 tonnával lesz alacsonyabb. Idén összesen közel 700 jármű érkezik, 2022 végéig a teljes állományunk 40 százaléka megújul. A járműpark fejlesztésével a Volánbusz valóban versenyképes, megbízható és környezetkímélő alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben.

A sajtóeseményen egy fehér szériakocsi képviselte az ITE elővárosi modelljét

A Volánbusz saját elmondása szerint elkötelezett a környezetkímélő technológiák alkalmazása mellett: az Euro 6-os emissziós előírásokat teljesítő dízelmotorokkal szerelt új járművek beszerzésén túl hat megyeszékhelyre, illetve a fővárosi agglomerációba hamarosan száz darab tisztán elektromos hajtású autóbusz is érkezhet.

https://youtu.be/1rLDkMLpfP4

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék